Dnevno.hr

Mora li se za vrijeme koronavirusa plaćati alimentacija za dijete? Naša stručnjakinja donosi odgovor na ovo pitanje

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Kolike su otpremnine u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza?

Sukladno Zakonu o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem. Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije, ukupan iznos otpremnine ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Dakle, za stjecanje prava na otpremninu bitno je da se ne otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, i da je radni odnos kod poslodavca trajao najmanje 2 godine. Svakako provjerite i da li su prava radnika kod Vašeg poslodavca možda dodatno regulirana i Kolektivnim ugovorom/Pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, jer se uvijek primjenjuje pravo povoljnije za radnika, a Zakon o radu u biti predstavlja minimum radnih prava, koji minimum može biti navedenim dokumentima povećan.

Da li se za vrijeme korona virusa mora plaćati alimentacija za dijete?

Stava sam kako se alimentacija treba plaćati i za vrijeme ove situacije. Naime, davanje alimentacije predstavlja kao što sama riječ kaže, iznos koji se plaća radi uzdržavanja djeteta, i jednako tako kako tu obvezu od sebe ne može otkloniti roditelj koji živi s djetetom, ne može niti roditelj koji ne živi s djetetom. Iz razloga što je interes uzdržavanja djeteta na prvom mjestu. Dakako, ne ulazim u to da li ćete pokušati postići dogovor s roditeljem koji ne živi s djetetom, ali imajte na umu da uzdržavanje predstavlja djetetovo pravo kojeg se roditelj ne može odricati.




Smatram da situacija epidemije ne utječe (zasada) na građanske postupke naplate, dok bi se u eventualnom kaznenom postupku kod donošenja odluke o krivnji i sankciji radi neisplate alimentacije vjerojatno ocjenjivale sve okolnosti nemogućnosti tog plaćanja, gdje treba ponovno napomenuti kako bi se dužnost uzdržavanja djeteta smatrala primarnom u odnosu na druge obveze.

S obzirom da ne rade vrtići ni škole, a imam djecu, da li imam pravo tražiti godišnji odmor od poslodavca da bih čuvala djecu?

Nemate mogućnost samostalno određivati termin godišnjeg odmora, barem ne sukladno sadašnjem Zakonu o radu, obzirom da zasada nisu donesene mjere vezane za epidemiju kojima bi bilo određeno drugačije. Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegova korištenja, koristiti kada on to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju.




Također, radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja krvi, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno. Opreza radi, možete provjeriti da li kod Vašeg poslodavca postoji u primjeni Kolektivni ugovor odnosno Pravilnik o radu, koji bi Vam omogućavao veća prava od naprijed navedenih, odnosno da li su ista regulirana drugačije u Vašem ugovoru o radu.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.