Dnevno.hr

Kupili ste nekretninu nad kojom se trenutno vodi ovrha? Naša stručnjakinja zna kako to možete riješiti

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka.

Na nekretnini imam upisanu hipoteku Jugoslavensko izvozne i kreditne banke Beograd, poslovnica Koper. Pokušala sam pronaći pravnog slijednika, ali ne uspijevam. Postoji li neki drugi način: npr. dati oglas preko Narodnih novina i u slučaju da se ne jave u određenom roku ishoditi brisanje u zemljišnoknjižnom?

Prije svega, uvidom u zemljišnoknjižni izvadak trebalo bi utvrditi kada je upisan predmetni zalog. Sukladno Zakonu o zemljišnim knjigama, vlasnik hipotekom opterećene nekretnine, a isto tako i svaki zajednički vlasnik ili suvlasnik, mogu zahtijevati da zemljišnoknjižni sud pokrene postupak radi amortizacije i brisanja hipotekarne tražbine:

  • ako je proteklo najmanje trideset godina od uknjižbe hipotekarne tražbine, a u slučaju kad ima daljnjih upisa koji se odnose na nju – od posljednjega od tih upisa;
  • ako nije moguće pronaći ni one koji su prema upisima ovlašteni, ni njihove pravne slijednike;
  • te ako kroz ovo vrijeme nisu zahtijevani niti primljeni glavnica i kamate, niti se pravo na koji drugi način ostvarivalo.

Također, hipoteke upisane do 25. prosinca 1958. brisat će se po službenoj dužnosti ili po prijedlogu stranke, dakle bez obzira na gore navedene uvjete.

U slučaju da udovoljavate gore navedenim pretpostavkama, trebate nadležnom sudu (zemljišnoknjižnom odjelu) predati prijedlog za amortizaciju odnosno brisanje stare hipotekarne tražbine. Sud će, u slučaju da udovoljavate gore navedenim uvjetima, oglasom pozvati vjerovnike da se jave oglasom u Narodnim novinama. Nakon isteka 30 dana od dana objave tog oglasa (ako se dakako nitko ne protivi brisanju) hipoteka će biti brisana.

Možete na Trgovačkom sudu zatražiti i podatak o pravnom sljedništvu pa zahtjevu za brisanje hipoteke priložiti i obavijest Trgovačkog suda kako pravni slijednik nije poznat, a također pokušati provjeriti podatak o eventualnom sljedništvu i u Hrvatskoj narodnoj banci.

Moja kuća sagrađena je na zemljištu čiji je vlasnik moj brat i on je vlasnik prvog kata kuće, a ja ostala dva. Njegov dio je građen do 1980. godine, a moj naknadno u etapama do 2010. Kako nismo ugovorom regulirali vlasništva molila bih za informaciju mogu li ja bez njegova odobrenja upisati na sudu moj dio vlasništva jer nisam vlasnik niti jednog dijela zemljišta. Postoji li zakon koji to sprječava? Hvala unaprijed.

S obzirom na to da je Vaš brat vlasnik zemljišta, moram napomenuti kako se primjenjuju odredbe o građenju na tuđem zemljištu. Nadalje, ove se odredbe razlikuju po tome je li graditelj (odnosno Vi) bio pošten prilikom gradnje, odnosno je li vlasnik zemljišta znao za tu gradnju. U ovom slučaju pretpostavljam da je Vaš brat znao za gradnju i nije ju spriječio, pa biste zbog navedenog vi načelno mogli ostvarivati pravo na dio zemljišta (obzirom na to da je on vlasnik jednog kata kuće). Dakako, najbolje bi bilo s bratom dogovoriti etažiranje (kuće) prilikom čega možete podijeliti i zemljište, ali ako isto nije moguće Vaša jedina mogućnost bilo bi stjecanje prava vlasništva nad nekretninom sudskim putem i to temeljem gore navedenih odredbi o građenju na tuđem zemljištu, a u tom slučaju biste trebali podignuti tužbu protiv Vašeg brata. Napominjem kako vlasnik zemljišta u tom slučaju ima pravo na naknadu tržišne vrijednosti zemljišta koje bi trebalo pripasti graditelju, o čemu također treba voditi računa. Posebno napominjem i sljedeće: iako ste gradili na zemljištu koje je formalno bratovo, smatram da bi u razgovoru sa stručnom osobom trebali proći anamnezu stjecanja tog zemljišta zbog kompletne slike Vaše pravne situacije, s obzirom na to da postoji mogućnost stjecanja prava vlasništva i iz drugih temelja koje bez iste anamneze nije moguće predvidjeti.

Kupio sam stan na kojem je bivša vlasnica imala dug zbog neplaćanja poreza na promet nekretnina. Ovrha je zabilježena i u vlasničkom listu. Kako je bivša vlasnica od predujma podmirila sav dug i napisano je sudsko rješenje (u 8. mjesecu 2016.) koje je postalo pravomoćno, još nije skinuta zabilježba o ovrsi. Poslao sam pismeni podnesak na sud. Zvao na telefon dvadesetak puta i službenica mi, nakon provjere, kaže da taj spis nije proslijeđen u zemljišnik kako bi oni na osnovu toga skinuli zabilježbu. Ja više ne znam kako dalje postupati da se ta zabilježba skine, odnosno kako natjerati sud da napokon presudu pošalje na zemljišnik? Ja ne znam kako poreznoj može pasti napamet da me ovrši za nešto što pravno ne postoji?

Nakon podmirenja duga Porezna uprava obavještava sud da povlači prijedlog za ovrhu u ovom predmetu. Potom sud donosi rješenje o obustavi ovrhe i nakon pravomoćnosti tog rješenja šalje ga na zemljišni sud na provedbu (brisanje zabilježbe ovrhe). U vašem slučaju postupak je vjerojatno u tijeku te vjerojatno nije još nastupila pravomoćnost rješenja o obustavi ovrhe. Savjetujem da na sudu zamolite da Vam pogledaju je li rješenje pravomoćno te ako nije – zbog čega nije? U slučaju da ove informacije ne možete dobiti na sudu (jer niste stranka) povedite sa sobom i ovršenicu koja ima pravo uvida u spis. Možda ovršenica ne prima uredno dostavu sudskih rješenja? U tom slučaju zamolite ju da primi rješenje (može ga i osobno preuzeti na sudu radi brzine i odreći se prava na žalbu). Tek nakon pravomoćnosti rješenje ide na ZK odjel na brisanje zabilježbe ovrhe. Savjetujem da odmah nakon što na ZK odjelu bude zaprimljeno rješenje o obustavi ovrhe (tzv. plomba) predate Vaš zahtjev za upis u ZK (ako je to moguće), kako u međuvremenu ne bi „sjela“ ova ovrha, obzirom da upis Vašeg prava vlasništva u ZK prije brisanja zabilježbe ovrhe nije moguć. Nadalje, a nastavno na Vaše posljednje pitanje, iz navedenog je jasno da je dug postojao, a ovrha nad nekretninom prati nekretninu neovisno o promjeni vlasnika. Svrha zabilježbe ovrhe i jest upravo u tome da, čak i ako nekretnina promijeni vlasnika, ovrha se nastavlja dalje. Porezna uprava u ovom slučaju ne ovršava Vas osobno, već se ovrha vodi nad stanom koji ste kupili, a čiji dug potječe od (pretpostavljam) bivše vlasnice stana. Prilikom ovakvih kupoprodaja treba biti osobito oprezan jer prije brisanja zabilježbe ovrhe morate platiti (barem određeni dio cijene), a ne možete upisati svoje pravo vlasništva u ZK te je moguće „sjedanje“ nove ovrhe na nekretninu. Procjenu ovakvih situacija i metodiku isplate i zaštite vaših prava svakako savjetujem prepustiti stručnoj osobi.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.