Dnevno.hr

Smeta vam nesnosna buka iz kafića pored kojeg živite? Evo što vam je činiti

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Vodim sudski spor s bivšom suprugom koja je zatražila vještačenje kompletne financijske imovine. Od suda sam primio prijedlog za vještaka zajedno s troškovima koje će trebati platiti vještaku, s traženjem da se tome u određenom roku očitujem. Meni je to preveliki iznos pa me zanima mogu li iz tog razloga odbiti taj prijedlog i moram li u tom slučaju ja predložiti novog vještaka ili će to odrediti sud. Kako je ona mene tužila, pretpostavljam da bi ona morala to i platiti, ali nisam siguran pa vas molim za savjet.

U pravilu stranka koja je predložila provođenje dokaza vještačenjem predujmljuje troškove, ali ako ste npr. i vi navodom predložili određenu dokaznu radnju u tom vještačenju, ili je vještačenje odredio sud po službenoj dužnosti (što sumnjam) sud može podijeliti ovaj trošak jer ga smatra u biti zajedničkim. Predlažem da provjerite kod suda hoće li ovaj dokazni prijedlog biti provođen u slučaju da odbijete platiti vještačenje, i je li eventualno moguće zatražiti ponudu od drugog vještaka. Na temelju informacija iz upita nisam u mogućnosti dati vam sadržajniji odgovor.

Sukladno Zakonu o parničnom postupku:
Kad stranka predloži izvođenje dokaza, dužna je po nalogu suda unaprijed položiti iznos potreban za podmirenje troškova koji će nastati u povodu izvođenja dokaza.
Kad izvođenje dokaza predlože obje stranke, ili kad ga sud odredi po službenoj dužnosti, sud će odrediti da iznos potreban za podmirenje troškova polože obje stranke na jednake dijelove. Ako je sud odredio izvođenje dokaza po službenoj dužnosti, može odrediti da iznos položi samo jedna stranka.
Sud će odustati od izvođenja dokaza ako iznos potreban za podmirenje troškova ne bude položen u roku što ga sud odredi. U tom će slučaju sud, s obzirom na sve okolnosti po svojem uvjerenju ocijeniti od kakve je važnosti što stranka nije u roku položila iznos potreban za podmirenje troškova.
Ako sud izvede dokaz iako predujam za njegovo izvođenje nije položen, rješenjem će naložiti stranci da u roku od osam dana određenu svotu plati svjedoku ili vještaku. Žalba protiv toga rješenja ne odgađa ovrhu.

Zanima me koliko iznosi broj dana godišnjeg odmora ako imam neprekidan radni odnos od 05/2016 do dan danas 03/19, a imam VSS?

Sukladno Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na minimalno 4 tjedna godišnje godišnjeg odmora. U slučaju da se na vašeg poslodavca primjenjuju Kolektivni ugovor/Pravilnik o radu moguće je da imate i pravo na dodatne dane na temelju npr. staža, godina, stručne spreme, broja djece itd. što savjetujem provjeriti u pravnoj službi. Imate pravo uvida u Kolektivni ugovor/Pravilnik o radu, odnosno drugu dokumentaciju koja se odnosi na vaša prava kao radnika. U slučaju prestanka radnog odnosa imate pravo i na razmjerni dio godišnjeg odmora i to 1/12 godišnjeg za svakih mjesec rada, s tim da se navršenih polovina mjeseca zaokružuje na puni mjesec.
Živim u obiteljskoj kući pored koje se nalazi kafić. Od 4 mjeseca do 11 mjeseca kafić otvara dvorište iz kojeg dopire nesnošljiva buka (glasno pričanje, udaranje šalica od stol, zveckanje žličicama, struganje stolcima…). To traje do 23:20 h. Zanima me koje je rješenje za ovakvu situaciju?

Inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o zaštiti od buke i propisa donesenih na temelju Zakona o zaštiti od buke obavlja sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva. Ovdje napominjem kako od 1. travnja 2019.g. sanitarna inspekcija ministarstva prelazi u državni inspektorat. Predlažem tamo podnijeti zahtjev da se utvrdi razina buke kao i vrijeme u koje ista nastaje odnosno dopuštenje za rad u isto vrijeme.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.