Dnevno.hr

Nasljedstva, oporuke i pozajmice teme su o kojima ovog tjedna piše naša stručnjakinja

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka.

 

Imam pitanje za koje se nadam da mi možete pomoći. Naime, preminula mi je majka, a ja sam jedina nasljednica. Željela bih se odreći svega što je nakon majke ostalo pa me zanima postoji li razlika između odričem se ili ne prihvaćam, kada bude provedena ostavinska rasprava. Kojim izrazom ne nasljeđujem ništa nakon pokojne majke?

Nastavno na vaše pitanje možete se ili odreći nasljedstva ili ga ustupiti nekome od drugih nasljednika vaše majke: U slučaju ustupa, vi sami odabirete kome želite ustupiti svoj dio, dok u slučaju odricanja Vaš dio automatski pripada drugim nasljednicima po zakonskim odredbama o rasporedu nasljeđivanja.

Nadalje, u slučaju da svoj dio ne želite ustupiti određenom nasljedniku (iIi vi odnosno pokojna majka imate eventualnih dugova) savjetujem odricanje od nasljedstva, a izjavu o odricanju možete dati kod suda ili javnog bilježnika koji vodi ostavinski postupak.

 

Moja baka je umrla prije desetak godina bez oporuke. Njena zemlja je ostala nepodijeljena do danas. Nasljednici se ne mogu sporazumjeti oko podjele imovine. Navodno je baka s nekima potpisala i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Što nam je činiti da raspodijelimo imovinu iza moje bake obzirom da nema dogovora nasljednika?

Jednostavno pokrenite postupak raspoređivanja naknadno pronađene imovine iza pokojne bake. Ako je u međuvremenu preminuo i neki njen nasljednik, trebat će i rješenje o nasljeđivanju iza te osobe. Navedite podatke o svim nasljednicima i isti će dobiti poziv za ročište. U slučaju da neki od nasljednika smatra da mu pripada dio koji ne bi trebao ući u ostavinu (primjerice imovina obuhvaćena ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju) tada će to istaknuti i sud/javni bilježnik će donijeti rješenje o upućivanju u parnicu osobe čije pravo će smatrati manje vjerojatnim.

Vezano uz nekretnine koje u zemljišnim knjigama ne glase na baku, treba priložiti dokaz o vlasništvu bake nad tim nekretninama, a vezano za postupak rješavanja ZK stanja savjetujem se svakako obratiti stručnoj osobi, između ostalog i osobito obzirom na pitanja vezana za poreze kod stjecanja nekretnina i slično. U slučaju da ipak postignete sporazum, možete na ročištu dati izjave o međusobnim ustupima te tako na najjednostavniji (i najpovoljniji) način riješiti predmetnu situaciju.

 

Prijatelj me zamolio za pozajmicu, no želio bih se osigurati u slučaju ne vraćanja novca. Što mogu učiniti kako bih se osigurao?

S osobom kojoj dajete zajam sklopite ugovor o zajmu u kojem mora (između ostalog) biti jasno definiran i iznos novca (i potvrda da je primio ako se isplata radi odmah kod potpisa ugovora) te rok vraćanja iste. Ako je vraćanje dogovoreno u ratama, treba pisati točno rokove i iznos povrata pojedine rate. Savjetujem potpisati svaku stranicu ugovora (ako se ne ovjerava kod bilježnika), kao i uzeti svjedoka/svjedoke potpisa sa sobom.

Kao osiguranje možete tražiti primjerice zasnivanje založnog prava na nekretnini zajmoprimca (ili na nekretnini druge osobe koja pristaje jamčiti za njegov dug), a možete uzeti i zadužnicu. Založno pravo znači upis zaloga na nekretnini koji prati nekretninu i u slučaju daljnjeg prijenosa vlasništva nekretnine i u slučaju da ima drugih dugova, novac od prodaje u slučaju ovrhe ide vjerovnicima redom kako su upisali svoja založna prava na nekretnini.

Sa zadužnicom morate pokrenuti postupak ovrhe nad nekretninom, a možete ići i ovrhom na novčana sredstva. U idealnom slučaju (ako to iznos visine zajma opravdava) može se uzeti oboje kao sredstvo osiguranja. Provjerite da nekretnina nije već opterećena drugim založnim pravima jer ispunjenje Vašeg potraživanja time postaje teže (ovisno o iznosu tih drugih tražbina i vrijednosti nekretnine).

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.