fbpx
Dnevno.hr

Poslodavac mi nije isplatio plaću već 6 mjeseci. Mogu li tražiti stečajni postupak da se u njemu naplatim?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Poslodavac mi nije isplatio plaću već 6 mjeseci. Mogu li tražiti stečajni postupak da se u njemu naplatim?

Možete predati trgovačkom sudu nadležnom po mjestu sjedišta poslodavca prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a obzirom da se prijedlog podnosi radi namirenja dospjele tažbine po osnovi rada, oslobođeni ste plaćanja predujma. Vjerojatno ste već pokušali ovrhu temeljem obračuna dugovane, a neisplaćene plaće, ali ista nije urodila plodom. Vezano za naplatu, ista će ovisiti o tome ima li poslodavac (dužnik) imovine, a što će utvrditi stečajni upravitelj kad preuzme predmet.

Dao sam otkaz i nalazim se na otkaznom roku. Izračunao sam da mi je ostalo 14 dana neiskorištenog godišnjeg odmora, ali poslodavac tvrdi da ga ne mogu koristiti za vrijeme otkaznog roka. Je li to točno?
Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.

Otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Iz navedenog slijedi kako godišnji odmor teče za vrijeme otkaznog roka, ali primjerice i privremene nesposobnosti za rad (ako je poslodavac za vrijeme otkaznog roka oslobodio radnika obveze rada), međutim godišnji odmor ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.
Kupujem kuću i čuo sam da je dobro napraviti predbilježbu prava vlasništva. Je li isto potrebno i što točno to znači?

Predbilježba prava vlasništva za Vas kao kupca znači dodatno osiguranje za slučaj višestruke prodaje ili npr. ovrhe nad nekretninom.

Naime, kada nema predbilježbe postoji razmak od trenutka od kada platite cijenu i ishodite tabularnu ispravu do trenutka kada predate na zk prijedlog za upis. Obzirom da po načelu zemljišnoknjižnog prava, prvenstvo ima onaj čiji prijedlog stigne ranije, postoji mogućnost da prije zaprimanja Vašeg prijedloga na zk stigne neki drugi prijedlog. Radi navedenog se savjetuje prije isplate izvršiti temeljem ugovora o kupoprodaji predbilježba prava vlasništva, pa nakon predbilježbe izvršiti isplatu.

U slučaju da na zk nakon upisa Vaše predbilježbe evidentirate drugu plombu koja bi se odnosila na npr. upis druge osobe i slično, opravdanjem predbilježbe bi se upis protivan Vašem brisao, ali tu bih savjetovala ugovorom da osigurate i Vaše pravo na raskid ugovora i povrat eventualno plaćenog (kapare i/li prvog dijela cijene npr.) u takvom slučaju (naime iako bi se upisalo Vaše pravo vlasništva opravdanjem predbilježbe- potencijalno se izvrgavate sudjelovanju u parnicama pa treba procjeniti da li bi Vam se isto isplatilo. u slučaju da kuću kupujete kreditom, provjerite u banci da li je moguće staviti predbilježbu obzrom na uvjete za odobravanja kredita banke.
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.