fbpx
Dnevno.hr

MAJKA SE PITA ŠTO ĆE S IMOVINOM NAKON SMRTI! Ostavila bi sve suprugu: Evo kako ide raspodjela! Otkrivamo kako utjerati zaostale plaće!

Autor: pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected] Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Sinu sam darovao nekretninu. Platili smo neku naknadu i putem bilježnika zatražili upis u zk.
Koliko će trajati upis?


-Upis u zemljišne knjige povodom prijedloga za uknjižbu prava vlasništva u pravilu traje od tjedan dana do mjesec dana, iako je moguće da kod opterećenijih sudova upis traje dulje.

U slučaju da upis traje dulje možete, ako smatrate potrebnim, uputiti požurnicu na broj Z pod kojim se predmet vodi. Stanje predmeta možete pratiti i putem interneta, https://oss.uredjenazemlja.hr/, gdje tražite rubriku Ministarstvo pravosuđa/pregled glavne knjige odnosno knjige položenih ugovora/pregled statusa predmeta.

Vlasnica sam obrta. Obiteljska slika je slijedeća muž, ja i djeca.
Zanima me kako da moj suprug naslijedi moju imovinu, zanima me i ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju?

-Vlasništvo na supruga može se prenijeti istome temeljem darovnog ugovora, a imovinom se može raspolagati i oporučno.

Međutim, sukladno Zakonu o nasljeđivanju pod određenim zakonskim pretpostavkama u slučajevima nenaplatnog raspolaganja nužni nasljednici (između ostalih i djeca) imaju pravo tražiti svoj nužni nasljedni dio.

U slučaju sklapanja ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, predmet tog ugovora ne ulazi u ostavinsku masu, pa niti nije predmet ostavine.
Dakako, svatko tko smatra da je takav ugovor ništavan odnosno ima pravni interes, ima pravo isticati ništavost i za to nije predviđena zastara.

Vezano za obrt, sukladno Zakonu o obrtu nakon smrti obrtnika može se prenijeti na nasljednike, o čemu isti moraju obavijestiti nadležno tijelo u roku od 30 dana od okončanja ostavinskog postupka.

Nadalje, savjetujem da se obratite nadležnom uredu državne uprave u vezi mogućnosti prijenosa obrta za života (putem zajedničkog obrta možda gdje bi se temeljem ugovora o ortaštvu obrt prenio na Vašeg supruga u slučaju da Vam je isto bitno radi kontinuiteta obrta).
U slučaju da kontinuitet nije bitan, Vaš suprug može otvoriti novi obrt na sebe, prilikom čega mora zadovoljiti uvjete iz Zakona o obrtu, u kojem Vi možete biti zaposleni.
Nadalje, u slučaju da Vam je isto potrebno iz razloga novčanih sredstava na žiro računu obrta, u slučaju Vaše smrti isti se smatraju Vašom imovinom, dakle ovdje postoji mogućnost bilo raspolaganja njima oporukom (gdje imamo nužni dio nužnih nasljednika) ili ugovorom o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju kako je naprijed navedeno, sve ovisno o potrebama i konkretnoj situaciji.

Svakako Vam savjetujem za početak se obratiti nadležnom uredu državne uprave za poslove obrta u vezi upita za prijenos obrta.

Zanima me kako utužiti dug po osnovi neisplaćene plaće.

-Poslodavac Vam je dužan u slučaju neisplate plaće izdati obračun dugovane a neisplaćene plaće koji je ovršna isprava. U slučaju da isto nije učinjeno, imate mogućnost prijaviti slučaj inspekciji rada, a i uložiti tužbu za isplatu protiv poslodavca. Neisplata tri uzastopne plaće jest jedan od stečajnih razloga, radi kojih je radniku na raspolaganju i pokretanje stečajnog postupka.

 

Autor:pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.