Dnevno.hr

‘Mogu li naplatiti dugovanje poslodavca prema meni ako firma ode u stečaj?’ Evo što kaže naša stručnjakinja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.
Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Stan u kojem živimo je u vlasništvu jednog dijela na mene a jednog dijela na suprugu. Supruga bi svoj dio stana prenijela darovnim ugovorom na mene. Da li ja prihvatom tog darovanja odgovaram za dugove supruge?

Samom činjenicom prihvata darovanja ne podliježete odgovornosti za dugove darovatelja. Međutim, vjerovnik može podići tužbu radi osporavanja ovog darovanja, u kojem slučaju (ako izgubite spor) morate snositi parnični trošak. Nadalje, kod besplatnih raspolaganja i s njima izjednačenih pravnih radnji smatra se da je dužnik znao da poduzetim raspolaganjem nanosi štetu vjerovniku, i za pobijanje tih radnji ne zahtijeva se da je trećoj osobi to bilo poznato ili moglo biti poznato. Osobito treba napomenuti i načelnu odgovornost za naknadu štete, iako se ista rijetko koristi u praksi, a koja propisuje općenitu odgovornost za eventualnu štetu počinjenu drugim osobama, koji zahtjev za naknadu štete bi mogao postaviti vjerovnik.

Molim savjet. Trebam od oca dobiti dio kuće, s tim da se ja brinem o ocu. Kako se isti ne bi mogao osporiti?

U slučaju da skrbite o ocu, može se izraditi ugovor o doživotnom uzdržavanju (kod kojeg nekretninu stječete nakon smrti oca), ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (gdje nekretninu stječete odmah po potpisu ugovora). Obzirom da dobivate samo dio kuće, otac će Vam prepisati vjerojatno određeni dio kuće (idealan suvlasnički dio) a ostatak će se dijeliti na ostavini. To znači da ćete s drugim nasljednicima ući u suvlasničku zajednicu. U slučaju da je moguće izvršiti etažiranje nekretnine, savjetujem izvršiti etažiranje, kako bi se u poseban zk uložak upisala nekretnina koju trebate dobiti. Ta nekretnina mora biti samostalna uporabna cjelina kako bi se moglo etažirati, prostorije u kući se ne mogu posebno etažirati, ali ako se može iz njih formirati stan tada bi uz određene tehničke pretpostavke moglo. Mogućnost etažiranja provjerite s arhitektom. Za izradu ugovora se svakako obratite stručnoj osobi. Imovina unesena u ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju ne ulazi u ostavinsku masu, s tim da se svaki ugovor može pobijati, ali za uspjeh u sporu moraju biti ispunjene i određene zakonske pretpostavke. Primjerice, osoba koja bi osporavala ugovor trebala bi dokazati kako isti nije izvršavan, kako je protivan propisima RH i slično.

Interesira me da li mogu naplatiti dugovanje poslodavca prema meni kao fizičkoj osobi ako firma ode u stečaj, odnosno ako se promijeni direktor firme, da li je dužan izmiriti dugovanja prema radnicima koji vise nisu u radnom odnosu te iste firme zbog neisplate plaća ili se tereti direktor koji je napravio ta ista dugovanja?

Okolnost promjene člana društva i/ili direktora nije od utjecaja na obveze društva. Dakle, Vaše potraživanje postoji neovisno o promjeni direktora/vlasnika. U slučaju da je društvo u stečaju, kontaktirajte stečajnog upravitelja radi provjere unosa Vašeg potraživanja, odnosno prijavite tražbinu u stečajni postupak. Naplata plaće od direktora nije moguća izravno, s tim da je neisplata plaće u određenim okolnostima kazneno djelo, u kojem postupku može postojati i solidarna odgovornost odgovornih osoba za isto.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.