‘RADILA SAM ČETIRI GODINE BEZ SLOBODNOG DANA’: Je li se poslodavac ogriješio o zakon?

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Naslijedio sam temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju kuću. Istu nisam upisao u zemljišne knjige na svoje ime. Možemo li samo temeljem rješenja o nasljeđivanju kuće istu pokloniti darovnim ugovorom svojoj kćerki?

Ističem kako ugovor o doživotnom uzdržavanju ne predstavlja pravni temelj stjecanja nekretnine nasljeđivanjem, već je riječ o naplatnom pravnom poslu stjecanja (poput kupoprodaje). Radi navedenog iz vašeg pitanja nije jasan kontekst „rješenja o nasljeđivanju’“ već pretpostavljam da pod istim smatrate ugovor o doživotnom uzdržavanju. Naime, vi ne morate upisati prvo sebe kao vlasnika kuće koju ste stekli, već možete napraviti ugovor o darovanju na kćer i ona može upisati svoje pravo vlasništva u zk temeljem pravnog slijeda koji obuhvaća Vas (ugovor o doživotnom uzdržavanju) i darovnog ugovora. U slučaju da primatelj uzdržavanja (osoba od koje ste stekli kuću) nije upisana u zk svakako treba priložiti i pravni slijed od osobe upisane u zk do primatelja uzdržavanja).

Mene zanima je li poslodavac dužan dati slobodan dan u tjednu? Radila sam 4 godine kod poslodavca privatnika i nikad mi nije dao slobodan dan. Imala sam samo pravo na godišnji odmor.


Sukladno Zakonu o radu, radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor (tijekom svakog vremenskog razdoblja od dvadeset četiri sata, radnik ima pravo na dnevni odmor od najmanje dvanaest sati neprekidno).

Radnik tjedni odmor koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi, odnosno iza nje slijedi.

Ako radnik ne može koristiti tjedni odmor na gore opisani način, mora mu se za svaki radni tjedan omogućiti korištenje zamjenskog tjednog odmora odmah po okončanju razdoblja koje je proveo na radu, zbog kojeg tjedni odmor nije koristio ili ga je koristio u kraćem trajanju.

Iznimno, radnicima koji zbog obavljanja posla u različitim smjenama ili objektivno nužnih tehničkih razloga ili zbog organizacije rada ne mogu iskoristiti odmor u gore navedenom trajanju, pravo na tjedni odmor može biti određeno u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se ne pribraja dnevni odmor.

Dakle, vaš vam je poslodavac bio dužan omogućiti korištenje tjednog odmora na opisani način.

Muž ima kuću sagrađenu 1967. godine na koju je nadograđen jedan dio koji je legaliziran. Kuća je otplaćena u cijelosti. Problem je u zemljištu koje pripada vlasniku čijeg pravnog sljednika  ne uspijevamo pronaći.  Bili bi Vam iznimno zahvalni kad bi nam bar malo pomogli jer smo došli do samog zida i ne možemo  dalje.  Željeli bi srediti papire da bude sve 1\1  da možemo mirno spavati.  Kako da dobijemo vlasništvo zemlje da bi ga mogli spojiti s vlasništvom kuće?

Prije svega, sukladno načelu jedinstva nekretnine, zgrada i zemljište predstavljaju jedinstvo i u pravilu je dakle jedna osoba vlasnik i kuće i zemljišta (iznimka je pravo građenja, ali mislim da to nije Vaš slučaj). Dakle, vjerujem da vi niti niste upisani kao vlasnik kuće u zemljišne knjige, ili (druga mogućnost) je da je kuća i dio zemljišta upisan, a okolica kuće predstavlja nekretninu upisanu u drugi zk uložak. Za detaljni pregled predmeta svakako je potrebno obratiti se stručnoj osobi koja će izvršiti pregled dokumentacije radi čega ću u nastavku moći dati samo generalni odgovor na Vaš upit.

Savjetujem na trgovačkom sudu provjeriti imaju li zaveden pravni subjekt koji je vlasnik zemljišta i pravni slijed istog ako postoji.

Nadalje, sa svojim upitom možete se obratiti Županijskom državnom odvjetništvu radi izdavanja tabularne isprave za upis.

Također, u slučaju da navedenim nije moguće riješiti vaš predmet, na raspolaganju vam je pokretanje zemljišnoknjižno ispravnog postupka, u kojem svakako morate priložiti neki dokaz svojeg prava vlasništva.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.