Dnevno.hr

Koji je rok za upis u zemljišne knjige, u kojem slučaju nasljeđujete nekretninu i kako izbjeći ovrhu nad njom…

Autor:

U slučaju da ne predate prijedlog za upis u roku od 60 dana od stjecanja uvjeta za upis, bit će vam naplaćena peterostruka pristojba (250 kn je redovna taksa, dakle 1250 kn). Međutim, prava opasnost ne krije se u naplati ove pristojbe, nego u činjenici da se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige, a ne sklapanjem ugovora o kupnji nekretnine.

To znači da bilo koja osoba može (dok god se niste upisali kao vlasnik u ZK) pokrenuti ovrhu ili stečaj, odnosno drugi postupak vezan uz prethodnog vlasnika nekretnine (i njegove dugove), a vi možete snositi posljedice.

Zbog toga se savjetuje svoje pravo vlasništva upisati u što kraćem roku.

Djed mi želi ostaviti svoj stan, ali brine ga ima li moja majka (njegova kći) kakva prava na njega?

U našem pravu predviđeno je pravo na nužni dio. Tako vaša majka doista ima pravo na nužni dio koji iznosi polovicu od zakonskog dijela, ako već nije od djeda dobila imovinu koja bi odgovarala vrijednosti nužnog nasljednog dijela. Pravo na nužni dio primjenjuje se u slučaju darovanja i oporuke (besplatnih raspolaganja), a ne primjenjuje se za naplatna raspolaganja (prodaja, ugovor o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju…) odnosno onda kada imovina s kojom je ostavitelj raspolagao ne ulazi u ostavinsku masu.

Imam dug koji zasad ne mogu podmiriti, a trebao bih od majke naslijediti nekretninu. Može li mi vjerovnik sjesti na nekretninu?

U slučaju da imate bilo kakvu imovinu, ona može biti predmetom ovrhe. Vi se možete odreći ostavine, u tom slučaju vaš zakonski dio pripada (prirasta) drugim nasljednicima, a to treba razlikovati od prihvata pa ustupa (gdje birate kome od drugih nasljednika želite dati i koji svoj dio) jer se prihvat pa ustup u biti smatra darovanjem (u smislu radnje kojom se oštećuju vjerovnici).

Treba procijeniti stanje duga koji imate s vrijednošću ostavine jer nema smisla ni odreći se imovine (odricanje mora biti za svu imovinu koja je tada predmet ostavinske mase) ako je ona veća od duga.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.