Dnevno.hr

SMETA VAM SMRAD SUSJEDOVIH ŽIVOTINJA? Evo što možete poduzeti…

Autor:

Prije 15-ak godina doselila sam se u malo mjesto, idealno za mirnu starost. Sve je bilo u redu dok susjedi nisu otvorili OPG te nastanili životinje i slično, zbog čega svakodnevno trpim smrad i buku. Koja su moja prava?

Prije svega, savjetujem vam da se obratite Ministarstvu poljoprivrede koje ima odjel inspekcije za provjeru uvjeta u kojima se obavlja stočarska djelatnost. Za provjeru buke nadležno je Ministarstvo zdravstva.

Nadalje, u skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini u pogledu mjesta i vremena, ili ako izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

U slučaju da je vaša nekretnina izložena takvim (prekomjernim posrednim) imisijama, ovlašteni ste od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće ne čini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemogući prekomjerne imisije.

Također, vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno na njegovu nekretninu odašilje dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Postoji, dakle, razlika u prekomjernim posrednim imisijama (npr. kada vjetar donese miris) i neposrednim imisijama (ove druge osoba šalje direktno ili putem nekih uređaja na tuđu nekretninu), kao i u specifikaciji tužbenog zahtjeva, ovisno o tome je li riječ o jednom ili drugom, što ovisi  o okolnostima vašeg slučaja.

Dakle, i u slučaju da je riječ o posrednim ili neposrednim imisijama, imate pravo na sudsku zaštitu, ali  savjetujem da se najprije obratite susjedu s upozorenjem i pokušajem mirnog rješenja spora, a u slučaju da to nije moguće, potrebno je podići tužbu pred nadležnim sudom u kojoj ćete tužbeni zahtjev specificirati u skladu s gore navedenim, ovisno o tome je li riječ o prekomjernim posrednim ili neposrednim imisijama. U tom sudskom postupku svakako treba tražiti vještačenje uzroka imisija i vještačenje na okolnost njihova postojanja i intenziteta i predložiti sam očevid na terenu (po mogućnosti u jednom odlasku radi ekonomičnosti postupka, dakle i očevid suda i izlazak vještaka u istom terminu).

Garanciju ishoda spora ne može sa sigurnošću dati nitko, predvidljivo je, međutim, da biste spor vjerojatno dobili ako je doista riječ o prekomjernim imisijama.

Dakako, uvijek je uputno spor probati riješiti mirnim putem prije pokretanja tužbe, a savjetujem svakako prije spora pričekati s nalazom odgovarajuće inspekcije.

Nakon etažiranja, u zgradi su nestale tri zajedničke prostorije i sada su privatno vlasništvo pojedinih  stanara. Mene zanima  je li za prodaju zajedničkih prostorija trebalo prikupiti potpise svih (su)vlasnika ili samo pojedinih? Da li sada, u fazi etažiranja, firma treba, na temelju dokumenata (izvod iz PKU, vlasničkog lista ili kupoprodajnog ugovora), utvrditi na koji su način sadašnji vlasnici postali korisnici navedenih nekretnina? Komu da se obratim u vezi s tumačenjem zakona, kako bi se etažiranje obavilo po Zakonu, a ne po zamisli sadašnjeg izvoditelja?

 Etažiranje se provodi na temelju elaborata kojim se utvrđuje stanje na terenu i ugovora koji potpisuju svi suvlasnici, kojim oni potvrđuju svoju suglasnost za ucrtano stanje i upis vlasnika na pojedine posebne dijelove zgrade.

Ugovor kojim (nekadašnji) zajednički dijelovi pripadaju određenim osobama potpisuju svi suvlasnici zgrade u pogledu koje se vrši etažiranje.

Dijelovi zgrade koji služe svim stanarima ne bi mogli biti vlasništvo pojedinih osoba, ali vlasništvo pojedinih osoba mogu biti dijelovi koji nisu namijenjeni zajedničkoj uporabi. Zemljišnoknjižni odjel nadležnog suda kod upisa prava vlasništva upis može izvršiti isključivo na temelju dokumentacije koja dokazuje pravo vlasništva, a etažiranje je definirano Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Opreza radi, a s obzirom na fazu u kojoj se etažiranje nalazi, treba provjeriti i stanje postupka upisa posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, odnosno predati u takvom predmetu svoj prigovor odnosno žalbu na rješenje koje smatrate nezakonitim u za to predviđenom zakonskom roku.

S obzirom na kompleksnost vašeg pitanja, ali i prirodi same stvari, svakako bih vam preporučila obratiti se stručnoj osobi radi pregleda stanja predmeta.

Može li se graditi stambena zgrada visine 11 metara na međi? Naime, susjed mi u roku od par dana treba dobiti građevinsku dozvolu koja mu omogućuje gradnju na navedeni način. Mene i suprugu kao prve susjede nitko nije kontaktirao niti pitao za suglasnost. Koliko smo mi upućeni, gradnja na međi nije moguća. Dotična gospođa koja će izdati takvu dozvolu rekla nam je da smo mi potpuno nebitni u ovoj priči. Molim vas za mišljenje!

Za gradnju u svakom pojedinom području primjenjuju se urbanistička pravila predviđena za to područje. Savjetujem vam da u nadležnom urbanističkom uredu, odnosno uredu za graditeljstvo provjerite uvjete gradnje odnosno konkretno visinu dopuštene gradnje i/ili traženu udaljenost od međe za vaše područje. Možete tražiti i izdavanje lokacijske informacije u kojoj će biti opisani uvjeti gradnje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.