Dnevno.hr

NETKO VAM JE ‘SKINUO’ NOVAC S RAČUNA? Na ovaj način ćete pronaći ‘krivca’

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Naša zgrada ima četiri stana i jedan vodomjer. U zgradi žive 4 stanara u 3 stana. Potrošnja vode ovisi o podstanarima. Suvlasnica ignorira pisane pozive da ugradi vodomjer u stan s podstanarima. Kaže da si ugradimo vodomjere u naše stanove ako nas muči račun. Zgrada nije etažirana, što se može učiniti? Također, neki od stanara nanose štetu zgradi.

Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja. Ako se suvlasnici ne mogu suglasiti, onaj suvlasnik koji je predložio posao predvidivo koristan za sve, može zahtijevati razvrgnuće suvlasništva, pa makar to inače u tom času ne bi mogao.

Odlukom suvlasnika zgrade moguća je ugradnja spomenutih vodomjera nakon čega suvlasnici odlučuju i o načinu obračunavanja potrošene vode.

Nadalje, svaki od suvlasnika iste nekretnine koja se sastoji od zemljišta sa zgradom ili od prava građenja sa zgradom dužan je prigodom izvršavanja svoga prava postupati osobito obzirno prema ostalima, u protivnom njegovi suvlasnici mogu ishoditi njegovo isključenje iz suvlasničke zajednice, pod pretpostavkama koje određuju članci 98. i 99. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.




Uvidom u izvadak iz banke sam utvrdio da mi je s računa skinut određen novčani iznos, no ne znam radi čega. Kako se to može provjeriti?

Predlažem da na FINI zatražite uvid u ispravu temeljem koje je određena ovrha, a potom izvršite uvid u spis u kojem je ista isprava donesena, kako bi utvrdili pravilnost dostave i druge okolnosti utuženja u istom predmetu.

Živim u kući suprugovih roditelja, i željeli bismo uložiti u stan u kući u kojem stanujemo. Kako se možemo osigurati u slučaju neslaganja s roditeljima?




Dogradnjom, nadogradnjom ili preuređenjem (adaptacijom) zgrada, odnosno prostorija u suvlasničkim, zajedničkim ili tuđim zgradama, kao ni njihovom prigradnjom, ugradnjom, ili ulaganjem u njih, ne može se steći vlasništvo, ako nije što drugo odredio vlasnik dograđene, nadograđene, odnosno prigrađene nekretnine.

Pripada li pravo na naknadu onomu tko je dogradio, nadogradio ili preuredio zgradu, odnosno prostoriju kako je gore navedeno, ili je ulagao u takvu zgradu ili prostoriju, određuju pravila obveznoga prava.

Dakle, u slučaju da etažiranje zgrade i upis vašeg prava vlasništva nad stanom nije moguće, savjetujem sklapanje odgovarajućeg sporazuma u kojem bi se  definirao iznos koji ulažete, kao i predvidjelo postupanje u slučaju nastupa neželjenih okolnosti (povrat uloženog i slično). Za sastav istog svakako se savjetujem obratiti stručnoj osobi.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.