Dnevno.hr

Muče vas problemi vezani uz nasljedstvo? Naša stručnjakinja zna što vam je činiti

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka.

Imamo jedan problem i ne znamo kome da se obratimo. Naime, svi suvlasnici zgrade suglasni su da se izvrši etažiranje zgrade. Izrađen je plan etažiranja i potpisani je međuvlasnički ugovor. Međutim, postoji jedna zapreka, a to je što je porezna uprava legla na vlasništvo suvlasničkog dijela jednog od suvlasnika. Dobili smo informaciju da ukoliko provedemo etažiranje, da će porezna uprava se uknjižiti na svaki posebni dio svakog suvlasnika zgrade. Što nam je činiti? Molimo Vašu stručnu pomoć. Unaprijed hvala.

Sukladno čl. 299. st.1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, založno pravo ne može se odvojiti od zaloga koji opterećuje pa tko na bilo kojem pravnom temelju stekne zalog, stekao ga je opterećenoga založnim pravom, ako zakonom nije drukčije određeno. Članak 301. st.4. istog Zakona definira da dok traje založno pravo, namirenje tražbine osigurava zalog kao cjelina, uključivši sve njezine pripadnosti; ako se zalog podijeli, založno pravo nastavlja teretiti ono na što se zalog podijelio ili se od njega odvojilo; ako zalog propadne pa umjesto njega nastane pravo koje ga nadomješćuje (pravo na naknadu, na osigurninu i dr.), založno pravo traje i dalje na tom pravu. Sukladno čl. 307. Zakona – ugovorom o davanju u zalog, odnosno ugovorom o hipoteci, obvezuje se dužnik ili netko treći (zalogodavac) da će radi osnivanja založnoga prava koje će osiguravati određenu vjerovnikovu tražbinu, predati vjerovniku određenu pokretnu stvar u zalog ili će mu dopustiti da svoje založno pravo upiše u javnu knjigu kao teret određene stvari ili će mu prenijeti neko pravo radi osiguranja. Ujedno se obvezuje druga strana da će čuvati pokretni zalog i čim njegova tražbina prestane, vratiti ga zalogodavcu ili da će učiniti što je potrebno da bi se izbrisalo založno pravo iz javne knjige ili da će mu natrag prenijeti pravo.

U Vašem slučaju pretpostavljam da je na suvlasničkom udjelu dužnika upisano prisilno založno pravo radi osiguranja naplate potraživanja.

Savjetujem Vam da od porezne uprave zatražite da izda suglasnost za provedbu etažiranja na način da založno pravo tereti samo suvlasnički udio koji se odnosi na stan poreznog dužnika što u suglasnosti treba povezati s opisom tog stana iz etažnog elaborata, dakle da porezna uprava izda suglasnost za provedbu etažnog elaborata na način da založno pravo nakon provedbe etažiranja tereti samo taj suvlasnički udio na koji se odnosi to založno pravo. Svakako u toj suglasnosti treba biti navedeno kako to založno pravo ne tereti druge stanove, opreza radi.

U slučaju da na ostalim suvlasničkim dijelovima također postoje upisana založna prava (npr. od banke) potrebno je zatražiti i njihovu suglasnost na gore opisani način, obzirom na to da u protivnom neće biti udovoljeno Vašem prijedlogu za provedbu etažiranja.

U svakom slučaju savjetujem obratiti se stručnoj osobi radi izrade prijedloga teksta suglasnosti založnih vjerovnika.

 

Imam dvoje djece i želim sastaviti oporuku i sve ostaviti kćeri koja brine za mene. Je li to moguće i mogu li odabrati kome ću ostaviti imovinu koja iza mene ostane?

Sukladno Zakonu o nasljeđivanju, Vaša djeca su Vaši nužni nasljednici, stoga oboje predstavljaju nužne nasljednike.

Navedeno znači da, u slučaju da jednom djetetu ostavite oporukom svu imovinu, drugo dijete može potraživati da nasljednik koji je dobio svu imovinu vrati u ostavinu dio koji je trebao biti njegov nužni dio. U slučaju da je riječ o novcu da vrati novac, a u slučaju nekretnine da vrati suvlasnički udio u nekretninama koji odgovara nužnom nasljednom dijelu. Iznimka je isključenje od nužnog nasljednog dijela, u slučajevima predviđenim Zakonom o nasljeđivanju, a iste odredbe propisuju povredu taksativno navedenih prava od strane nasljednika kojeg želite isključiti.

U slučaju da želite ostaviti sve djetetu koje brine za Vas, sastavite ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem ćete navesti obveze djeteta koje brine o Vama, kao i imovinu koju ćete na ime iste brige tom djetetu ostaviti. U tom slučaju ta imovina neće ući u ostavinu iza Vas.

 

Dobio sam od javnog bilježnika rješenje o ovrsi za dug koji sam djelomično platio. Što da radim?

U ovom slučaju obvezni ste u roku naznačenom u rješenju o ovrsi (u pravilu 8 dana od dana primitka rješenja o ovrsi) podnijeti prigovor protiv rješenja o ovrsi. Ovaj prigovor mora obavezno biti obrazložen, dakle morate navesti zašto dajete prigovor i odmah savjetujem navesti i dokaze na kojima temeljite svoje tvrdnje (u Vašem slučaju dokaz o plaćanju dijela duga). Treba paziti na rok za iznošenje dokaza jer u postupcima male vrijednosti (10 000 kuna na općinskim i 50 000 kn na trgovačkim sudovima) morate prije prvog ročišta iznijeti sve što imate i predložiti sve dokaze koje želite, zbog čega savjetujem sve odmah navesti u prigovoru, ako je dakako moguće. Vaš će prigovor potom biti upućen nadležnom sudu i dobit ćete poziv za ročište. Svakako vodite računa i o parničnim troškovima jer u slučaju da ovrhovoditelj angažira odvjetnika, ima pravo na naknadu parničnog troška razmjerno uspjehu u sporu.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.