Dnevno.hr

Susjed nam je zagradio dio zajedničkog prolaza u dvorištu. Što nam je činiti?

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Susjed nam je zagradio dio zajedničkog prolaza u dvorištu. Što nam je činiti?

Suvlasnici nekretnine ovlašteni su podići vlasničkopravnu tužbu kojom će tražiti povrat svoje nekretnine. Ova tužba ne zastarijeva. Na raspolaganju Vam je i tužba za smetanje posjeda, ako od saznanja za smetanje odnosno počinjenog smetanja nije prošlo više od 30 dana. Tužba za smetanje posjeda služi uspostavi stanja prije smetanja posjeda, u smislu faktičkog posjeda, gdje se ne ulazi u pravo vlasništva, dok vlasničkopravna tužba služi tome da vlasnik pozivom na svoje pravo vlasništva zaštiti svoje pravo vlasništva u za to predviđenom odgovarajućem postupku. U slučaju tužbe savjetujem obratiti se stručnoj osobi, obzirom da je u oba slučaja riječ o vrsti predmeta kod koje je forma iznimno bitna.

Imamo problema sa susjedom koji uzgaja životinje što nam stvara strašan smrad. Komunalni redari i veterinarski inspektori kažu da smo druga zona i da on to smije.

Prije svega u komunikaciji sa nadležnim službama preporučam istu vršiti pisanim putem sa dokazom urudžbiranja, radi osiguranja provođenja odgovarajućeg postupka. Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima:

Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

Iznimno, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Savjetujem upozoriti susjeda na mogućnost pokretanja tužbe radi sprečavanja prekomjernih imisija, uz potraživanje naknade štete, i također ponovni odlazak kod komunalnog redara, kao i nadležni inspektorat radi provjere provedenog postupka, a svakako zamolite i za pisano očitovanje u pogledu Vaše prijave.

Kupili smo stan u stambenoj zgradi. U garaži nema dovoljno parkirnih mjesta, pa smo pakirali na susjednom zemljištu, za što nam je bivši vlasnik tog zemljišta dao suglasnost, i ista je suglasnost dio građevinske dozvole za zgradu. Novi vlasnik zemljišta osporava pravo parkiranja na toj čestici, i sada smo na Upravnom sudu. Problem je što mi stanari koji nemamo mjesto u garaži sada ne možemo parkirati ispred zgrade jer su nam iščupali rampe i na naša mjesta parkira cijeli grad. Jedino tu se ne plaća. Molim savjet, hvala.

U RH vrijedi načelo povjerenja u zemljišne knjige, i ako je Vaša zgrada dobila pravo korištenja susjednim zemljištem, ova stvarna služnost treba biti upisana u zemljišne knjige. U slučaju da ova služnost nije bila upisana u zemljišne knjige, novi vlasnik se sada može pozvati na načelo povjerenja u zemljišne knjige, a u postupku Vi trebate dokazati da mu je pravo služnosti bilo poznato prilikom stjecanja tog zemljišta od prethodnog vlasnika. U postupku povodom tužbe na Upravnom sudu može se tražiti donošenje privremene mjere, ako je to potrebno da bi se spriječila teška i nepopravljiva šteta (upitno je da li bi sud nemogućnost parkiranja smatrao takvom vrstom štete). Za bilo kakve druge informacije morala bih imati više podataka.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.