Dnevno.hr

‘Samohrana sam majka, kako da se izborim za alimentaciju?’ Naša stručnjakinja zna odgovor!

Autor:

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.
Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Samohrana sam majka, kako da se izborim za alimentaciju? Podižem djecu od 2008. godine, ne mogu više kraj s krajem vezati, molim vas za pomoć.

U pitanju navodite da ste samohrana majka, međutim iz nastavka pitanja (alimentacija) pretpostavljam da ste mislili da otac ne sudjeluje u uzdržavanju djeteta?

Savjetujem pokretanje kaznenog postupka (predajte prijavu Općinskom državnom odvjetništvu po mjestu prebivališta djeteta) u kojem ćete potraživati i ostvarenje imovinskih prava. Na raspolaganju Vam je i parnični odnosno ovršni postupak radi naplate, a pod određenim uvjetima imate pravo na besplatno zastupanje, za što savjetujem obratiti se Odvjetničkoj komori odnosno zatražiti besplatnu pravnu pomoć (vidi podaci u odgovorima niže).

Ovim bih putem napomenula kako bi i djed i baka trebali sudjelovati u uzdržavanju djeteta ako to ne čini roditelj, dakle uzdržavanje možete tražiti i od bake i djeda po očevoj strani djeteta (za buduće uzdržavanje). Također, svakako se obratite i Centru za socijalnu skrb po mjestu prebivališta djeteta, radi savjetovanja o pravu na privremeno uzdržavanje i podnošenja zahtjeva za privremeno uzdržavanje sukladno Zakonu o privremenom uzdržavanju, odnosno eventualnih drugih prava iz socijalne skrbi.

Imamo obiteljsku kuću na svojoj katastarskoj čestici koju dijelim s braćom i prema našem dogovoru trebalo bi kuću etažirati u četiri jedinice. Jedna jedinica, prizemno nema vlastiti izlaz na cestu. Da li je tu jedinicu moguće etažirati bez samostalnog izlaza?

Napominjem da tu jedinicu koristim tako da za izlaz koristim prolaz kroz kuću kojoj sam samo ja vlasnik, na drugoj katastarskoj čestici, a kuća se nalazi uz kuću s 3 vlasnika koju želimo etažirati i kroz svoju kuću imam izlaz na cestu. Da li u tom problemu može koristiti “Pravoslužnost prolaza” koji bih potpisao, jer bi iz jednog dijela kuće koja bi bila etažirana na moje ime na svojoj čestici prolazio kroz dio druge kuće na drugoj čestici koja pripada u cijelosti meni?

Kolika bi bila okvirna cijena etažiranja jedne kuće koja ima taj problem da jedna etažirana jedinica nema svoj prolaz na cestu i što bi bilo moguće provesti u katastru i gruntovnici? Kompletne izmjere kuće imam u Projektu za provedenu legalizaciju.

Za etažiranje određene jedinice načelno je potrebno da je ista samostalna uporabna jedinica, a vezano za pitanje prolaza moram Vas uputiti kod arhitekta radi ove provjere. Načelno, više samostalnih jedinica može koristiti zajednički ulaz, međutim za bilo kakav konkretan odgovor morat ćete pozvati arhitekta koji će izaći na teren, i dati Vam konkretno tumačenje mogućnosti etažiranja, ovisno i o tome na koji način želite provesti etažiranje (kao više stanova, ili kuća i sl.). Također, savjetujem za izradu elaborata etažiranja zatražiti više ponuda, pa ćete ocijeniti koja Vam se čini najviše prihvatljivom. Uz elaborat etažiranja na zemljišne se knjige uz ostalu tehničku dokumentaciju (potvrda o samostalnim uporabnim jedinicama, dokaz legalnosti) prilaže i ugovor kojim svi suvlasnici nekretnina koje sudjeluju u etažiranju reguliraju svoje vlasničkopravne odnose.

Radi se o jednoj čestici koja se u katastru vodila na mome ocu koji je preminuo 1965 god. Izvana sam došao kod rodbine gdje sam zatražio pomoć od države za gradnju kuće, a rodbina mi je potpisala dokumentaciju kojom sam se upisao kao vlasnik u katastru.  Vlasnici te čestice smo bili samo moj otac i ja. To je sada na sudu jer se rodbina predomislila. Što mislite tko je u pravu i što sud može odlučiti? Za ovaj puta samo toliko pa vas molim odgovor.

Ne navodite stanje u zemljišnim knjigama, savjetujem prvo provjeriti tko je vlasnik u zemljišnim knjigama, obzirom da je ovaj upis ključan za pravo vlasništva. Nadalje, nemam dovoljno podataka niti da pretpostavim koju Vam je dokumentaciju rodbina potpisala?

U slučaju da je u zemljišnim knjigama i dalje upisan Vaš otac, trebate provesti ostavinu temeljem koje će njegova imovina biti podijeljena nasljednicima. U slučaju da ste upisani u zemljišne knjige, a rodbina osporava dokumentaciju kojom ste stekli pravo vlasništvo, isto je moguće samo u iznimnim slučajevima nevaljanosti ugovora, koje na sudu moraju dokazati (npr. mane volje, prijevara, prisila i slično) što je prilično zahtjevno.

Dakle, u slučaju da je pravo vlasništva u zemljišnim knjigama preneseno na Vas, ili postoji pravni slijed (dokumenti) kojima dokazujete svoje pravo vlasništva njihovu valjanost treba osporiti sudskim putem, za što trebaju biti ispunjene pretpostavke za pobijanje odnosno poništaj, sukladno Zakonu o obveznim odnosima. Darovanje se može osporavati radi grube nezahvalnosti daroprimatelja, ili naglog osiromašenja darodavatelja, sudskim putem.

Bez konkretnog podatka o kakvoj se vrsti tužbe radi nije moguće dati detaljniji odgovor, a ja bih Vam svakako savjetovala da se za zastupanje u postupku ipak obratite stručnoj osobi, a ako nemate sredstava za snošenje troškova, savjetujem na Odvjetničkoj komori zatražiti uputu o zahtjevu za dodjelu odvjetnika „pro bono“, odnosno besplatne pravne pomoći o čemu možete dobiti relevantne informacije na e-mail: [email protected].

Također, pitanja vezana za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć možete izravno uputiti upravnim tijelima u županijama odnosno Gradu Zagrebu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.