fbpx
Dnevno.hr

Ovršena sam, a da o tome nisam dobila nikakvu obavijest. Neke stvari dolaze na naplatu po drugi puta. Što da radim?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Mama mi je umrla, nije još provedena ostavina, nije imala imovinu, osim nekih kartica. Sada banka traži da podmirim njena dugovanja po karticama. Pitanje glasi jesu li su oni u pravu i je li to moja dužnost ili to nije moja dužnost?

Nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do visine naslijeđenoga. Banka ne može potraživati naplatu od bilo koje osobe dok god se pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju ne utvrde nasljednici, kao i opseg imovine. Ako imovine nema – nema niti odgovornosti za dugove, sve sukladno Zakonu o nasljeđivanju.

Ovršena sam devet godina, s tim da sam u mirovini osam godina. Do sada sam uplatila oko 260.000 kn, a da se ne nazire kraj! Ovršena sam 2013. godine, a da o tome nisam dobila nikakvu obavijest. Doznala sam u banci kada sam htjela podignuti devize. Sada kad se može dobiti uvid u FINI vidim da neke stvari dolaze na naplatu po drugi puta.
U poslovnici FINE zatražite da Vam izdaju redoslijed očevidnika naplate, kao i ispravu temeljem koje ste ovršeni. Za ovrhu niste znali iz razloga što (vjerojatno) niste primili pismeno koje je bilo upućeno na Vašu adresu sa osobne iskaznice (prijedlog za ovrhu/presudu) ili ste izdali zadužnicu koju je ovrhovoditelj izravno uputio na FINU na naplatu. U slučaju da utvrdite da Vam je isto dugovanje doista naplaćeno dva puta obratite se stručnoj osobi radi pokretanja postupka povrata stečenog bez osnove. U slučaju da ne možete utvrditi da li je isti dug doista napaćen više puta (ili je riječ o kamatama i troškovima) prije podizanja tužbe savjetujem obratiti se vještaku radi izrade procjene o otplati duga i eventualnom dijelu sredstava koje bi ovrhovoditelj stekao bez osnove.

Postoji li pravo nasljeđivanja mirovine bivšeg izvanbračnog partnera?

Vjerojatno mislite na obiteljsku mirovinu. U slučaju da niste bili u bračnoj zajednici u trenutku smrti bračnog druga, nemate pravo na tu mirovinu. Osobe koje su bile u izvanbračnoj zajednici s preminulom osobom u doba njene smrti, mogu u sudskom postupku tražiti utvrđivanje postojanja bračne zajednice u trenutku smrti, radi ostvarenja prava na obiteljsku mirovinu.
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.