Dnevno.hr

Predstavnica suvlasnika ne želi utvrditi pravo stanje stanara vezano za plaćanje komunalija u zgradi. Koje su moje mogućnosti kao stanara?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Radim kao ugostitelj, i sa obzirom na ovu situaciju nismo sigurni da li ćemo moći ispuniti sve obveze. Određene osobe su mi rekle da u slučaju da ja kao direktor nemam imovine na sebi – da se naplaćuju preko imovine mojih roditelja, da li je to istina? Smatram da moja mama nije kriva za situaciju te ne vidim pravde i smisla da se naplaćuju preko nje. Molim vas da me savjetujete, jako mi je bitno.

Načelno, Vaša majka nije odgovorna za poslovanje trgovačkog društva u kojem ste direktor, ako nije preuzela odgovornost za obveze tog društva (primjerice izdavanjem zadužnice, potpisivanjem ugovora kojim jamči za Vaše obveze i sl.). Moguće je npr. da Vi sa svojom majkom niste u nikakvom odnosu, u kojem slučaju bi doista bilo nelogično da ista odgovara za Vaše dugove.
Dakako, po Vašem pitanju ne vidi osnov na kojem se temelji tvrdnja o povezanosti Vaše majke s dugovima odnosno poslovanjem Vašeg trgovačkog društva, radi čega je ovaj odgovor načelnog karaktera. Primjerice, u slučaju da je Vaša majka na neki način sudjelovala u radnjama kojima je umanjena imovina trgovačkog društva na štetu vjerovnika, moguće je pokretanje određenih postupaka naplate i protiv nje, ali ovdje nije riječ o generalnoj odgovornosti, već odgovornosti koja bi proizlazila iz određenih postupaka vezanih za eventualno oštećenje vjerovnika i sl.

Predstavnica suvlasnika ne želi utvrditi pravo stanje stanara vezano za obračun i plaćanje komunalija u zgradi, koje su moje mogućnosti kao stanara?

Savjetujem da izvršite uvid u međuvlasnički ugovor u pogledu načina saziva skupa stanara, odnosno ako tih odredbi nema-pokušate sazvati skup stanara na kojem bi se iznijela ova tematika. U slučaju da predstavnik suvlasnika ne obavlja svoj posao u skladu sa zakonom odnosno međuvlasničkim ugovorom, kao i u slučaju općenitog nezadovoljstva radom istog, moguće je pokrenuti postupak smjene predstavnika suvlasnika, sukladno odredbama međuvlasničkog ugovora. Za savjet se također možete obratiti i upravitelju zgrade. Savjetujem Vam u obraćanju predstavniku suvlasnika koristiti pisani put i pošiljke upućivati preporučenom poštom s povratnicom (npr. poziv na usklađenje stanja stanara i sl.), kako bi imali dokaz o istom.

Živjela sam u izvanbračnoj zajednici 17 godina, partner je živ i zanima me da li imam ili da li ću imati pravo na njegovu mirovinu poslije njegove smrti ili podjelu imovine stečene u izvanbračnoj zajednici.

Ne navodite da li i dalje živite u zajednici sa partnerom? Sukladno čl.22.st.3. Zakona o mirovinskom osiguranju pod članom obitelji osiguranika smatra se i izvanbračni drug koji je s osiguranikom ili s korisnikom mirovine do njegove smrti živio u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine. Status izvanbračne zajednice utvrđuje se u izvanparničnome sudskom postupku. Uvjet je kako je gore navedeno da ste sa partnerom živjeli do njegove smrti u zajedničkom kućanstvu najmanje tri godine.

Članovi obitelji umrlog osiguranika iz članka 22. tog Zakona imaju pravo na obiteljsku mirovinu:
1. ako je osiguranik navršio najmanje pet godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina mirovinskog staža ili
2. ako je osiguranik ispunjavao uvjete dužine mirovinskog staža za stjecanje prava na invalidsku mirovinu ili
3. ako je osiguranik bio korisnik starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine ili invalidske mirovine ili
4. ako je osiguranik bio korisnik prava na profesionalnu rehabilitaciju.

Ako je smrt osiguranika ili osigurane osobe iz članaka 19. do 21. tog Zakona nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, članovi obitelji imaju pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na dužinu mirovinskog staža osiguranika.

Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:
1. ako je do smrti bračnog druga, po kojemu joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili
2. ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupio potpuni gubitak radne sposobnosti ili je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili
3. ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu po ocu, a udovica obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci.

Udovica kod koje tijekom trajanja prava na toj osnovi nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti zadržava pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost. Udovica koja do smrti bračnog druga nije navršila 50, ali je imala navršenih 45 godina života, ima pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života.

Udovica koja je tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu navršila 50 godina života, zadržava pravo na obiteljsku mirovinu trajno, a ako udovici to pravo prestane prije navršene 50. godine života, ali nakon navršene 45. godine života, može pravo ponovno ostvariti kada navrši 50 godina života.

Udovica koja je do smrti bračnog druga ili prestanka prava na obiteljsku mirovinu navršila 45 godina života, stječe pravo na obiteljsku mirovinu i prije navršenih 50 godina života ako kod nje nastupi potpuni gubitak radne sposobnosti.

Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu i kada je dijete osiguranika rođeno nakon njegove smrti i to joj pravo pripada od dana smrti osiguranika. Nadalje, slučaju izvanbračne zajednice koja je trajala dulje od tri godine (ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete) imate pravo na (izvan)bračnu stečevinu imovine koja je stečena radom za vrijeme trajanja takve zajednice.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.