Susjed ometa vaš posjed i ‘svojata ga’? Zakon ima rješenje za takve drznike

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Susjed mi je ušao u moje zemljište i drži svoje stvari na mom dijelu zemljišta. Mogu li ga tužiti?

Na raspolaganju vam stoji tužba za smetanje posjeda radi uspostave stanja kakvo je bilo prije smetanja, ali njoj je cilj samo uspostava ranijeg stanja, ne utvrđenje i stjecanje vlasništva, dakle u njoj se ne raspravlja o vlasništvu već samo činjenici smetanja i zadnjem mirnom posjedu.

Pokušajte prvo ići s takvom tužbom da susjed makne svoje stvari s vašeg zemljišta, a kasnije po potrebi na raspolaganju imate i vlasničkopravnu tužbu.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja njegova posjeda, naredi uspostava posjedovnoga stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje ubuduće.

Sud pruža ovu zaštitu posjeda u posebnom, hitnom postupku (postupku za smetanje posjeda), prema posljednjem stanju posjeda i nastalom smetanju, bez obzira na pravo na posjed, pravni temelj posjeda, poštenje posjednika, kao i bez obzira na to koliko bi smetanje posjeda bilo u kakvu društvenom, javnom ili sličnom interesu.

Pravo na zaštitu posjeda prestaje protekom roka od trideset dana od dana kad je smetani saznao za čin smetanja i počinitelja, a najkasnije godinu dana od dana nastaloga smetanja.

Pravo na zaštitu posjeda ostvaruje se u posebnom postupku pred sudom (postupak zbog smetanja posjeda) ili putem samopomoći.

Može li se etažirati spremište za stvari u kući?

Vlasništvo posebnoga dijela može biti uspostavljeno glede dijela suvlasničke nekretnine koji čini samostalnu uporabnu cjelinu, prikladnu za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlasti, kao što je stan ili druga samostalna prostorija.

Među druge samostalne prostorije spadaju osobito samostalne poslovne prostorije, samostalne garaže ili jasno omeđena mjesta u zgradi namijenjena ostavljanju motornih vozila.

Uz stan odnosno drugu samostalnu prostoriju, vlasništvo posebnoga dijela nekretnine može se protezati i na sporedne dijelove kao što su otvoreni balkoni, terase, podrumske ili tavanske prostorije, kućni vrtovi, mjesta za ostavljanje najviše do dva motorna vozila po pojedinom stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji.

Da bi se vlasništvo posebnoga dijela nekretnine moglo protegnuti i na neki dio kao tome sporedan, on treba biti jasno razgraničen od ostalih dijelova nekretnine, te dostupan s međe nekretnine ili iz njezinih zajedničkih dijelova ili iz onoga stana, odnosno samostalne prostorije čiji bi bio sporedni dio.

Glede sporednih dijelova na odgovarajući se način primjenjuju pravila koja vrijede za pripatke stvari.

Vlasništvo posebnoga dijela nekretnine ne može postojati na dijelovima nekretnine koji služe kao zajednički, ili im se namjena protivi isključivoj uporabi samo u korist određenoga posebnoga dijela nekretnine; u sumnji se uzima da dio služi kao zajednički i da mu se namjena protivi isključivoj uporabi u korist određenoga posebnoga dijela.

Radi ocjene mogućnosti etažiranja, savjetujem kontaktirati arhitektu koji će sukladno aktualnom stanju na terenu dati i svoju procjenu da li sito spremište udovoljava zakonskim uvjetima za etažiranje.

Gruntovnica je odbila upis mog prava vlasništva jer je na ugovoru pisao krivi broj čestice. Što mi je činiti?

U slučaju da je prodavatelj živ, sastavite dodatak ugovoru i njima definirajte opis nekretnine kao u zk izvatku. U slučaju da nije živ, potražite nasljednike te s njima sklopite takav dodatak (morate imati i dokaz da su nasljednici dakle pravomoćno rješenje o nasljeđivanju). Na raspolaganju vam je i tužba za utvrđenje prava vlasništva protiv prodavatelja/nasljednika ako naprijed navedeno nije moguće, kao i zk ispravni postupak, no za ocjenu konkretnog postupka, svakako se obratite stručnoj osobi.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.