Dnevno.hr

Imate pravni problem, a ne znate što učiniti? Pravnica na portalu Dnevno besplatno odgovara na vaša pitanja!

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Suvlasnik koji je nedavno kupio dio naše stare kuće koja se već godinama ne koristi tvrdi da je kuću nemoguće geometrijski podijeliti i traži sudsku diobu. U stvari, smeta mu što mu neću prodati moju trećinu i želi sve za sebe. Imate li savjet?

Svaki je suvlasnik ovlašten po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima tražiti razvrgnuće. U slučaju da nije moguća podjela etažiranjem (da svatko dobije dio koji odgovara tržišnoj vrijednosti vlasničkog dijela odnosno udjela koji ima u toj nekretnini) provodi se civilna dioba (prodaja po pravilima ovršnog postupka). Savjetujem Vam da provjerite mogućnost etažiranja mirnim putem sa drugim suvlasnikom i dogovorite se oko podjele troška odnosno drugi modus mirnog rješenja spora. U slučaju da isto nije moguće sud može odrediti provođenje civilne diobe kako je naprijed navedeno.

Tast je još 1979. kupio nekretnine na moru te je solidarno pomogao platiti i porez, prema procjeni porezne uprave Crikvenica, međutim, ništa nije proveo kroz knjige, iako sva davanja, voda, struja, porez na vikendicu, stižu na njegovu adresu već 40-ak godina. Sin gospođe od koje je kupljena zemlja i objekt ne spori nam da to nije tako, a poslije smrti njegove majke, sestre su se odrekle svega u njegovu korist te on stoji u zemljišnim knjigama. Je li potreban ispravni postupak ili je dovoljno pošto on to ne spori, samo sa njime riješiti putem zemljišno knjižnog odjela ili putem sudske parnice?

Za sastav odgovarajuće dokumentacije za upis u zemljišne knjige svakako savjetujem obratiti se odvjetniku, a osobito paziti kako porez na promet nekretnine ne bi bio ponovno razrezan. Na raspolaganju Vam je više mogućnosti, upis redovnim putem ovisno o dokumentaciji koju posjedujete (to treba pregledati ovlaštena osoba), odnosno tzv. formalka odnosno tužba za utvrđenje prava vlasništva (gdje se tuženik može oglušiti pa bude donesena presuda radi ogluhe) a zk ispravni vjerojatno u ovom slučaju nije potrebno raditi, isključivo iz razloga što obično traje duže od naprijed navedenog. U svakom slučaju postoji način provedbe istog ako je nekretnina upisana u zemljišne knjige, ali se trebate obratiti odvjetniku radi ocjene koji postupak pokrenuti, s napomenom da pazite da ne dođe do ponovnog oporezivanja (npr. u slučaju kupoprodajnog ugovora/ darovanja -u Vašem slučaju rad relacije s vlasnikom i drugih naplatnih prijenosa- isto se oporezuje porezom na promet nekretnina pa na to treba paziti).

Potres je srušio zidani dimnjak. Suvlasnica (50%) je napravila hitnu sanaciju bez projekta. Dimnjačari su utvrdili da se radi o nezakonitoj sanaciji i izdali negativan atest. Suvlasnica je sanaciju platila iz pričuve, tako da vise nema novaca. Nakon toga je suvlasnica odlučila izgraditi metalni dimnjak po fasadi samo za svoje potrebe. Suvlasnik (50%) su protivio tome, ali je suvlasnica ipak izgradila taj dimnjak. Sada suvlasniku cijev od dimnjaka prolazi tik uz prozor. Kada je suvlasnik tražio suglasnost za sanaciju zidanog dimnjaka kako propisuje zakon i uz pomoć države suvlasnica je odbila dati suglasnost. Time onemogućava povratak suvlasniku u njegov stan jer nema grijanje i toplu vodu. Na fasadi više nema mjesta kako bi suvlasnik mogao napraviti dimnjak za svoje potrebe. Kako se ova situacija može riješiti?




Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika. U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.

Ako se suvlasnici ne mogu suglasiti, onaj suvlasnik koji je predložio posao predvidivo koristan za sve, može zahtijevati razvrgnuće suvlasništva, pa makar to inače u tom času ne bi mogao.
Svaki suvlasnik ima pravo sudjelovati u odlučivanju o svemu što se tiče stvari koja je u suvlasništvu (upravljanje stvarju) zajedno s ostalim suvlasnicima. Kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga, a isto je definirano odredbama Zakona o obveznim odnosima (od članka 1121).

O poslovima koji se tiču samo redovitoga upravljanja stvarju odlučuju suvlasnici većinom glasova. Većina glasova računa se po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika. Ne može li se postići većina, a poduzimanje nekoga posla redovite uprave je nužno za održavanje stvari, na zahtjev bilo kojega od suvlasnika odluku će donijeti sud.




Svaki suvlasnik protiv čije je volje većina odlučila da se neki posao poduzme, ili je to učinio sud, ima pravo zahtijevati osiguranje za buduću štetu. Tko bude obvezan dati osiguranje treba tu obvezu ispuniti davanjem zaloga, a jamstvom samo ako sud ocijeni da bi davanje zaloga bilo za njega prevelik teret. Sud odlučuje u izvanparničnom postupku, ako nema spora tko su suvlasnici niti o veličini njihovih suvlasničkih dijelova.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.