fbpx
Dnevno.hr

Koji je rok zastare za utuženje povrata duga? Pravnica odgovara na vaša pitanja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Prije dvadesetak godina sam kupio parcelu u industrijskoj zoni. Prije otprilike pet godina sam došao do saznanja da objekt sa susjedne parcele ima spojenu kanalizaciju na sabirnu jamu koja je u potpunosti na mojoj parceli. Postoji li neki zakonski okvir koji bi primorao susjeda da njegove otpadne vode ne idu na moju parcelu?

Imate pravo tražiti prestanak prekomjernih imisija na Vaše zemljište, a načelno, i odrediti koje će instalacije biti spojene na Vaše zemljište, a koje ne. Pokušajte riješiti spor sa susjedom mirnim putem, a ako to nije moguće angažirate stručnu pomoć (odvjetnik) za sastav odgovarajuće tužbe.

Više puta smo se obraćali gradonačelniku i komunalnom redarstvu u vezi ilegalno postavljenih raznoraznih prepreka na javnoj površini za potrebe parkiranja i njihov odgovor je bio da nemaju stanari prava na to, međutim mjesecima se ništa ne poduzima. Što činiti?

Savjetujem sve zahtjeve uputiti pisanim putem da imate dokaz o istom. Tražite pisano očitovanje o stanju predmeta i poduzetim radnjama, kao i uputu o podnošenju prigovora na postupanje nadležnih tijela.

Koji je rok zastare za utuženje povrata duga koji je trebalo vratiti po ugovoru o zajmu prije 10 mjeseci? Novac je pozajmljen prijatelju od strane moje majke.

Opći zakonski rok zastare za građanske predmete (ne trgovačke) u ovim slučajevima je 5 godina od dana dospijeća, dakle dana kada je novac trebalo vratiti.
Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.