Dnevno.hr

PRED VAMA JE BRAČNI BRODOLOM? Evo savjeta u vezi s alimentacijom, viđanjem djeteta i podjelom imovine

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni sa prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Centar za socijalnu skrb mi je priopćio da više nije nadležan za odobrenje prodaje nekretnina  u vlasništvu djece. Kod koga i na koji način se sada traži to odobrenje? Želim prodati nekretnine u vlasništvu moje kćeri čiji sam skrbnik. Napominjem da otac djeteta vjerojatno neće dati suglasnost na prodaju nekretnine, može li spriječiti prodaju?

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, zastupanje djeteta u vezi s njegovom vrednijom imovinom, odnosno imovinskim pravima valjano je ako roditelj koji zastupa dijete dobije:

  1. pisanu suglasnost drugog roditelja koji ostvaruje roditeljsku skrb i,
  2. odobrenje suda u izvanparničnom postupku.

Nadalje, gore navedenim zastupanjem smatraju se zastupanja prigodom otuđenja i opterećenja nekretnina, pokretnina koje se upisuju u javne upisnike ili pokretnina veće vrijednosti, raspolaganja dionicama i poslovnim udjelima, raspolaganja nasljedstvom, prihvaćanja darova s teretom ili odbijanja ponuđenih darova te raspolaganja drugim vrednijim imovinskim pravima, ovisno o okolnostima pojedinoga slučaja.

Zastupanjem se smatra se i zastupanje prigodom sklapanja ugovora između djeteta i fizičkih ili pravnih osoba kojima je predmet raspolaganje budućim imovinskim pravima djeteta u vezi s njegovim sportskim, umjetničkim ili sličnim aktivnostima.

Ako roditelj koji zastupa dijete u gore navedenim stvarima ne može pribaviti pisanu suglasnost drugog roditelja, sud će u izvanparničnom postupku na prijedlog djeteta ili roditelja odlučiti koji će od roditelja u toj stvari zastupati dijete te, prema okolnostima slučaja, odlučiti i o davanju takvog odobrenja.

 

Bivši bračni drug ne uplaćuje alimentaciju našem djetetu, tvrdi da ne radi i nema otkud plaćati, kakve su moje mogućnosti? Zar zaista ne treba plaćati alimentaciju? Što da radim ako dijete ne želi ići na susrete i viđanja s bračnim drugom s kojim ne živi, ali isti ima pravo na susrete i viđanja s djetetom?

Vezano za alimentaciju, u slučaju da bračni drug kojem je utvrđena obveza plaćanja, istu ne plaća svakako podignite kaznenu prijavu obzirom da neplaćanje uzdržavanja predstavlja kazneno djelo. Činjenica da ne radi ne bi smjela biti od utjecaja na njegovu obvezu plaćanja uzdržavanja, ako je radno sposoban. U sudskom postupku svakako tražite da isplata zaostalih alimentacija kao i redoviti nastavak daljnjeg plaćanja iste bude tzv. drugi uvjet, dakle ako se ne isplati imate pravo na opoziv uvjetne osude (u slučaju uvjetne osude dakako). U postupku dakako postavite imovinskopravni zahtjev za isplatu zaostalih iznosa na ime alimentacije. Osim kaznenog postupka na raspolaganju Vam je i građanska tužba Općinskom sudu za isplatu zaostalih iznos na ime uzdržavanja.

Nadalje, u slučaju da postoji opravdana sumnja da se bračni drug prilikom susreta i viđanja ne ponaša prikladno prema djetetu, svakako o istom obavijestite Centar za socijalnu skrb radi određivanja potrebe za provođenjem susreta uz nadzor osobe koju određuje Centar za socijalnu skrb (tzv. susreti i viđanja pod nadzorom). Također ste ovlašteni tražiti od suda izmjenu odluke o susretima i viđanjima, prilikom čega dakako treba dokazati postojanje opravdanih okolnosti radi kojih treba ukinuti/ograničiti susrete i viđanja djeteta i roditelja.

 

Želim se razvesti od supruga, ali napomenuo je kako mi neće dati pristanak na sporazumni razvod. Imamo malodobnu djecu, kako ide postupak?

U Centru za socijalnu skrb pokrenite postupak obveznog posredovanja. Nakon dovršetka istog, nalaz i mišljenje morate u roku 6 mjeseci od dovršetka postupka predati na sud zajedno s tužbom za razvod braka (ili sporazumnim zahtjevom za razvod ako dođe do sporazuma u međuvremenu).

U slučaju da je u Centru postignuta suglasnost o tome s kim će dijete živjeti i iznosu na ime uzdržavanja, predajte na sud i tzv. plan roditeljske skrbi uz tužbu ili (vjerojatnije)  sporazumni zahtjev za razvod braka, a u protivnom u tužbi napišite Vaš prijedlog s kim će dijete živjeti te termine susreta i viđanja djeteta s drugim roditeljem, kao i iznos na ime uzdržavanja koji će plaćati roditelj koji ne živi s djetetom.  U slučaju da se bračni drug protivi tužbi za razvod braka, trebate dokazati okolnosti koje su dovele do razvoda braka (trajanje odvojenog života, te okolnosti i činjenice teško i trajno poremećenih odnosa i slično), a opreza radi savjetujem već u tužbi navesti sve navode i dokazne prijedloge koji potvrđuju navedeno.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.