Dnevno.hr

Kako mogu doznati tko mi je skinuo novac s računa? Stručnjakinja odgovara na ovo često pitanje!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Zaprimila sam poštom Rješenje o ovrsi, zbog duga neplaćanja stambene pričuve. Dug je iz 2014. g, zbog neplaćena dva mjeseca stambene pričuve. Prije nekoliko dana platila sam račun za 09. mjesec 2020. za pričuvu i dug je iznosio 0 kn. Tako stoji na računu, što sam danas rekla gospođi iz GSKG-a na telefon. Podatak o dugu nemam zabilježen na nikakvom računu. Kaže da su išle opomene, a to što ih ja nisam dobila, da je moj problem. Molim Vas za pomoć, što mogu učiniti da izbjegnem troškove koje smatram neopravdanima? Navodim da su računi uredno plaćani.

Prije svega, u slučaju da dug smatrate neosnovanim potrebno je u roku od 8 dana od primitka rješenja o ovrsi predati prigovor protiv istog sukladno uputi o pravnom lijeku u rješenju. U protivnom će rješenje postati pravomoćno i biti će predano na ovrhu. Nadalje, prilog rješenju o ovrsi su ili računi ili izvod iz otvorenih stavaka. Pregledajte svoja plaćanja kako bi pronašli dokaz o plaćanju, koji ćete priložiti sudu (ili već odmah sada uz prigovor). Sud će provesti postupak povodom Vašeg prigovora, a Vi ste dužni po primitku rješenja suda kojim se pozivate iznijeti dokazne prijedloge, odnosno u ostavljenom roku dostaviti dokaz o plaćanju i predložiti sve druge dokazne prijedloge (svakako opreza radi i financijsko vještačenje ako ste sigurni da ste dug platili). Nadalje, u prigovoru i kasnije u sudskom postupku se svakako pozovite i na prigovor zastare.

Napominjem kako trošak vještačenja morate predujmiti Vi ako Vi predlažete taj dokaz, ali ako uspijete u sporu svi će Vam troškovi biti naknađeni (sudski). U slučaju da spor izgubite, trebat ćete podmiriti sve sudske troškove kao i troškove odvjetnika tužitelja, što treba također uzeti u obzir. Opreza radi, istaknula bih kako, u slučaju da dug ipak postoji, ocijenite da li Vam koristi odgoda plaćanja povodom danog prigovora, obzirom na troškove koji će nastati.

Vlasnik sam stana u zgradi u Zagrebu. Zgrada je u “velikim dugovima” jer neki stanari ne žele plaćati pričuvu iz koje se crpe sredstva za održavanje zgrade. Navodno ne postoji mogućnost prisilne naplate dugova po osnovi neplaćanje stambene pričuve. Međutim, HEP i Holding se uredno naplaćuju. Na koji način se može izvršiti naplata takvih dugovanja? Naime, zgrada se ne održava i propada. Znam da ovaj problem postoji i po drugim zgradama.

Potrebno je pokrenuti postupak prisilne naplate, te je predstavnik suvlasnika dužan zatražiti od upravitelja pokretanje postupka prisilne naplate (ovrha i drugi načini naplate potraživanja). U slučaju da se isto ne pokrene, imate na raspolaganju i smjenu predstavnika suvlasnika sukladno odredbama međuvlasničkog ugovora, ali i promjenu upravitelja zgrade.




Kako mogu doznati tko mi je skinuo novac s računa?

Na FINI možete zatražiti podatak o tome tko je proveo ovrhu nad Vašim sredstvima (očevidnik redoslijeda osnove za plaćanje) iz kojeg će biti razvidno tko je ovrhovoditelj nad Vašim sredstvima, iznos ovrhe i temelj za istu (možete tražiti i preslik ovršne isprave).




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.