Dnevno.hr

Suprug i ja radimo u jednoj firmi, plaća nam nije isplaćena već nekoliko mjeseci! Što da radimo? Stručnjakinja odgovara na ovo pitanje!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Obraćam se Vama za savjet. Naime, suprug i ja radimo u jednoj firmi, gdje je više suvlasnika. Plaća nam nije isplaćena već nekoliko mjeseci, a kada pitamo jednog suvlasnika kaže nam da pitamo ovog drugog itd. Što nam je činiti?

U slučaju neisplate plaće poslodavac Vam je dužan izdati obračun dugovane, a neisplaćene plaće, koji predstavlja ovršnu ispravu temeljem Zakona o radu, koju možete predati na FINU radi ovrhe.
Također, možete se obratiti državnom inspektoratu za radne odnose radi potencijalnog ubrzanja postupka izdavanja takve ovršne isprave odnosno isplate plaće.
Nadalje, neisplata plaće predstavlja i kazneno djelo, osim ako je do neisplate plaće došlo radi realne nemogućnosti isplate iz financijskih razloga (pod preduvjetom da istima nije bio cilj namjerno izbjegavanje isplate plaće i da je poslodavac radnicima uručio obračun dugovane a neisplaćene plaće).
Možete se obratiti i odvjetniku da pokuša riješiti spor mirnim putem, tako što će poslodavca uputiti u njegove obveze i posljedice neispunjenja istih, te mu dati kraći rok za izvršenje istih.

Kupio sam stan na kojem je bivša vlasnica imala dug po neplaćanju poreza na promet nekretnine i na zk stoji zabilježba ovrhe. Prodavateljica tvrdi da je to plaćeno, i dala mi je dokaz o istom. Kako da brišem ovu zabilježbu?

Nakon podmirenja duga porezna uprava obavještava sud da povlači prijedlog za ovrhu u ovom predmetu. Potom sud donosi rješenje o obustavi ovrhe i nakon pravomoćnosti tog rješenja šalje ga na zemljišni sud na provedbu (brisanje zabilježbe ovrhe). U Vašem slučaju postupak je vjerojatno u tijeku, te vjerojatno nije još nastupila pravomoćnost rješenja o obustavi ovrhe. Savjetujem da na sudu zamolite da Vam pogledaju da li je rješenje pravomoćno, te ako nije-radi čega nije? U slučaju da ove informacije ne možete dobiti na sudu (jer niste stranka) povedite sa sobom i ovršenicu koja ima pravo uvida u spis. Možda ovršenica ne prima uredno dostavu sudskih rješenja? U tom slučaju zamolite ju da primi rješenje (može ga i osobno preuzeti na sudu radi brzine i odreći se prava na žalbu). Tek nakon pravomoćnosti rješenje ide na zk odjel na brisanje zabilježbe ovrhe. Savjetujem odmah nakon što na zk odjelu bude zaprimljeno rješenje o obustavi ovrhe (tzv. plomba) odmah predati Vaš zahtjev za upis u zk (ako je to moguće), da u međuvremenu ne bi „sjela“ ova ovrha, obzirom da upis Vašeg prava vlasništva u zk prije brisanja zabilježbe ovrhe nije moguć.

Nakon smrti djeda doznali smo da postoji zemljište koje je bilo upisano na njega. Baka i djeda nisu ostavili nikakvu oporuku. Kako da prebacimo zemljište na nas s obzirom da bi isto u budućnosti prodavali?

U slučaju da nije vođena ostavina iza djeda, potrebno je provesti ostavinu i u njoj prijaviti (i) postojanje predmetnog zemljišta kao ostavinsku masu. U slučaju da je provođena ostavina, treba provesti naknadno pronađenu imovinu, a koja imovina se dijeli po istom ključu kao što je bila raspoređena imovina u prethodno donesenom rješenju o nasljeđivanju, s tim da se odricanja od imovine, ustupi i slično ne odnose na naknadno pronađenu imovinu, radi čega se u postupku naknadno pronađene imovine pozivaju opet svi nasljednici na nasljedstvo kako su utvrđeni u prvotnom rješenju o nasljeđivanju. U slučaju da djed nije ostavio oporuku, njegovi nasljednici će biti zakonski nasljednici, po rodoslovlju koje će se utvrditi po Vašem obiteljskom stablu i nasljednim redovima.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.