Dnevno.hr

Problemi sa susjedima, otkaz nakon rodiljskog dopusta, odšteta za ozljedu na radu

Autor: Nataša Kovar Ričko

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Živim u jednom malom mjestu i već dugi niz godina imam problema sa susjedom koji u gospodarskoj zgradi udaljenoj od moje kuće nekoliko metara, drži svinje. Komu se za to mogu obratiti, kako ne bih udisao smrad svinja i kako bih ostvario pravo na kvalitetniji život?

Savjetujem vam da se obratite veterinarskoj inspekciji unutar Ministarstva poljoprivrede, kao i komunalnom redaru. Nadalje, vi ste ovlašteni i u sudskom postupku tražiti prestanak prekomjernih imisija na vašu nekretninu, no mislim da bi prije toga trebalo provjeriti kakvo je stanje putem navedenih nadležnih tijela.

Rodiljski dopust uskoro mi istječe, a ne želim nastaviti raditi. Šta trebam učiniti, koju vrstu otkaza da dam, a da mi se isplati  i nekorišteni godišnji odmor. Kako postupiti?

Radnik koji koristi pravo na rodiljski, roditeljski i posvojiteljski dopust, rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust trudnice ili majke koja doji dijete, te dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili kojem ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom. Na gore opisani način  ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije dana na koji je radnik dužan vratiti se na rad. Trudnica može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom. Imate pravo na nekorišteni godišnji odmor u skladu s odredbama Zakona o radu. U slučaju da više niste u mogućnosti otkazati ugovor o radu izvanredno, odnosno ako ne postoje razlozi za to, preostaje redovni otkaz i, dakako, sporazum o raskidu ugovora o radu, gdje treba pokušati dogovoriti s poslodavcem da ne odrađujete otkazni rok, u protivnom ste ga dužni odraditi u skladu s odredbama Zakona o radu.

Imao sam povredu na radu, lom rebra. Zanima me kolika bi bila odšteta.

Pravo na naknadu štete, u slučaju da je sporna osnova odnosno visina, utvrđuje se u sudskom postupku. Visinu štete u pravili procjenjuje sudski vještak u postupku povodom tog vašeg dokaznog prijedloga. Svakako vodite računa i o tome da u slučaju gubitka spora strana koja je izgubila spor snosi parnični trošak druge strane, kao i ostale troškove (vještačenja i slično) dok strana koja predlaže izvođenje nekog dokaza (npr. vještačenja) u pravilu mora predujmiti taj trošak (u slučaju da dobije spor, dakako, ima pravo na naknadu i tog troška od protivne strane).

Autor:Nataša Kovar Ričko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.