Dnevno.hr

NASLJEĐUJEM NEKRETNINU, ALI I DUGOVE? Naša pravnica otkriva je li to baš uvijek tako

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Suvlasnik sam samostojeće kuće u Zagrebu. Imam maloljetnu unuku i htio bi joj ostaviti moj dio vlasništva (stan u kući) kad postane punoljetna. Oporukom bih onemogućio njene roditelje da koriste moju ostavinu unuci zbog određenih razloga koji za ovaj problem nisu bitni. Do njenog punoljetstva ostavinom bi se koristila supruga, a ako ne bi bila u mogućnosti  (zbog smrti) njen brat. Kako to učiniti? 

Oporučitelj može odrediti oporukom osobu kojoj će pripasti nasljedstvo za slučaj da određeni nasljednik umre prije njega, ili da se odrekne nasljedstva, ili da bude nedostojan da naslijedi. Isto vrijedi i za zapise, naloge i ostala raspolaganja. Pri tome treba paziti na činjenicu kako oporučitelj ne može odrediti nasljednika svome nasljedniku ni zapisovniku. Dakle, u oporuci možete odrediti osobu kojoj će pripasti nasljedstvo u slučaju da unuka ne bi mogla biti nasljednica.

Nadalje, oporučitelj može oporukom ostaviti jedan ili više zapisa (legata), ovlašćujući njima neku osobu (zapisovnika, legatara) da od nasljednika ili druge osobe u čiju je korist oporučno raspolagao zahtijeva neko davanje, činjenje, trpljenje ili propuštanje njemu ili nekoj drugoj osobi. Dakle, u oporuci možete predvidjeti i takvu situaciju, a vezano za korištenje imovne koje spominjete u pitanju.

Nadalje, oporučitelj može opteretiti nekom dužnosti osobu kojoj ostavlja neku korist iz ostavine (nalog), a  može u pojedinim oporučnim odredbama odrediti uvjete ili rokove.

Uzimajući  u obzir sve navedene mogućnosti, sastavite tekst oporuke u kojem dakle možete odrediti osobu koja nasljeđuje u slučaju smrti unuke, kao i eventualne zapise odnosno naloge te uvjete odnosno rokove. Svakako pazite na to da forma oporuke odgovara zakonskim preduvjetima.




Kada nastupa zastara za ostavinu?

Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.




Umanjenje raspolaganja oporukom može se zahtijevati u roku od tri godine od proglašenja oporuke, a povrat dara – u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim, odnosno o utvrđenju njegove smrti.

Trebam naslijediti od bake vikendicu, ali sam čuo da mogu biti tužen za njene dugove. Baka je imala zaštićen račun, ali ne znam kakve je točno dugove imala. Je li to točno?

Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove. Nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za ostaviteljeve dugove. Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostaviteljevih dugova koje je nasljednik već podmirio, sud pazi samo na prigovor nasljednika. Kad ima više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za ostaviteljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nasljedstva.

Među nasljednicima dugovi se dijele razmjerno njihovim nasljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno.

Nastavno na navedeno, odgovarate za dugove i to do visine naslijeđenog, dakle vrijednosti vikendice (koja se u slučaju spora procjenjuje službenim putem), s tim da odgovarate svom svojom imovinom (dakle ne samo vikendicom).

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.