Dnevno.hr

OVRŠENI STE ZBOG DUGA? Evo kada ide u zastaru dug za HRT, HEP i ostale komunalije

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Uplaćujem ratu kredita vjerovniku na način da mi poslodavac usteže dio plaće i izravno plaća vjerovniku ratu kredita. Prilikom prošle uplate rate, uplata nije uspjela obzirom da mi je priopćeno da je vjerovnik prenio moj dug, međutim ja o tome nisam dobio nikakvu obavijest?

Vjerovnik može ugovorom sklopljenim s trećom stranom prenijeti na ovoga svoju tražbinu, osim one čiji je prijenos zabranjen zakonom ili koja je strogo osobne naravi, ili koja se po svojoj naravi protivi prenošenju na drugoga.

Ugovor o ustupanju nema učinak prema dužniku ako su on i vjerovnik ugovorili da ovaj neće moći prenijeti tražbinu na drugoga ili da je neće moći prenijeti bez dužnikova pristanka, međutim pretpostavljam kako u Vašem slučaju ugovor o kreditu ne sadrži ovakvu klauzulu.

S tražbinom prelaze na primatelja sporedna prava, kao što su pravo prvenstvene naplate, hipoteka, založno pravo, prava iz ugovora s jamcem, prava na kamate, ugovornu kaznu i sl.

Za ustup tražbine nije potreban pristanak dužnika dakle vaš pristanak, ali je ustupitelj dakle vjerovnik dužan obavijestiti dužnika (vas) o ustupanju.

Predlažem da se obratite vašem vjerovniku sa zahtjevom da vam dostave obavijest o prijenosu tražbine, a novom vjerovniku (kome su prenijeli tražbinu) se također morate obratiti kako bi vam dali podatke na koji račun i poziv na broj ćete dalje uplaćivati svoje dugovanje.

Dobio sam od bilježnika rješenje o ovrsi  radi duga za struju, zanima me kada taj dug ide u zastaru?

Dugovi, načelno, zastarijevaju za jednu godinu:

1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,

2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,

3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,

4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.

Zastara se prekida kad dužnik prizna dug,  dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su to npr.  davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja.

Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine.

U slučaju da je prijedlog za ovrhu predan nakon isteka jedne godine od dana dospijeća duga (provjerite u rješenju o ovrsi i popratnoj dokumentaciji koju ste dobili), u prigovoru protiv rješenja o ovrsi trebate istaknuti prigovor zastare. Prigovor trebate poslati u roku koji je određen u rješenju o ovrsi i svakako ga predati neposredno ili poslati preporučenom poštom, a isti će potom biti upućen na rješavanje na sud, te ćete dobiti poziv na sud.

Sklopio sam ugovor o kupoprodaji stana i dao sam akontaciju, a sad želim odustati od kupnje stana, međutim prodavatelj tvrdi da ne mogu odustati. Ne razumijem kako ne mogu odustati ako sam dao akontaciju i suglasan sam s tim da prodavatelj zadrži akontaciju?

Akontacija se daje kao znak da je sklopljen ugovor dakle postignut dogovor u vezi bitnih stavaka ugovora. Međutim, strana koja je dala akontaciju ne može odustati od ugovora ostavljajući akontaciju drugoj strani. Navedeno je česta zabluda osobito kod sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnina.

U slučaju da ugovorne strane žele imati mogućnost odustati od ugovora, moraju baš izričito ugovoriti da je akontacija odustatnina, dakle da kupac može odustati od realizacije ugovora ako ostavi akontaciju prodavatelju, a prodavatelj može odustati od realizacije ugovora ako vrati kupcu dvostruku akontaciju.

Potrebno je napomenuti i kako je  ovom slučaju riječ o odustanku bez razloga. Ako postoji opravdani razlog za odustanak, npr. kupac dozna da je nad stanom koji želi kupiti pokrenuta ovrha, svakako bi postojao temelj da kupac bez obzira na odustanak inzistira na povratu akontacije, s obzirom na to da nije odgovoran za nastalu situaciju.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.