Dnevno.hr

Računi idu u zastaru za otprilike godinu dana, ali postoji jedna caka…

Autor: Pitaj pravnicu

Naslijedio sam dio imovine, kao i moja sestra, pa me zanima ima li šogor kakvo pravo glasa u dijelu moje sestre (u pitanju je stan).

Naslijeđena imovina predstavlja vlastitu imovinu bračnog druga, a ne bračnu stečevinu, zbog čega vaš šogor u istoj temeljem nasljeđivanja nema udjela. Za detaljniji odgovor, s obzirom na složenost bračnih, odnosno obiteljskih odnosa (uključujući i one imovinske prirode), morali biste mi dati konkretnije podatke odnosno upit.

Imala bih par pitanja u vezi sa stanovanjem u zgradi i komocijama pojedinih stanara.

Naime, predstavnici se izmjenjuju, od penzionera do ljudi koji, po mom mišljenju, ne obavljaju dobro posao. Zgrada smo bez balkona i većina stanara drži veš pred ulazom. Još bih nekako ove i prihvatila, ali ima stanara koji ga drže na samom prolazu pa se ne može proći hodnikom od veša. Tu su i razne stvari koje drže pred ulazom. Pojedinci polažu pravo i na pojedine dijelove podruma i vanjskog dijela zgrade više od ostalih. Svojataju vanjsko parkiralište više od ostalih, bicikle ostavljaju gdje im se prohtije, a u spremištima koriste prostor za radionice i koriste zajedničku struju da bi obavljali poslove. Moje je pitanje kada će se pojaviti zakon koji će regulirati odnose u zgradi i pojedine bahate stanare natjerati na red putem zakona koji će ih kažnjavati za takvo ponašanje. Jer mi međusobno u zgradi jedni druge ne možemo dovesti u red jer sve završi samo na svađi i ništa se ne rješava.

Nažalost (ili na sreću, ovisno o kutu gledanja) imovinski odnosi rješavaju se na prijedlog zainteresirane osobe, ne postoji automatski mehanizam rješavanja modusa ponašanja koji pripadaju takvoj vrsti odnosa, barem ne u ovoj stvari. Možete npr. prijaviti komunalnom redaru ponašanje koje smatrate da odskače od uobičajenih normi (npr. držanje smeća vani i sl.) međutim ponovno je potrebna određena akcija zainteresirane strane (ili se po potrebi poslužiti izloženim vešom). U međuvlasničkim odnosima u zgradama sve ovisi o tome kako se postave stanari te zgrade. Zajednički ste u mogućnosti donijeti i odluku o postupku isključenja određenog stanara u slučaju težih povreda. Međutim, smatram da bi već sam zajednički nastup stanara bio dovoljan kao upozorenje stanaru koji krši kućni red i sl. Možda postoji mogućnost da se prijavite za mjesto predstavnika stanara kako biste imali veći utjecaj na rješavanje pitanja u vezi sa zgradom, u slučaju da smatrate da sadašnji predstavnik tu dužnost ne obavlja. U tom slučaju, proučite odredbe međuvlasničkog ugovora i način opoziva, odnosno imenovanja predstavnika stanara.

Zanima me kako pokrenuti proces zastare računa i kako dogovoriti daljnje uplaćivanje pristiglih računa. Ovako se osobno ne mogu snaći.

Savjetujem vam da osobno odete kod pružatelja režije koja vas brine i tražite da vam predaju karticu dugovanja (može se različito zvati, a sadržajno je riječ o prikazu stanja duga). U slučaju da dug nije utužen, za režije vrijedi načelni zastarni rok od godine dana od dospijeća, međutim, smatram da vam neće napisano dodati potvrdu o otpisu. Ipak, možete objasniti što je u zastari pa ponuditi sklapanje nagodbe o otplati duga, svakako pokušajte. Provjerite je li pokrenut postupak naplate na sudu, osobito ako ne primate uredno poštu na adresi prijavljenog prebivališta, kako biste izbjegli situaciju da se vodi postupak o kojem niste obaviješteni (jer se dostava u slučaju neprimanja pošte na adresi prebivališta obavlja dalje putem oglasne ploče suda).




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.