Dnevno.hr

Suprug se odselio u inozemstvo, ostavio ženu i djecu: Evo kako ostvariti pravo na alimentaciju

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Koliko može biti visoka zelena obrada (živica) između susjeda? Kome se možemo obratiti (kojoj instituciji) u slučaju da susjed svoju zelenu ogradu ne održava odnosno da je istu zapustio da raste nekontrolirano. Pokušao sam od gradskih službi dobiti uputu kome da se obratim, ali nitko mi nije znao reći.

Sukladno Pravilniku o jedinstvenim i drugim građevinama i radovima bez građevinske dozvole može se graditi ograda visine do 2,2 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu; a bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi:  pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade i to (i) ograda visine veće od 2,2 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu;

Svakako bih vas uputila i u ured za urbanizam mjesta gdje se nalazi nekretnina radi potvrde o tome da li je gore navedeno i u skladu s urbanističkim planom tog mjesta.

Nadalje, s obzirom na opisanu situaciju smatram da biste trebali uputiti pritužbu komunalnom redarstvu nadležnom za to područje, s tim da pritužbu predajte u pisanom obliku na što bi svakako trebali zaprimiti odgovor o poduzetim radnjama.

Moja majka bezuvjetno brine već godinama o osobi lišenoj radne sposobnosti koja nema skrbnika.  Zanima me na koji način ta osoba u znak zahvalnosti može prenijeti svoj dio imovine koji je  naslijedio nakon djedove smrti sukladno zakonu o nasljeđivanju? Napominjem kako ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju nije trenutno prihvatljiva opcija. Koje su moguće solucije?

Ne navodite je li osoba lišena  poslovne sposobnosti zbog čega savjetujem provjeriti isto, kao i odnosi li se eventualno lišenje poslovne sposobnosti i na upravljanje imovinom. Nadalje, u slučaju sklapanja ugovora, vodite računa da je isti moguće pobijati tužbom  u slučaju da osoba nije u mogućnosti shvatiti značenje svog postupanja (ako i nije oduzeta poslovna sposobnost za upravljanje imovinom). Smatram da bi najpravilnije bilo obratiti se Centru za socijalnu skrb radi provođenja postupka kako bi se utvrdilo stanje osobe i mogućnost shvaćanja značaja svog djelovanja u pogledu upravljanja imovinom, a tako biste u slučaju da je osoba sposobna shvatiti značenje svog postupanja imali i dokaz o istom.

U slučaju da osoba nije sposobna shvatiti značenje svog postupanja i/ili mu je oduzeta poslovna sposobnost u  pogledu upravljanja imovinom, smatram da bilo kakvo nenaplatno raspolaganje nije u interesu takve osobe, te vrlo vjerojatno nećete ishoditi niti odobrenje za sklapanje takvog ugovora u slučaju  oduzete poslovne sposobnosti, radi čega bi ipak trebalo razmotriti u tom slučaju mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju obzirom da ionako navodite kako vaša majka skrbi o navedenoj osobi, s tim da takav ugovor može bit sklopljen i s nasljednicima (ili drugim osobama) majke na način da isti preuzimaju obvezu skrbiti o štićeniku u slučaju da to majka nije u mogućnosti (s tim da treba definirati u tom slučaju kome pripada imovna i da li je riječ o prijenosu ugovora ili samo tome tko će preuzeti maminu obvezu faktičke brige). U svakom slučaju za sastav takvog ugovora svakako vam preporučam obratiti se stručnoj osobi.

Suprug se odselio i ne živimo zajedno više od godinu dana, trenutno radi i živi u inozemstvu, imamo malodobnu djecu o kojima ja brinem i nemamo zajedničke imovine. Još se vodi na našoj adresi jer nije odjavio prebivalište. Kako se razvesti i kako ostvariti pravo na alimentaciju?

Prije svega predajte zahtjev za obvezno posredovanje prije razvoda braka Centru za socijalnu skrb po mjestu zadnjeg vašeg prebivališta. Centar će provesti postupak i donijeti nalaz i mišljenje, s kojim pokrećete tužbu za razvod braka u slučaju da se suprug do tada ne javi i ne pristane potpisati sporazumni zahtjev za razvod braka

Vezano za dostavu pismena, u slučaju da dostava tužbe ne uspije, zatražite da sud imenuje privremenog zastupnika s kojim će se postupak dalje nastaviti s tim da to možete naglasiti odmah kod podnošenja tužbe. U presudi o razvodu braka obvezna je odredba o alimentaciji, a u slučaju da ista ne bude plaćana, moguće je podizanje i kaznene prijave (uz ovrhu nad cjelokupnom imovinom što obuhvaća i imovinu u inozemstvu sukladno odredbama europskog ovršnog naslova).  Svakako zatražite i određivanje privremene mjere uzdržavanja djeteta (da bi se isto odredilo i prije donošenja presude). Provjerite mogućnost besplatnog pravnog zastupanja na Odvjetničkoj komori i gradu u kojem živite u sklopu besplatne pravne pomoći.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.