Dnevno.hr

Ovo morate znati prije nego što se odlučite uložiti u roditeljsku kuću…

Autor: Dnevno

Predstavnik suvlasnika pozvao je stanare da dostave dokumentaciju kojom dokazuju vlasništvo nad stanovima radi postupka povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora, međutim nije mi jasno o čemu se radi…

Povezivanje glavne knjige i knjige položenih ugovora u biti se odnosi na upis neupisanih zgrada u zemljišne knjige i upis posebnih etažnih dijelova u zemljišne knjige (u pravilu stanova). Stanovi u zgradama koje nisu upisane u zemljišne knjige ponekad su upisani u knjigu položenih ugovora, no ponekad nisu uopće upisani, dakle, nema ih ni u knjizi položenih ugovora. Postupkom povezivanja glavne knjige i knjige položenih ugovora upisat će se u zemljišnu knjigu zgrade, ali i stanovi, odnosno drugi posebni etažni dijelovi zgrade, kao i pravo vlasništva nad tim posebnim dijelovima, će se etažirati.

Pojednostavljeno, predstavnik suvlasnika pozvao vas je da dostavite dokumentaciju kojom raspolažete kako bi je mogao proslijediti upravitelju zgrade, koji će je potom proslijediti dalje na zemljišne knjige. Savjetujem da prikupite svu dokumentaciju kojom raspolažete s obzirom na to da ćete, u slučaju da dokažete svoje pravo vlasništva, biti upisani u zemljišne knjige.

Ako vlasnici ne dostave vlasničku dokumentaciju ili dostavljena dokumentacija nije podobna za upis u zemljišnu knjigu, zemljišnoknjižni sud donijet će odluku o upisu na raspravi ili će upisati zadnjeg vlasnika za koji sud nedvojbeno može utvrditi pravo vlasništva.

Kada sud ne može utvrditi pravo vlasništva na posebnom dijelu, upisat će vlasništvo Republike Hrvatske.

U slučaju da niste sigurni je li dokumentacija predana upravitelju zgrade i je li postupak povezivanja uopće pokrenut, to možete provjeriti kod upravitelja svoje zgrade, a predanu dokumentaciju možete provjeriti i izravnim uvidom u zemljišnim knjigama nadležnog suda (ako je upravitelj predao dokumentaciju na zemljišne knjige). Za uvid u postupak povezivanja u zemljišnim knjigama morate imati pravni interes, dakle prvo morate predati na zemljišne knjige zahtjev da vam se odobri uvid u zemljišne knjige, s kopijom priloga kojima dokazujete svoj pravni interes (dokumenti kojima dokazujete pravo vlasništva). U slučaju da je postupak povezivanja za vašu zgradu u tijeku (a vi niste upisani kao vlasnici u zemljišnim knjigama) svakako savjetujem da priložite u taj postupak dokumentaciju iz koje proizlazi vaše pravo vlasništva, u originalu ili ovjerenoj preslici, o čemu se svakako uputno i savjetovati sa stručnom osobom radi provjere valjanosti ove dokumentacije.

Nakon razvoda ostala sam živjeti u stanu u kojem smo ranije živjeli suprug i ja. Sada želim prodati stan, ali kupac traži izjavu supruga da stan nije bračna stečevina. Mora li je on potpisati?

Ako je riječ o bračnoj stečevini, svakako vaš suprug (bivši) treba potpisati suglasnost, u protivnom se izvrgavate tužbi za osporavanje ugovora o kupoprodaji/isplatu. Nadalje, većina banaka također traži takvu suglasnost, zbog čega kupac bez te suglasnosti vjerojatno ne bi ni mogao ishoditi kredit (ako stan kupuje kreditom).

Muž i ja želimo obnoviti kuću njegovih roditelja i u njoj živjeti. Kako da se osiguramo da kuća pripadne nama s obzirom na ulaganja?

U ovom slučaju trebali biste sa suprugovim roditeljima prije ulaganja dogovoriti pitanje vlasništva nad kućom. U slučaju da vam pristaju predati u vlasništvo cijelu kuću besplatno, isto se prenosi ugovorom o darovanju, a u slučaju da je prijenos naplatan – ugovorom o kupoprodaji ili doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju ako se obvezujete na njihovo uzdržavanje zauzvrat. Vodite računa o pravu na nužni dio drugih nasljednika u slučaju nenaplatnih prijenosa (darovanje, oporuka…) zbog čega u slučaju više nasljednika iza roditelja savjetujem da u cijeli postupak uključite i druge (nužne) nasljednike. Svakako bi bilo uputno angažirati stručnu pomoć u sastavljanju odgovarajućih isprava, a vodite računa o činjenici da samim ulaganjem u kuću ne stječete pravo vlasništva nad njom, već eventualno obaveznopravni zahtjev za povrat ulaganja, ali i to samo pod određenim pretpostavkama.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.