Dnevno.hr

Izvanbračni drug mi je preminuo, imam li pravo na obiteljsku mirovinu? Stručnjakinja odgovara na ovo pitanje!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Posudio sam novac prijatelju, ali imam samo ugovor o zajmu. Upućen sam sada na sudu ishoditi tužbom presudu na temelju koje bi mogao ovršiti svoj dug. Postoji li neki brži način da ostvarim svoja prava?

U slučaju da svoje potraživanje niste osigurali založnim pravom ili npr. da Vam dužnik nije izdao zadužnicu kao ovršnu ispravu, dakle u slučaju da ne posjedujete ovršnu ispravu, tek ju trebate ishoditi u parničnom postupku (presudu) i na temelju iste ćete biti u mogućnosti pokrenuti ovršni postupak.

Susjedi drže životinje i iz štale se širi nesnosan smrad. Što mogu učiniti?

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

U slučaju da je Vaša nekretnina izložena takvim (prekomjernim posrednim) imisijama ovlašteni ste od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.




Također, vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Postoji dakle razlika u prekomjernim posrednim imisijama (npr. kada vjetar donese miris) i neposrednim imisijama (ove druge osoba šalje direktno ili putem nekih uređaja na tuđu nekretninu), kao i u specifikaciji tužbenog zahtjeva ovisno o tome da li je riječ o jednom ili drugom, što trebate ocijeniti ovisno o okolnostima Vašeg slučaja.

Dakle, i u slučaju da je riječ o posrednim ili neposrednim imisijama, imate pravo na sudsku zaštitu, prilikom čega savjetujem prvo obratiti se susjedu s upozorenjem i pokušajem mirnog rješenja spora, a u slučaju da isto nije moguće potrebno je podići tužbu pred nadležnim sudom u kojoj ćete tužbeni zahtjev specificirati sukladno gore navedenom, a ovisno o tome da li je riječ o prekomjernim posrednim ili neposrednim imisijama. U tom sudskom postupku svakako treba tražiti vještačenje uzroka imisija i vještačenje na okolnost njihova postojanja i intenziteta i predložiti sam očevid na terenu (po mogućnosti u jednom odlasku radi ekonomičnosti postupka, dakle i očevid suda i izlazak vještaka u istom terminu).




Garanciju ishoda spora ne može sa sigurnošću dati nitko, predvidivo je međutim da bi spor vjerojatno dobili ako je doista riječ o prekomjernim imisijama. Dakako, uvijek je uputno spor probati riješiti mirnim putem prije pokretanja spora.

Izvanbračni drug mi je preminuo, imam li pravo na obiteljsku mirovinu?

Prvo morate utvrditi u postupku pred nadležnim Općinskim sudom postojanje izvanbračne zajednice, nakon čega možete aplicirati za obiteljsku mirovinu.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.