Dnevno.hr

RAT VAM JE ‘POKVARIO’ PLANOVE? Evo što činiti ako ste u tom periodu sklapali kupoprodajne ugovore

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Nedavno sam našao kupoprodajni ugovor kojim je moj pokojni otac kupio zemljište ranih 80-ih godina. Ugovor je sastavio odvjetnik s potpisima kupca i prodavača, no kako je počeo rat nikada se nije napravio prijenos. Moje pitanje je što bih ja i kako mogao da s tim ugovorom da riješim imovinsko pravne odnose? Koji bi to bili moji prvi koraci?

Što prije otiđite na ZK odjel suda na čijem području se zemljište nalazi. Provjerite stanje nekretnine na internetu ili osobnim odlaskom zamolite da vam pogledaju vlasništvo i svakako predaju ZK izvadak. Potom provjerite da je upis u ugovoru jednak kao i sadašnje stanje i da je ovjeren potpis prodavatelja, da je adresa prodavatelja u ovjeri potpisa ista kao i u ZK izvatku (ako nije zatražite na MUP-u uvjerenje o prebivalištu za prodavatelja, pravni interes vam je ugovor), potom predajte na ZK prijedlog za upis s preslikom vaše osobne iskaznice i originalom ili ovjerenim preslikom ugovora. Ako u ZK nije upisan prodavatelj nego neka druga osoba, trebate donijeti i dokumente kojim je prodavatelj stekao tu nekretninu (pravni slijed) za koji vrijedi sve gore navedeno. U slučaju da je ugovor potpisivan putem punomoći treba priložiti takvu punomoć, a za sadržaj punomoći ponovno vrijedi sve gore navedeno kao i za sadržaj ugovora.

U slučaju da u dokumentaciji postoje nedostatci (ili vaš prijedlog bude odbijen) svakako se što prije obratite odvjetniku radi poduzimanja radnji za upis. Ističem kako se tek upisom u zemljišne knjige stječe pravo vlasništva pa je potrebno što prije pokrenuti postupak, obzirom da u protivnom na nekretnini može biti pokrenut ovršni/stečajni postupak, što može dovesti do gubitka nekretnine prodajom na javnoj dražbi.

Ako je ugovor o pozajmici potpisan na 5000 €, a u međuvremenu je dio vraćen, mora li se napraviti novi ugovor ili kako da se evidentira vraćeni dio?

Prije svega treba provjeriti što piše u osnovnom ugovoru o zajmu, kako se potvrđuje primitak povrata i na koji način se dug vraća (na ruke ili na račun ili ne piše ništa)?

U svakom slučaju najsigurnija opcija je sa zajmodavcem otići kod bilježnika da vam potpiše da je primio dio novca koji je primio (s navođenjem temeljem čega, dakle ugovora o zajmu s podatcima o istom ugovoru) te ovjeri svoj potpis. U slučaju da novac uplaćujete na račun zajmodavca, u opis plaćanja svakako upišite da je riječ o povratu pozajmice te upišite i ugovor i datum ugovora, a u slučaju da novac vraćate na ruke obavezno kod bilježnika svaki put ovjerite potvrdu (zajmodavac) da je primio dio novca (uz naznaku koliki dio i uz naznaku od koga je novac dobiven dakle naznaku zajmoprimca i naznaku ugovora o zajmu).

U slučaju da ne idete kod bilježnika, neka isplati na ruke budu prisutna barem dva svjedoka, radi eventualnog kasnijeg dokazivanja povrata novca.

Naslijedio sam zemljište oko dva i pol hektara. Uredno sam platio porez pri Poreznoj upravi i u gruntovnici sam dobio posjedovni list s vlasništvom 1/1. Kada sam došao u katastar da vidim gdje se ta čestica nalazi, rekli su mi da broj te čestice ne postoji na katastarskoj karti. Navodno ja posjedujem tu površinu, ali bi trebalo napraviti geodetsku izmjeru cijele općine da se ta čestica formira. Molim vas da mi pokušate odgovoriti što da učinim kako bih došao do te površine u katastru.

Brojevi katastarskih i zemljišnoknjižnih čestica najčešće se razlikuju, ali iz vašeg pitanja proizlazi kako predmetna čestica niti na koji način nije definirana u katastru. Za svaki slučaj savjetujem da još jednom odete na katastar i zatražite tzv. identifikaciju čestice. U slučaju da će informacija biti identična, morat ćete angažirati geodeta radi pregleda stanja dokumentacije i eventualne identifikacije čestice. U svakom slučaju ćete morati angažirati geodeta radi koordinacije s katastrom i savjetovanja u pogledu toga što je potrebno učiniti radi formiranja čestice, prilikom čega dakako provjerite cijenu (ovisno je li riječ samo o savjetovanju ili će biti potrebno i poduzimanje daljnjih radnji).

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.