fbpx
Dnevno.hr

‘LJUBAVNICA MOG OCA PIKIRA NEKRETNINE!’ Pravnica spašava sina u očaju: Uložio u kuću, a sada je sve u pitanju!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected] Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit.

*Otac mog dečka ostavio je njegovu majku radi druge žene, ali se nisu službeno razvodili. Otac sada živi s drugom ženom u kući u koju je i moj partner uložio dosta novaca. Otac je kuću imao i prije braka, je li moguće da otac ostavi sve mlađoj ženi koja ga iskorištava?

U slučaju da nije riječ o bračnoj stečevini (imovina stečena radom za vrijeme trajanja braka) majka Vašeg partnera ne polaže prava na istu. U slučaju da Vaš partner može dokazati ulaganja u nekretninu, moguća je tužba za povrat ulaganja, u roku 5 godina od ulaganja, s dokazima o ulaganjima.

Moguće je da partnerov otac prenese/oporučno ostavi nekretninu svojoj sadašnjoj partnerici, s tim da će partner biti ovlašten na nužni dio u slučaju nenaplatnog prijenosa odnosno oporuke. Zanimljiva je činjenica da se partnerovi roditelji nisu razvodili, jer to stavlja majku Vašeg partnera u poziciju njegove pravno „važeće“ supruge, barem u nasljednopravnom pogledu, i pravima koja iz toga proizlaze, a gdje bi se mogla otvoriti mogućnost sudskih postupaka u slučaju da partnerov otac ne regulira ovaj (očito samo formalni) bračni status. Svakako Vam savjetujem angažirati stručnu pomoć (odvjetnika) bilo u ovom momentu ili momentu očeve ostavine.

*Imam pravo na neku otpremninu kod odlaska u starosnu mirovinu?

U slučaju da poslodavac nije obveznik kolektivnog ugovora koji bi predviđao pravo na otpremninu za umirovljenje, i/ili pravilnik o radu odnosno Vaš ugovor o radu ne predviđa otpremninu za umirovljenje, na istu nemate pravo po samom zakonu.

*Na porodiljnom sam i ne želim se vratiti na posao. Mogu li dati otkaz bez otkaznog roka?
Radnik koji koristi pravo na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust trudnice ili majke koja doji dijete, te dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili kojem ugovor o radu miruje do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom, može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.

Na gore opisani način ugovor o radu može se otkazati najkasnije petnaest dana prije dana na koji je radnik dužan vratiti se na rad.
Trudnica može otkazati ugovor o radu izvanrednim otkazom.

 
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.