Dnevno.hr

Kako da osoba koja koristi česticu više od 50 godina postane vlasnik iste?

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.
Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Pitanje je malo komplicirano, ali pokušat ću ga sažeti što je moguće više. Kako do vlasništva zemljišta koje se obrađuje već 16 godina. Naime, prije otprilike 15 godina stric je mom ocu prepustio zemljište na koje je moj otac zasadio maslinik. Međutim, papiri se nisu sredili iz razloga što je sve trebalo čistiti jer su u zemljišnim knjigama upisani neki drugi vlasnici, davno umrli. Prije dvije godine i stric je umro, a ništa se nije sredilo, sve je ostalo samo na riječima. Sestra i ja bismo rado nastavile održavati maslinik, ali bismo željele da se konačno sredi vlasništvo. Supruga pokojnog strica se slaže da se to sredi.  Imam informaciju da bi se ovaj problem mogao razriješiti  pojedinačnim ispravnim postupkom. Molila bih vas za vaše mišljenje. 

Najvažnije od svega bi bilo provjeriti da li postoje nasljednici soba upisanih u zemljišne knjige, i da li su isti suglasni priznati Vam pravo vlasništva nad zemljom. U slučaju da isti postoje, trebaju imati rješenja o nasljeđivanju kojim dokazuju da su nasljednici osoba upisanih u zemljišne knjige. U slučaju da postoji mogućnost upisa Vašeg prava vlasništva redovnim putem, u ta rješenja o nasljeđivanju mora biti unesena i oznaka predmetne nekretnine. Na temelju takvog pravnog slijeda ne bi niti trebalo pokretati zk ispravni postupak, već bi Vam nasljednici mogli priznati pravo vlasništva i bez sudskog postupka. U slučaju da u rješenja nije unesena nekretnina, može se zatražiti provođenje postupka naknadno pronađene imovine.

U slučaju da navedeno nije moguće, zk ispravni postupak jest namijenjen upisu prava vlasništva u slučaju nedostatne dokumentacije, međutim  opravdani razlog za vođenje pojedinačnog ispravnog postupka postoji kad je nekom ispravom učinjeno vjerojatnim da nekoj osobi pripada pravo koje nije u njezinu korist upisano i zbog čijeg bi upisa trebalo ispraviti određene zemljišnoknjižne upise. Prijedlogu treba priložiti isprave iz kojih proizlazi opravdanost pokretanja pojedinačnog ispravnog postupka odnosno isprave kojima se dokazuje osnovanost prijedloga (npr. isprave o prijenosu ili osnivanju knjižnih prava u korist podnositelja prijedloga koje ne ispunjavaju sve pretpostavke za valjanost tabularne isprave, izvaci iz katastra zemljišta o posjedniku nekretnine, javno ovjerovljene izjave zemljišnoknjižnog vlasnika ili njegovih nasljednika kojima se potvrđuje pravo predlagatelja i sl.). Kad se prijedlogom predlaže upisati pravo vlasništva, prijedlogu treba priložiti i podatak o povijesti promjena u katastarskom operatu koji je u službenoj upotrebi za katastarsku česticu na kojoj se predlaže upis, osim kada je predmet postupka pravo vlasništva na posebnom dijelu nekretnine (etažno vlasništvo).
Problem se može javiti u slučaju da ne raspolažete nikakvom ispravom kojom dokazujete pravo vlasništva ili barem posjedovnim istom gdje bi kao vlasnik bio upisan Vaš otac. U slučaju da ne postoji suradnja nasljednika niti dokumentacija podobna za pokretanje zk ispravnog postupka, preostaje tužba protiv nasljednika osoba upisanih u zk, gdje dakako prvo trebate dobiti podatak o nasljednicima (tražiti na sudu u odjelu ostavina po mjestu prebivališta pokojnika), što u pravilu predstavlja vrlo zahtjevan postupak.
U slučaju tužbe, treba vrlo dobro procijeniti ispunjavate li pretpostavke za stjecanje prava vlasništva, jer u slučaju da izgubite spor, dužni ste protivnoj strani naknaditi sudske troškove (uključujući i trošak odvjetnika protivne strane).

Kako da osoba koja koristi česticu više od 50 godina postane vlasnik iste, s tim da je osoba sada vlasnik 1/5 čestice.

Za odgovor na Vaše pitanje trebalo bi imati više podataka. Predlažem za početak provjeriti u katastru da li je osoba upisan kao vlasnik cijele čestice u posjedovnom listu? Ako jest, treba iz arhive katastra ishoditi dokumentaciju temeljem koje je isti upis izvršen, a koja će biti temelj za upis u zemljišne knjige (vjerojatno u zk ispravnom postupku). Provjerite tko je upisan kao vlasnik ostatka čestice, te probajte postići dogovor s istima, ili njihovim nasljednicima o priznanju prava vlasništva (detalje vidi prijašnjem pitanju). U slučaju da su osobe upisane u zk žive, moguće je i podizanje tužbe protiv istih, ili njihovih nasljednika, s tim da Vam u tom slučaju savjetujem obratiti se stručnoj osobi radi procjene da li postoji mogućnost uspjeha u sporu za stjecanje prava vlasništva (bilo po osnovi dokumentacije koju možda posjedujete ili dosjelosti).

Zgrada u kojoj živim željela se prijaviti za natječaj za sredstva za ugradnju lifta, i mi smo pristali platiti upravitelju zgrade za pomoć pri apliciranju na taj natječaj. U ugovoru sa upraviteljem navedeno je kako se plaćanje se vrši nakon zatvaranja natječaja, a odustanak zgrade ili ne prolazak na natječaju ne oslobađa obveze plaćanja naknade. Obzirom na situaciju s epidemijom, zasada nema rezultata natječaja. Jesmo li mi dužni podmiri trošak upravitelju zgrade, obzirom da rezultata natječaja nema?

Ako sam dobro shvatila, upravitelj je izvršio svoju obvezu te sudjelovao u pripremi dokumentacije? U slučaju zatvaranja natječaja smatram da ste dužni platiti, jer isti nije poništen. U slučaju poništaja natječaja, primijenile bi se odredbe Zakona o obveznim odnosima o izvanrednim okolnostima, kojoj je svrha u biti postići ravnotežu ugovornih strana u ispunjavanu svojih obveza, sve obzirom na izvanrednu situaciju. U konkretnom slučaju treba ipak voditi računa da je upravitelj izvršio svoju obvezu (ako je pripremio ugovorenu dokumentaciju) te bi jednako tako oslobađanje plaćanja od strane stanara stavilo upravitelja u neravnopravan položaj. Mišljenja sam da bi optimalno rješenje bilo da upravitelj, u slučaju da ovaj natječaj ne bude proveden, u ugovorenoj cijeni sudjeluje u pripremi dokumentacije za novi natječaj, a o istom dogovoru se može sklopiti i sporazum.

U slučaju spora, odluku o utjecaju izvanrednih okolnosti na obveze stranaka da ispune svoje obveze donosi sud, i to uzimajući u obzir konkretne okolnosti i vodeći se načelom pravičnosti. Osobno sam stava kako, u slučaju da načelo pravičnost ne preteže u korist niti jedne strane (ili je na obje strane u jednakom omjeru) rješenje treba tražiti ipak u sadržaju ugovora koji ste potpisali, a u kojem su navedeni uvjeti plaćanja, kao i oslobađanja plaćanja.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.