Dnevno.hr

Susjed ima kuću na međi i prozore koji gledaju na naše dvorište. Ima li pravo koristiti naše dvorište?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Susjed ima sagrađenu kuću na međi po dozvoli prijašnjih vlasnika nekretnine u kojoj sada živimo. Također ima dva prozora koji gledaju na naše dvorište. Mjernik mu je rekao da on ima pravo korištenja našeg dvorišta (dijela). Da li je takvo što moguće?

Upit ne sadrži dovoljno podataka, ali pokušat ću Vam dati načelan odgovor. U slučaju da je Vašem susjedu priznato pravo služnosti nad Vašim dijelom zemljišta i/ili je isto stečeno dospjelošću, isti bi imao pravo korištenja, s napomenom da se isto pravo stječe upisom u zemljišne knjige odnosno prethodno sudskom presudom (ako nije riječ o sklopljenom ugovoru o pravu služnosti u kojem slučaju također ista treba biti upisana u zemljišne knjige).

Treba provjeriti i da li se eventualno u Vašem dvorištu nalazi dio nekretnine susjeda (da međe nisu dobre?) Ako je to tako, susjed može pokrenuti postupak uređenja međa, odnosno vlasničkopravnu parnicu radi zaštite svog prava vlasništva.

U slučaju da ništa od gore navedenog nije slučaj, ne vidim osnovu za korištenje dijela Vašeg zemljišta, a u kojem slučaju ste Vi ovlašteni pokrenuti posjedovnu i/ili vlasničkopravnu parnicu za zaštitu Vašeg posjeda odnosno vlasništva. Razlika ove dvije parnice je u roku za zastaru (za smetanje posjeda je rok 30 dana od smetanja odnosno saznanja za isto, dok za vlasničkopravnu tužbu nema zastare) te sam smisao tužbe. Naime, posjedovna tužba usmjerena je samo povratu posjeda u stanje prije smetanja, gdje pravo vlasništva nije relevantno, te služi privremenom rješenju spora na način da se uspostavi prethodno posjedovno stanje, dok je vlasničkopravna parnica usmjerena baš raspravljanju pitanja o pravu vlasništva/služnosti, a što onda dakako uključuje i pravo posjeda. Vezano za prozore, sve ovisi o tome da li je kuća susjeda rađena sukladno građevinskoj dozvoli. Ako je isto rađeno sukladno toj dozvoli, isti je ovlašten imati takve otvore na kući koji gledaju prema Vašoj nekretnini.

Zanima me može li sud rješavati povodom tužbe kojom se traži “cirka” kvadrata, odnosno tužitelji ne znaju koliko im točno navodno pripada. Isto tako tvrde da je posjednik nepošten jer je trebao znati da mu zemljište ne pripada, znači laik treba imati bolja saznanja i od mjernika…. Prema tome, tužba je neodređena i bez ijednog materijalnog dokaza, ali postupak se ipak vodi!

Sudski postupak je usmjeren izvođenju dokaza i u njemu će se dokazati osnovanost ili neosnovanost tužbenog zahtjeva te nije moguće isto ocijeniti bez provođenja postupka.
Nadalje, poštenje ili nepoštenje se odnosi na to da li ste imali razloga smatrati da je nekretnina Vaša ili ne, a na Vama je da predložite dokaze iz kojih će proizlaziti da isto niste znali (ako niste), što uključuje i primjerice činjenicu da ste možda redovno koristili zemljište, da nema jasnih međa itd. Bilo bi uputno angažirati stručnu osobu za zastupanje u ovom predmetu, obzirom da morate imati na umu da su dokazni prijedlozi na strankama te sud iste neće provoditi po službenoj dužnosti. Naime (građanski) sud je dužan poznavati pravo, ali ne i voditi računa o tome koje dokaze bi stranke trebale predložiti odnosno provesti, te na isto niti ne može imati utjecaja. Nadalje, stranka može precizirati tužbeni zahtjev ovisno o provedenom vještačenju.

Naši stariji imali su veliko imanje i stekao sam iza njih jednu veliku česticu. Koliko saznajem, sada da su predali na sud prijedlog sa namjerom da ja njima vratim tu česticu koja je ostala. Prvo ročište su imali da ja nisam uopće bio obaviješten pa sam to čuo i zvao sud i ispričao sam im cijelu stvar i poslao vlasnički list kao i sudsko rješenje i oni će me pozvati na sud kad to bude. Oni traže da im tu parcelu vratim, a ja to neću. Što bi se tu moglo dogoditi ?

Pretpostavljam kako je predan prijedlog za pokretanje zk ispravnog postupka, ili tužba kojoj je svrha stjecanje prava vlasništva nad predmetnom česticom. U slučaju da ste upisani kao vlasnik u zemljišne knjige, svakako biste trebali dobiti poziv za očitovanje, odnosno za odgovor na tužbu.

Provjerite da li je u pitanju tužba ili prijedlog za pokretanje zk ispravnog postupka te provjerite o kojoj se čestici radi. Obzirom da navodite da ste stekli veliku česticu, moguće je da traže dio te čestice, što se obično u tužbi/prijedlogu za zk ispravni postupak radi na temelju prijavnog lista. U tom prijavnom listu treba točno biti definirano koju česticu traže.

Dakle, potrebno je provjeriti na temelju čega je podnesena tužba odnosno prijedlog za pokretanje zk ispravnog postupka.

U slučaju da se protivite istom, svakako trebate dati odgovor na tužbu u predviđenom roku, odnosno prigovor o zk ispravnom postupku, a da bi znali stanje predmeta uputno je izvršiti uvid u spis.
Napominjem kako je vrlo bitno primati poštu na adresi prebivališta, u protivnom će dostava biti izvršena na oglasnoj ploči suda, te će proteći rokovi za žalbu/prigovor.

Kako povratiti u posjed česticu čiji sam vlasnik, a koju koristi moj susjed? Naša stručnjakinja donosi odgovor!

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.