Dnevno.hr

Poslodavac vam duguje nekoliko plaća, no račun tvrtke je blokiran pa FINA ne može prisilno naplatiti: Evo što još možete poduzeti

Autor: Nataša Kovar Ričko

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka.

Kupujem stan putem kredita banke, što je potrebno za pokretanje ovog postupka?

U Vašoj banci provjerite Vašu kreditnu sposobnost, i ako ista odgovara traženom iznosu kredita, drugi uvjet je da vrijednost nekretnine odgovara vrijednosti koju banka potražuje za odobravanje tog kredita.

Provjerite je li prodavatelj osoba upisana u zemljišne knjige i da mu je adresa ista kao u zemljišnim knjigama ili da predoči uvjerenje o prebivalištu iz kojeg proizlazi slijed adresa sa ZK i s osobne iskaznice. Nekretnina mora posjedovati uporabnu i građevinsku dozvolu odnosno drugi dokaz legalnosti nekretnine, a ako je ista bračna stečevina potrebna je i suglasnost bračnog druga za raspolaganje nekretninom.

Nekretnina nadalje ne smije biti opterećena teretima i zabilježbama, odnosno postupcima u tijek, a ako je upisano založno pravo druge banke, od nje se traži pismo namjere iz kojeg će biti razvidan iznos ostatka duga.

Dakako, moguće je i postojanje drugih okolnosti vezao za stanje pojedinačne nekretnine i pojedinačni slučaj, radi čega sve gore navedeno predstavlja okvirne smjernice.

S prodavateljem u pravilu prvo potpisujete predugovor, pa potom po odobrenju kredita (prije odobrenja izlazi vještak na procjenu) potpisujete ugovor o kupoprodaji, kao i ugovor o zasnivanju založnog prava (koji kao založni dužnik potpisuje prodavatelj).

Nakon upisa zaloga u ZK banka isplaćuje sredstva.

Dakako, sve gore navedeno predstavlja generalni opis ovog pravnog posla, dok je dakako moguće da svaka pojedina banka postavlja i određene dodatne uvjete odnosno dinamiku odobrenja kredita.

Prodavatelji u pravilu traže kaparu koja se plaća prilikom potpisivanja predugovora i koja se može ili ne mora uračunavati u kupoprodajnu cijenu (ovisno koliki iznos sredstava želite realizirati kreditom banke).

U slučaju da se dio cijene isplaćuje kreditom a dio iz vlastitih sredstava, u pravilu je potrebno ispatiti prije isplate sredstava koja se isplaćuju kreditom prvo sredstva koja se isplaćuju iz vlastite imovine (dakle da banka „bude zadnja“ u isplati.

Nakon plaćanja uzimate tabularnu ispravu i savjetujem odmah predati prijedlog za uknjižbu. Savjetujem prije potpisa predugovora provjeriti sa referentom u banci da sadržaj predugovora odgovara uvjetima banke za postupak odobrenja kredita radi pravodobnog unošenja odgovarajućih izmjena (ako je isto dakako moguće).

 

Već tri godine iz susjedne zgrade curi septička jama u moje dvorište. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno kako septička curi ali ništa se nakon toga nije desilo. Početkom ove godine dali smo ih na sud. Na teren je izašao vještak, koji je nakon vještačenja također utvrdio da nema ništa sporno, ali do današnjeg dana stanje ostalo nepromijenjeno, čekaju se navodno neka ročišta.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

U slučaju da je Vaša nekretnina izložena takvim (prekomjernim posrednim) imisijama ovlašteni ste od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

Također, vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Postoji dakle razlika u prekomjernim posrednim imisijama (npr. kada vjetar donese miris) i neposrednim imisijama (ove druge osoba šalje direktno ili putem nekih uređaja na tuđu nekretninu), kao i u specifikaciji tužbenog zahtjeva ovisno o tome da li je riječ o jednom ili drugom, što trebate ocijeniti ovisno o okolnostima Vašeg slučaja.

Iz Vašeg pitanja je razvidno kako ste već podigli tužbu, te je vještak izradio nalaz i mišljenje kojim potvrđuje uzroke i izvor onečišćenja na Vašem zemljištu, radi čega savjetujem uputiti nadležnom sudu požurnicu za zakazivanje ročišta, kao i provjeriti stanje predmeta po Vašoj prijavi na nadležnom inspektoratu (svakako provjerite da li isti smatra da postoje uvjeti da prijavu podnesete i drugom nadležnom inspektoratu obzirom da iz Vašeg pitanja nije razvidno kojem inspektoratu ste podnijeli prijavu).

 

Poslodavac mi duguje četiri plaće, i predao sam obračun plaće na FINU no račun tvrtke je blokiran i nema naplate, što mogu još poduzeti?

Uz ovršni postupak nad pokretnom i nepokretnom imovinom poslodavca, preostaje Vam i pokretanje stečajnog postupka sukladno odredbama Stečajnog zakona, u kojem slučaju treba priložiti i obračun o neisplati plaće s potvrdom Ministarstva financija, porezne uprave kako je obračun izrađen u skladu s propisima.

Autor:Nataša Kovar Ričko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.