Dnevno.hr

POKRENUTA TUŽBA ZA OBITELJSKO NASILJE: ‘Majka je stara i nepokretna, no ne želi u dom. Što da radim?’

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Molio bih vas da mi kažete jesam li se mogao pozvati na zastaru? Naime, s ocem sam sklopio darovni ugovor, a polubrat je tražio povrat dara do namirenja nužnog dijela.

Sukladno članku 84. važećeg Zakona o nasljeđivanju, umanjenje raspolaganja oporukom može se zahtijevati u roku od tri godine od proglašenja oporuke, a povrat dara – u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim, odnosno o utvrđenju njegove smrti. Svakako treba proučiti i koji Zakon i odredbe su bile na snazi, obzirom da se, sukladno odredbama važećeg zakona, prava stranaka u vezi s nasljeđivanjem prosuđuju  po zakonu koji se primjenjivao u času otvaranja nasljedstva.

Imam majku koja je stara i bolesna te teško pokretna. Ja živim i radim 70 kilometara dalje od nje i teško mi ju je svakodnevno posjećivati. Majka ne želi u dom niti se želi preseliti kod nas. Sada je centar za socijalni rad u njenom mjestu pokrenuo sudsku tužbu za obiteljsko nasilje jer je ne posjećujem dovoljno često i prijete mi novčanom kaznom. Unatoč svemu ona i dalje ne želi iz svoje kuće. Ako i platim tu kaznu situacija se neće ništa promijeniti i ja mogu opet čekati drugu još veću kaznu. Kako da to riješim?

Napominjem kako vam ne mogu dati nikakav konkretan savjet s obzirom na to da mi nisu poznate okolnosti predmeta. Nadalje, u slučaju da dobijete kakav nalog/rješenje i slično kojim bi vam se nalagalo plaćanje kazne ili bi bila izrečena kakva druga sankcija obratite pažnju na rok za ulaganje prigovora odnosno žalbe protiv istog.

Savjetujem Vam da se obratite Centru za socijalnu skrb zbog razgovora u vezi cijele situacije, te pojasnite okolnosti po Vašem viđenju, ako to niste učinili do sada. U slučaju da Vaša majka nije pokretna, pitajte na centru za mogućnost smještaja u dom ako druga mogućnost brige ne postoji (osoba koja bi kod kuće brinula o istoj).

Sukladno čl.10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji nasilje u obitelji je (i) zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje.

U eventualnom postupku protiv vas trebalo bi dakle dokazati kako ste povrijedili navedenu obvezu uzdržavanja, radi čega treba obratiti pažnju na rokove za ulaganje eventualnih pravnih lijekova, kako ne biste izgubili mogućnost uopće iskazivanja stanja prema Vašem viđenju.

U svakom slučaju smatram kako je najbolje s Centrom za socijalnu skrb razmotriti način rješavanja situacije, što je u interesu i Vas i Vaše majke. Kako bi lakše dokazali da ste majci doista nudili smještaj kod Vas, odnosno brigu, savjetujem da razmislite o dokazivanju istog, primjerice izjavama svjedoka odnosno pisanom tragu o istom. Po potrebi smatram da se trebate u slučaju daljnjih sporova obratiti stručnoj osobi.

Poslodavac mi želi otkazati ugovor o radu, s tim da nas je ukupno 4 radnika, a otkaz dobivam samo ja. Je li to po zakonu i koja su moja prava?

Iako ne navodite o kakvoj vrsti otkaza je riječ, pretpostavljam da je riječ o poslovno uvjetovanom otkazu. Navedeni otkaz poslodavac može dati radniku iz gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga. Nadalje, pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika, ali te kriterije nije dužan uzeti u obzir ako poslodavac zapošljava manje od dvadeset radnika, što je upravo vaš slučaj.

Nadalje, poslodavac ipak treba imati opravdan razlog za otkaz, a ako smatrate da ga nema, na raspolaganju vam je zahtjev za zaštitu prava. Name, radnik koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo iz radnog odnosa može u roku od petnaest dana od dostave odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od saznanja za povredu prava zahtijevati od poslodavca ostvarenje toga prava.

Ako poslodavac u roku od petnaest dana od dostave zahtjeva radnika ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.

Zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom ne može zahtijevati radnik koji prethodno poslodavcu nije podnio gore navedeni zahtjev, osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadom štete ili drugog novčanog potraživanja iz radnog odnosa.

Nadalje, ako je zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu predviđen postupak mirnoga rješavanja nastaloga spora, rok od petnaest dana za podnošenje tužbe sudu teče od dana okončanja toga postupka.

U slučaju spora zbog otkaza ugovora o radu, teret dokazivanja postojanja opravdanog razloga za otkaz ugovora o radu je na poslodavcu ako je ugovor o radu otkazao poslodavac, a na radniku samo ako je on ugovor o radu otkazao izvanrednim otkazom ugovora o radu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.