Dnevno.hr

SUPRUG VAM JE BLOKIRAN? Pogledajte što to znači za vašu imovinu

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Suprug je u blokadi. Nezaposlen je i nema primanja, nema nikakvu imovinu na sebi. Zanima me mogu li suprugovi vjerovnici uzeti moja primanja ili moju imovinu koju sam dobila u nasljeđe?

U slučaju da je postupak vođen protiv vašeg muža, nema izravne mogućnosti naplate nad vašom imovinom na temelju ovršne isprave donesene u tako provedenom postupku.

Otvoren je stečaj potrošača. Vjerovnici u postupku prodali su dug. Međutim, sud je proveo stečaj s prvim vjerovnicima. Zanima me, kada prođe pet godina i stečaj bude riješen, hoće li ti novi vjerovnici također otići u stečaj? Na zamolbu sudu da maknu prve i stave nove, ništa se nije promijenilo. Dodijeljen je stečajni upravitelj.

Ne navodite točno u kojoj je fazi stečajni postupak. Savjetujem da javite stečajnom upravitelju navedenu promjenu vjerovnika (vjerojatno ste zaprimili obavijest o prijenosu potraživanja ako ste dužnik, a s njom možda i ugovor između starog i novog vjerovnika) jer bi novi vjerovnik trebao stupiti na mjesto prijašnjeg vjerovnika. Ne razumijem vaš upit u vezi sa stečajem vjerovnika. U slučaju da vjerovnik ode u stečaj, potraživanje koje ima u stečaju u kojem ste vi dužnik predstavlja imovinu takvog vjerovnika, odnosno potraživanje. Savjetujem da kontaktirate stečajnog upravitelja, a u slučaju da posjedujete određenu dokumentaciju, predajte je u pisanom obliku na broj spisa sudu na kojem se vodi postupak zajedno s molbom za određeno postupanje.

Prilikom podjele imovine, ona je pripala dvjema osobama, od kojih je jedna umrla, a mi smo nasljednici. Drugi vlasnik želi da ga isplatimo jer koristimo i njegov dio nekretnine. Jesmo li dužni otkupiti taj dio?

Činjenica da se koristite određenom nekretninom u suvlasništvu druge osobe ne znači da nad njom stječete pravo vlasništva, osim pod određenim zakonskim pretpostavkama dosjelosti, za koju smatram da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke jer ste znali da je u ZK upisana druga osoba. U ovom slučaju, nekretnina je sada u suvlasništvu više osoba, i ako dogovor u vezi s korištenjem i/ili isplatom nije moguć, svaki suvlasnik može tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice. U ovom slučaju vjerojatno nije moguća dioba kuće na način da svatko dobije poseban jednako vrijedan stan, pa će opcija biti civilno razvrgnuće, pri čemu se nekretnina prodaje na dražbi po pravilima ovršnog postupka (dakle, početna je cijena povoljnija od tržišne), a potom se novac dijeli u skladu sa suvlasničkim udjelima. Vas nitko ne može prisiliti da bilo što otkupite, ali pazite na mogućnost druge strane da potražuje naknadu za korištenje nekretnine.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.