Dnevno.hr

PROBLEMI S UPISOM NEKRETNINE U ZEMLJIŠNE KNJIGE? Evo kako to riješiti

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

U potpunosti sam uplatila dug prema telefonskom operateru, međutim i dalje me terete za troškove javnog bilježnika i dug i dalje raste, kako je to moguće ako sam platila dug  potpunosti?

U slučaju da je zbog podmirenja predmetnog potraživanja pokrenuta ovrha nad vama, vaš dug se sastoji od glavnice, kamata i troškova ovrhe. Pretpostavljam da ste podmirili glavnicu (možda i kamate) međutim vjerojatno je ostao nepodmiren dug na ime troškova ovrhe. To su troškovi koje je ovrhovoditelj platio na ime izdavanja rješenja o ovrsi. Taj dug će se i dalje uvećavati za kamate na nepodmireni dio (ostatak) dugovanja. U slučaju da je Vaš račun pod ovrhom (na FINI) zatražite u poslovnici FINE da vam izdaju podatak o tome na temelju koje isprave se provodi ovrha (rješenje o ovrsi) kao i dokument koji izdaje FINA o tome temeljem kojih se sve isprava vrši ovrha nad vašim sredstvima i na kojem ćete imati i podatak koliki je dio duga preostao za isplatu temeljem tih isprava (očevidnik redoslijeda naplate).

U slučaju da uvidom u ispravu temeljem koje se provodi ovrha kao i dokumentom koji će vam dati FINA utvrdite da je svim dosadašnjim uplatama dug podmiren (glavnica, troškovi i  kamate) obratite se što prije ovrhovoditelju i pravnoj službi istog radi povlačenja prijedloga za ovrhu na FINI, a u slučaju da je eventualno došlo do preplate, trebate tražiti od ovrhovoditelja povrat preplaćenog dijela.

Ovdje treba napomenuti kako u slučaju da je pokrenut ovršni postupak, troškovi više ne iznose samo glavnicu odnosno pripadajuće kamate, već se isti uvećavaju za troškove ovršnog postupka.




 

Kontrolor HRT-a mi govori kako su mi neke godine u kojima je trebalo plaćati pretplatu otišle u zastaru, a na HRT-u mi govore da nije ništa u zastari, dok mi na FINI dug stoji i dalje.

Ovrha nad vašim novčanim sredstvima na FINI provodi se vjerojatno temeljem rješenja o ovrsi. Zastara pokretanja postupka za naplatu dugovanja (temeljem vjerodostojne isprave u Vašem slučaju dakle računa) se odnosi na postupak prije donošenja rješenja o ovrsi, dakle računa se od trenutka dospijeća plaćanja pa do dana kad je vjerovnik predao prijedlog za ovrhu. Jednom kada je predan prijedlog za ovrhu ova zastara (pokretanje postupka za donošenje rješenja o ovrsi) je prekinuta i ne teče dalje. Također jednom kada je doneseno rješenje o ovrsi, isto je moguće predati u roku od 10 godina na provedbu ovrhe (FINA u Vašem slučaju) i kada se pokrene ovrha u navedenom roku, isto potraživanje ne odlazi u zastaru. Po opisu vašeg pitanja, pretpostavljam kako je rješenje o ovrsi predano u navedenom roku na ovrhu nad vašim novčanim sredstvima na FINU, u kojem slučaju nije nastupila zastara predmetnog potraživanja. Na FINI možete zatražiti prijepis dokumenta (rješenja o ovrsi) temeljem kojeg se provodi naplata vašeg potraživanja, kao i vidjeti kada je isto rješenje predano na naplatu nad vašim sredstvima, kako bi provjerili gore navedene rokove.




 

Živim u potkrovnom stanu zgrade građene 1977., posjedujem vlasnički list i još otplaćujem otkup (bivšeg vlasnika) i sve druge režijske i račune plina, struje itd. Kad sam stan dao u prodaju, izradio sam energetski certifikat, procjenu vrijednosti i zatražene su kopije građevinske, projekta i uporabne dozvole, ali stana u zgradi nema. Kamo dalje? Što ja posjedujem i kako prodati? 

U vašem pitanju navodite kako posjedujete vlasnički list, radi čega nije jasno kako nema stana u zgradi ako postoji vlasnički list? Moguće je da ste upisani kao suvlasnik u zgradi koja nije etažirana radi čega niti stan nije upisan u zemljišne knjige kao posebna cjelina?

U slučaju da ste upisani kao suvlasnik, potrebno je izvršiti etažiranje zgrade temeljem kojeg će se kao poseban dio upisati u zemljišne knjige i predmetni stan, kao i  Vaše pravo vlasništva nad istim.

Možda je riječ o stanu koji nije upisan niti u glavnu knjigu niti u knjigu položenih ugovora, a vi posjedujete samo zemljišnoknjižni izvadak od zgrade u kojoj se stan nalazi?

Kako biste bili sigurni u navedeno, na gruntovnici gdje se nalazi vaš stan zatražite da vam provjere je li stan upisan u glavnu knjigu ili knjigu položenih ugovora. Ako nije upisan, provjerite je li nad zgradom u kojoj se stan nalazi pokrenut postupak povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora, jer bi u tom postupku trebao biti upisan i vaš stan i vaše vlasništvo nad istim. U tom postupku trebate u predmet u kojem se vodi navedeno povezivanje priložiti dokumentaciju temeljem koje ste vi stekli taj stan, kao i  temeljem koje je stan stekao vaš prednik, dakle cjelokupni pravni slijed. U slučaju da se ne vodi povezivanje (a i paralelno s povezivanjem) vi možete na temelju gore navedenog pravnog slijeda podnijeti prijedlog za upis vašeg prava vlasništva. Ovdje međutim treba provjeriti cjelokupni pravni slijed, jer je vrlo vjerojatno moguće da je isti nedostatan i da dokumentacija koju posjedujete nije dovoljna za upis vašeg prava vlasništva u zemljišne knjige, radi čega vam savjetujem svakako se obratiti stručnoj osobi radi pregleda dokumentacije koju posjedujete i radi poduzimanja odgovarajućih radnji za upis vašeg prava vlasništva. Ovdje napominjem kako se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige radi čega je potrebno čim prije pokrenuti postupak upisa, kako bi se izbjegle štetne posljedice činjenice da nad nekretninom nije upisano vaše pravo vlasništva.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.