Dnevno.hr

KAKO PODIJELITI IMOVINU: Pogledajte što ne ulazi u ostavinsku masu

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Jamac sam prijatelju u kreditnoj uniji koja je u likvidaciji, a kredit se uredno vraća. Mijenja li se što s obzirom na to da je kreditna unija u likvidaciji? To pitam zbog toga što sam dao hipoteku kao jamac.

 Cilj likvidacije je prestanak određenog pravnog entiteta, savjetujem da kontaktirate likvidatora unije (podaci bi trebali biti dostupni na sudskom registru) u vezi s pitanjem daljnje otplate kredita (primatelja plaćanja).

Radila sam u firmi, dioničkom društvu koje ima puno firmi u jednom nazivu. Znači, u jednom dijelu dioničkog radila sam dvije godine, a prije toga dvije godine u drugom dioničkom društvu. Bez prekida, ali s novim ugovorima i produžetkom radnog odnosa. Tako sam dobila otkaz iako sam bila stalni radnik (otkaz su mi poslali poštom preporučeno, a nakon tri do četiri mjeseca na to radno mjesto zaposlili su drugog radnika) pa sam predala slučaj na sud. Zanima me može li me takva ista firma primiti u radni odnos, ali drugi dio dioničkog društva, a i drugo radno mjesto. Uprava je zajednička za sva dionička društva.

 Iz vašeg pitanja pretpostavljam da je riječ o više trgovačkih društava, s različitim pravnim osobnostima? U tom slučaju se svako novo društvo smatra samostalnim (novim) poslodavcem, ali u slučaju da je bila riječ o gospodarskoj cjelini, njezin prijenos na novo društvo trebao bi sadržavati i prijenos prava svih radnika tog društva, što se, pretpostavljam, sada utvrđuje u sudskom sporu. Ne znam kakva vrsta otkaza vam je dana, ali za otkaz ugovora o radu na neodređeno vrijeme morao je postojati određeni razlog. U slučaju poslovno uvjetovanog otkaza ne bi smjeli zaposliti drugog radnika na to radno mjesto šest mjeseci, ali u praksi se isto izbjegava zapošljavanjem radnika na drugo radno mjesto (drugi naziv). Činjenica da je riječ o istoj upravi pridonosi dokazivanju postojanja eventualnog prijenosa gospodarske cjeline.

Imam troje djece s kojima sam u različitim odnosima, dobrim i lošim. S obzirom na to da bih svoju nekretninu darovao jednom od svoje djece, zanima me imaju li ostalo dvoje pravo potraživati nužni dio?




U slučaju da svako od vaše djece ne zaprimi tijekom vašeg života imovinu u vrijednosti nužnog dijela, imaju pravo na nužni dio koji iznosi polovinu od zakonskog dijela (1/6 u slučaju da vi u trenutku vaše smrti ne biste imali suprugu/izvanbračnu suprugu). Imovina stečena od vaše djece nenaplatno, darovanjem i oporučno ulazi u izračun nužnog dijela, dok imovina kojom ste raspolagali ugovorom o doživotnom uzdržavanju, dosmrtnom uzdržavanju, kupoprodajom, dakle, nekim naplatnim pravnim poslom, ne ulazi u ostavinsku masu, pa i ne može biti predmet potraživanja nužnog dijela.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.