Dnevno.hr

SKRB O DJETETU NAKON RASTAVE: Ova vam prava nitko ne može uskratiti

Autor: pitaj pravnicu

U braku sam 20 godina, imamo dvoje djece, jedno malodobno, prije smo živjeli u kući njegove obitelji, a sada sam se s djetetom odselila u stan koji je u vlasništvu mog supruga, koji mu je darovala majka. On ne plaća ništa od režija, imam li ja ikakva prava?

U odnosu na nekretnine, u slučaju da nisu stečene radom za vrijeme trajanja braka, one ne predstavljaju bračnu stečevinu. S obzirom na to da je stan u kojem sada živite vaš suprug stekao darovanjem, on ne ulazi u bračnu stečevinu. Nadalje, u slučaju da ste ulagali u tuđu nekretninu, na raspolaganju vam je eventualno tužba za povrat uloženog, s tim da je rok zastare pet godina i ulaganje treba dokazati.

U skladu s Obiteljskim zakonom, bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svojeg bračnog druga ako ovaj za to ima dovoljno sredstava i mogućnosti.

Bračni drug može podnijeti zahtjev za uzdržavanje do zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništenje braka, na što ga je sud dužan upozoriti.

Iznimno, ako u parnici za razvod ili poništenje braka nije postavljen zahtjev za uzdržavanje, bivši bračni drug može tužbom tražiti uzdržavanje u roku od šest mjeseci od prestanka braka ako su pretpostavke za uzdržavanje postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništenje braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje.

Obveza uzdržavanja bračnog druga može trajati do godine dana, ovisno o trajanju braka i o mogućnosti da tužitelj u dogledno vrijeme na drugi način osigura sredstva za život.

U opravdanim slučajevima sud može produljiti obvezu uzdržavanja. Tužba za produljenje obveze uzdržavanja može se podnijeti samo do isteka vremena za koje je uzdržavanje određeno.

Nadalje, roditelj s kojim dijete stanuje svoj udio u obvezi uzdržavanja djeteta ispunjava kroz svakodnevnu skrb o djetetu, a roditelj koji ne stanuje s djetetom obvezu uzdržavanja djeteta ispunjava zadovoljavanjem materijalnih potreba djeteta u obliku novčanog uzdržavanja.

U slučaju da se odlučite na razvod braka, pokušajte postići dogovor sa suprugom u vezi s iznosom na ime uzdržavanja djeteta, kao i ostvarivanju roditeljske skrbi, a u slučaju da to nije moguće, sud će donijeti odluku o ovim pitanjima. U slučaju da smatrate da postoji imovina stečena radom za trajanja braka, na raspolaganju vam je i tužba za utvrđivanje i diobu bračne stečevine, u slučaju da nije moguće postići dogovor mirnim putem.

Suprug mi je preminuo i živim sama s djecom, nisam zaposlena. Sad je isključena struja. Postoji li kakva zastara za taj dug?

Provjerite na sudu nadležnom po svojem mjestu prebivališta je li vođen kakav postupak protiv vas, odnosno pokojnog supruga, odnosno je li doneseno kakvo rješenje o ovrsi zbog dugova.

Nadalje, povjerite kod pružatelja usluge stanje svog duga i temeljem čega je struja isključena.

Zastarijevaju za jednu godinu:

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,

2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,

3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,

4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

U slučaju da je postupak naplate pokrenut u navedenom roku, isto ne podliježe zastari.

Savjetujem da pokušate postići neki dogovor s pružateljem usluge, a također se obratite i Centru za socijalnu skrb radi ostvarenja eventualnih prava.

U tijeku je realizacija uređenja pročelja zgrade, odnosno sređivanje dokumentacije. Sada je u tijeku postupak davanja suglasnosti etažnih vlasnika zgrade. Po ponudi, veći dio troška plaća Grad, a manji dio suvlasnici zgrade. U ponudi se navodi da je osiguran kredit, a da će se njegov trošak naplaćivati iz sredstava stambene pričuve tako da se ona poveća.  Zanimala sam se kod predstavnika suvlasnika zgrade mogu li svoju obvezu kao suvlasnica platiti jednokratno, a da ne uzimam kredit i da mi pričuva ostane na prijašnjoj cijeni. Odgovoreno mi je da cijeli paket po principu “uzmi ili ostavi”, odnosno da moramo svi (većina) prihvatiti ponuđeni kredit te da se ne može platiti odjedanput (gotovinom). Može li se nekoga prisiliti na uzimanje kredita ako hoće platiti jednokratno? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, a mislim da bi to bilo zanimljivo i drugim čitateljima.

U slučaju da je odluka o financiranju radova na zgradi i modusu financiranja donesena većinom određenom za takvu vrstu poslova međuvlasničkim ugovorom, mišljenja sam da ne možete samostalno određivati uvjete financiranja radova, osim u slučaju drugačijeg dogovora suvlasnika zgrade, jer je u ovom slučaju riječ o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade i odredbama koje se odnose na to.

Autor:pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.