NIKAKO SE NE MOŽETE DOGOVORITI S RODBINOM OKO PODJELE IMOVINE NAKON SMRTI RODITELJA? Postoji način!

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Ujak koji nema svoje djece  je sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju s dvojicom sinova pokojnog brata. Oba bratova sina su preminula, a ujak je još živ. Na ostavinskoj raspravi zakonski  nasljednici su nasljedili ostavštinu od pokojnih, no ugovor o uzdržavanju  nije spomenut. Ujak je  nekretnine iz ugovora o uzdržavanju  dao osobama  koje nisu zakonski nasljednici, ali je on star i tvrdi da je to njegova  kćer, iako postoji presuda u kojoj je presuđeno da mu ona nije kćer. Što mi zakonski nasljednici možemo učiniti ako je ujak napravio još jedan ugovor ili treba čekati ostavinsku iza njega?

Nekretnine koje su pokojni stekli temeljem ugovora o doživotom uzdržavanju predstavljaju njihovu ostavinsku imovinu, koju kao takvi dijele zakonski (ili oporučni nasljednici). Nadalje, te nekretnine ne ulaze u ostavinsku imovinu iza ujaka, jer je njima raspolagano naplatnim pravnim poslom, dakle otuđene su.

Nadalje, ne navodite kako je ujak otuđio nekretnine iz ugovora o doživotnom uzdržavanju? Pretpostavljam da je on nakon sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju raspolagao nekretninama koje su bile u ugovoru? U tom slučaju isto može predstavljati ništav pravni posao, za što je predviđena tužba za utvrđenje ništavim takvog pravnog posla, za što svakako preporučam obratiti se stručnoj osobi radi pregleda situacije i mogućnosti podizanja odgovarajuće tužbe. Raspolaganje imovinom koja je unijeta u ugovor o doživotnom uzdržavanju nije dopušteno bez prethodnog raskida tog ugovora, s obzirom na to da isti ugovor predstavlja dvostrani pravni posao.

U slučaju da postoji i imovina ujaka kojom nije raspolagao, isti je u mogućnosti njome raspolagati za vrijeme života, ili odrediti svoje nasljednike oporukom, a ako isto ne učini imovina će se podijeliti njegovim zakonskim nasljednicima, a u slučaju spora između istih o istom će sporu odlučivati nadležni sud.

Koliko traje ispravni postupak u zemljišniku?

Trajanje ZK ispravnog postupka ovisi o području na kojem se postupak vodi, ali i samoj prirodi tog postupka, te je njegovo trajanje (kao i trajanje svakog drugog sudskog postupka) nemoguće odrediti unaprijed. Kako bi ipak imali barem načelne smjernice o vremenu koliko prosječno pojedinom ZK odjelu treba za obradu ovakvih predmeta, savjetujem kontaktirati određeni nadležni zemljišnoknjižni odjel kako bi vas uputili u okvirno trajanje postupaka, a ovisno dakako i o broju zaprimljenih predmeta i roku rješavanja istih.

Koje su obaveze bivšeg supruga ukoliko su djeca (2 maloljetne) dodijeljena meni, on plaća minimalnu zakonsku alimentaciju koja je visoka jer su mu i primanja visoka. Ali treba li sudjelovati u dijelu za plaćanje najma stana ili kredita koji bi uzela i na koji me nagovara? Može li ili pravno mora plaćati dio – bilo stanarinu, bilo dio rate za kredit? Nemam vlastitu imovinu, a trenutno sam podstanarka.

Vaš suprug svakako može plaćati i dio najma, ili kredita, s tim da i dalje mora poštovati svoju obvezu plaćanja alimentacije za djecu na način utvrđen presudom.

Nadalje, obveza plaćanja najma i/ili kredita nije zakonska obveza plaćanja alimentacije, i kao takva nije utvrđena vašom presudom o razvodu braka, ali u slučaju da bi vaše (odnosno vas i djece dok traje obveza uzdržavanja djece) životne potrebe bile više, možete na sudu tražiti povećanje alimentacije, u kojem postupku će u obzir biti uzeti vaši i suprugovi prihodi i rashodi. Takva sudska presuda predstavljala bi dakako obvezatni temelj za plaćanje.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.