Dnevno.hr

JESAM LI GA I DALJE DUŽAN PLAĆATI? “Odjavio sam HRT, sada imam drugog operatera”

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Molio bih vaš savjet. Trebao bih sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju, postoji li možda bolja opcija? Maćeha ima inozemnu mirovinu, a financijsku punomoć dala je bratu.  Bojim se napraviti taj ugovor da ne upadnem u dužničko ropstvo, radi te punomoći koju je dala bratu. Molim vas za savjet.

Iz Vašeg pitanja ne mogu razaznati okolnosti sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju. Pretpostavljam da pod „financijskom punomoći“ mislite na punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima u banci?  Ugovorom o doživotnom uzdržavanju obvezuje se jedna strana (davatelj uzdržavanja) da će drugu stranu ili trećega (primatelja uzdržavanja) uzdržavati do njegove smrti, a druga strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja. Dakle, u slučaju da kao davatelj uzdržavanja sklopite ugovor o doživotnom uzdržavanju, obvezujete se na obveze uzdržavanja na način i u opsegu kako će biti specificirano u takvom ugovoru, radi čega treba točno paziti što se u ugovor unosi od obveza na ime uzdržavanja. Primatelj uzdržavanja zauzvrat davatelju uzdržavanja daje imovinu navedenu u ugovoru o doživotnom uzdržavanju.

Ako sam prije više godina odjavio HRT pretplatu i odabrao operatera koji mi pruža usluge TV-a i interneta i telefona, jesam li dužan prijaviti i plaćati pretplatu HRT-u?

Sukladno Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji, svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. navedenog Zakona, osim ako tim Zakonom nije drugačije određeno.

Fizičke osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu i nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, dužne su plaćati pristojbu za prijamnik u motornom vozilu registriranom na njihovo ime.

Gore navedene osobe ne plaćaju mjesečnu pristojbu ako prijamnik odjave. Način odjave prijamnika i kontrole plaćanja mjesečne pristojbe utvrđuje HRT svojom odlukom.

Dakle, načelno  – u slučaju da posjedujete radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (u daljnjem tekstu: prijamnik) na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom u obvezi ste plaćanja navedene pristojbe.

U stubištu zgrade smo ugradili automatsku rasvjetu, platili i rok garancije je bio tri godine. Već godinu dana ne radi jedna žarulja u prizemlju kod lifta, točno ispred moga stana. Predstavnik suvlasnika nas uvjerava da je poslao izvođaču radova desetak mailova i uputio desetak poziva, no da nije bilo reakcije. Ja sam osobno  poslala mail izvođaču koji mi je odgovorio da ga predstavnik suvlasnika nije niti jednom kontaktirao. Ujedno je odgovorio da će promijeniti žarulju, ali da je garancija istekla. Nakon toga što nije učinio što je obećao, imam li ja pravo kao sustanar koji redovito plaća pričuvu obustaviti plaćanje pričuve?

Nastavno na vaš upit, u slučaju nezadovoljstva radom predstavnika suvlasnika, predlažem da pokrenete postupak opoziva istog sukladno odredbama međuvlasničkog ugovora. Vezano za obustavu plaćanja pričuve, niste ovlašteni na istu obustavu, jer pričuva predstavlja zajednička sredstva odnosno prihod zgrade, te se ne može vršiti prijeboj i slično s eventualnim potraživanjima prema predstavniku suvlasnika, upravitelju zgrade i slično na gore opisani način.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.