Dnevno.hr

KORAK PO KORAK: Ovako ćete dokazati da ste pogrešno ovršeni

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Imam ovrhu na tekućem računu zbog poduzeća koje nije platilo najam, nisam dala nikakvo osobno jamstvo ali već godinama ne mogu isto riješiti. O čemu se radi i što mi je činiti?

U slučaju da je protiv vas doneseno rješenje o ovrsi/presuda koje se pretpostavljam nalazi na FINI radi provedbe nad Vašim novčanim sredstvima, isto znači da je postojao postupak prije toga, i da je u istom postupku utvrđeno kako odgovarate za navedeni dug. U slučaju da nemate saznanja o tom postupku, zatražite prvo na FINI da Vam izdaju očevidnik redoslijeda plaćanja u kojem će biti naveden broj predmeta i tijelo koje je donijelo ispravu temeljem koje se vrši ovrha, a potom kod istog tijela izvršite uvid u taj parnični/ovršni spis kako biste vidjeli o čemu se radi i provjerite dostavu. U slučaju neuredne dostave obratite se stručnoj osobi zbog pokretanja odgovarajućih postupaka. U slučaju da niste zaprimali poštu na adresi s osobne iskaznice, dostava se vrši nakon nekoliko pokušaja dostave vama na oglasnu ploču suda i također se smatra urednom dostavom.

Nadalje, ovrha se ne podiže samo na temelju osobnog jamstva (pretpostavljam da mislite na zadužnicu) već i na temelju npr. ovršne presude u kojoj je utvrđeno Vaše dugovanje, pravomoćnog rješenja o ovrsi i slično.

Upis vlasništva nekretnine u Zagrebu traje već 4 godine. Poslali skoro 15 požurnica od rujna 2017., predmet udovoljen, ali provedba nikako. Koji je moj sljedeći korak? Jer već sad trpim ogromnu štetu.

Prije svega ističem kako je vrlo neobično da provedba usprkos požurnicama traje tako dugo, radi čega predlažem da osobno odete na zemljišne knjige u doba primanja stranaka i zatražite da Vam kažu tko vodi predmet, i je li možda referent odsutan, a da predmet nije dodijeljen u rad drugoj osobi (tzv. presignacija). Provjerite da podneske predajete na dobar broj predmeta, i svakako provjerite da se možda u radu prije Vašeg predmeta ne nalazi neki drugi predmet (iako ne bi smjelo s obzirom na to da kažete da je predmetu udovoljeno dakle da je riješen).

Zatražite i uvid u spis da provjerite da je rješenju doista udovoljeno (ne znam jeste li dobili rješenje, ali pretpostavljam da niste) jer je moguće i da se radi o pogrešnom upisu načina rješenja predmeta pa treba provjeriti osobnim uvidom u spis kakvo je rješenje. U slučaju da predmetu ne bude udovoljeno niti nakon navedenog ili postojanja nejasnoća u vezi stanja predmeta, obratite se odvjetniku radi pregleda dokumentacije i stanja zk izvatka, te dogovorite s istim i eventualni odlazak na gruntovnicu i požurivanje ako bi isto bilo potrebno.

Imam nedoumice u vezi svojih prava. Naime, vlasnik sam malog zemljišta te se nalazim u nevjenčanoj zajednici. Zanima me mogu li ja osporiti gradnju na tom terenu i u slučaju da se ne nalazim više u izvanbračnoj zajednici.

Iz vašeg pitanja proizlazi kako ste vi vlasnik zemljišta na kojem želite graditi. Niste naveli bi li isto zemljište eventualno predstavljalo izvanbračnu stečevinu vas i partnera? Navedeno bi predstavljalo izvanbračnu stečevinu u slučaju da je isto stečeno radom i pod uvjetom da je zajednica trajala najmanje tri godine (ili je u istoj rođeno zajedničko dijete). U slučaju da je isto stečeno na gore opisani način, bez obzira na koga je upisano pravo vlasništva u zemljišnim knjigama, vlasništvo je oboje, i osoba koja nije upisana u zemljišnim knjigama može sudskim putem potraživati utvrđenje i diobu bračne stečevine.

Nadalje, vlasnik ima pravo zatražiti izdavanje građevinske dozvole, i kao dokaz vlasništva služi izvadak iz zemljišne knjige ili ugovor kojim osoba dokazuje da je stekla pravo vlasništva. Sama činjenica podizanja eventualne tužbe za utvrđenje i dobu izvanbračne stečevine ne bi utjecala na izdavanje dozvole, ali u slučaju kada bi tužba bila usvojena primijenile bi se odredbe o građenju na tuđem zemljištu, o čemu treba voditi računa (najviše radi ulaganja u gradnju).

Dakako, treba provjeriti i da je moguće graditi na predmetnom zemljištu, a isto možete provjeriti u nadležnom uredu za urbanizam, gdje možete zatražiti i izdavanje lokacijske informacije gdje će biti navedeni točno uvjeti i mogućnost gradnje na čestici koja Vas zanima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.