Dnevno.hr

Suprug se želi razvesti, ali ja ne želim potpisati papire! Što se događa ako ja ne potpišem pristanak na sporazumni razvod? Stručnjakinja odgovara!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Iza iznenadne smrti mog oca brat i ja smo u ostavinskoj raspravi ostavili svoj dio nekretnine majci koja je i vlasnik svega. Mene zanima kakva ja imam prava pošto sam svoj zakonski dio imovine ostavio tada majci. Imam li ikakva prava i pravo na zakonom zaštićeni dječji dio i što se pod tim podrazumijeva. Molim vas da mi objasnite koja su moja prava. 

Nužni nasljednici su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug. Dakle, Vi ste nužni nasljednik svoje majke, dok ste u pogledu oca već dali nasljedničku izjavu kojom ste majci ustupili svoj dio ostavine iza oca.

Vaš nužni dio iza majke iznosi ½ od onog što bi Vam pripalo po zakonskom redu nasljeđivanja. U slučaju dakle da je zakonskih nasljednika iza majke dvoje (Vi i brat) na ime nužnog dijela Vam pripada ¼ ostavine.
Kad je povrijeđen nužni dio, raspolaganja oporukom umanjit će se, a darovi će se vratiti koliko je potrebno da bi se dopunio nužni dio. Prvo se umanjuju raspolaganja oporukom, pa ako nužni dio time ne bi bio podmiren, vraćaju se darovi.

Umanjenje raspolaganja oporukom može se zahtijevati u roku od tri godine od proglašenja oporuke, a povrat dara – u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim, odnosno o utvrđenju njegove smrti.

Oporučitelj može isključiti iz nasljedstva nasljednika koji ima pravo na nužni dio:
1) ako se on povredom neke zakonske ili moralne obveze koja proizlazi iz njegova obiteljskog odnosa s ostaviteljem teže ogriješio prema ostavitelju,
2) ako je namjerno počinio neko teže kazneno djelo prema njemu ili njegovu bračnom drugu, djetetu ili roditelju,
3) ako je počinio kazneno djelo protiv Republike Hrvatske ili vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom,
4) ako se odao neradu ili nepoštenu životu.
Isključenje iz nasljedstva može biti potpuno ili djelomično.
Da li na pravo djeteta na uzdržavanje utječe činjenica da nije položio ispite i pao godinu? Da li se uvažava da nije položio godinu jer je u postupku bila brakorazvodna parnica?

Prije svega ističem kako bez konkretnih okolnosti ne mogu dati adekvatan odgovor za Vaš predmet, ali ću Vam u nastavku dati generalan odgovor odnosno moj osobni stav u vezi opisanog slučaja.

Sukladno važećem Obiteljskom zakonu:

Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta.
Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja ako dijete nije navršilo dvadeset šest godina.
Smatra se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.
Smatra da biste u postupku trebali dokazati kako je parnica predstavljala opravdani razlog neispunjenja obveze, pretpostavljam da mislite iz zdravstvenih razloga, što bi se dokazivalo liječničkom dokumentacijom odnosno vještačenjem u postupku. Ne navodite da li je dijete palo jednu godinu pa dalje nastavilo školovanje ili ne?

Smatram da treba obratiti pozornost i na to da li je pad godine utjecao na status studenta, kao i da li je dijete pohađalo nastavu pa palo ispite ili nije niti pohađalo nastavu, da li je uredno polazilo kolokvije i slično, dakle da li je nastava pohađana ili ne, kao i da li se usprkos padu može reći da dijete i dalje ima status studenta, o čemu se možda može priložiti i potvrda fakulteta, a dakako i samo ponašanje djeteta u toku postupka a nakon pada te godine (redovito daljnje polaganje ispita) je vjerojatno nešto što također treba uzeti u obzir.

Suprug se želi razvesti, ali ja ne želim potpisati papire jer smatram da bi trebali još jednom razmisliti obzirom na malodobnu djecu pa me zanima što se događa ako ja ne potpišem pristanak na sporazumni razvod?

U slučaju da ne predate zajednički zahtjev za razvod braka, Vaš suprug je ovlašten predati tužbu za razvod braka. Prije bilo kojeg postupka (sporazumnog ili tužbe) potrebno je proći postupak posredovanja pred nadležnim centrom za socijalnu skrb, koji obuhvaća i pokušaj mirenja. Ovdje ističem kako se preporuča pokušati razgovarati i prije tog postupka, obzirom da isti postupak ne predstavlja vrstu dugotrajne bračne terapije, nego više provjere imaju li stranke namjeru pokušaja mirenja kojem bi se potom pristupilo, te se u slučaju da jedna strana iskaže da nema takvu namjeru, u pravilu ne inzistira na istom (niti je to u biti faktički moguće). Dakle, moj je prijedlog pokušati se prije postupka razvoda obratiti bračnom savjetniku, a uzmite u obzir i da bi formalno protivljenje razvodu teško utjecalo na konačnu presudu o razvodu braka. U slučaju da Vaš suprug ostaje pri svojoj odluci o razvodu, svakako pokušajte mirnim putem dogovoriti podjelu imovine i način uzdržavanja djece, bez obzira na činjenicu razvoda, obzirom da će u protivnom (radi sukoba) svakako u konačnici najviše biti oštećena djeca, a izbjegavanje takve situacije treba biti prioritet svakog bračnog partnera.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.