Dnevno.hr

I VI OTPLAĆUJETE TUĐI DUG? Ovaj građanin šokiran je prijedlogom otplate!

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

U banci sam doznao sam da sam ovršen  i skinut mi je dio novca s računa. Nisam o tome obaviješten nego sam ostao neugodno iznenađen. Prigovorio sam tvrtki i dobio odgovor: Imamo pravomoćno rješenje i ne povlačimo ovrhu. Kako se ta ovrha ne tiče mene nego drugog predložili su mi da se nagodim s dotičnim i da solidarno plaćam tj.ja da platim, a drugi neka meni plati. Što se to događa s novim Ovršnim zakonom?

Iz vašeg je pitanja razvidno kako je ovrha provedena temeljem pravomoćnog rješenja o ovrsi. Nakon izdavanja rješenja o ovrsi, isto vam je upućeno na adresu vašeg prebivališta, te ste mogli istaknuti prigovor u roku predviđenom u istom rješenju (obično osam dana). Pretpostavljam da isto nije učinjeno, zbog čega je rješenje o ovrsi postalo pravomoćno te ga je ovrhovoditelj uputio na provedbu u FINU.

Savjetujem da na FINI zatražite podatak o tome na temelju koje je isprave provedena ovrha, a potom izvršite uvid u predmet, kako biste vidjeli okolnosti dostave. Moguće je kako niste zaprimali poštu na adresi prebivališta, zbog čega je nakon nekoliko pokušaja dostave, pismeno izvješeno na oglasnoj ploči, čime se dostava smatra urednom i  teku rokovi za prigovor.

Nastavno na navod kako se rješenje ne odnosi na Vas, mogu pretpostaviti da ste bili solidarni jamac, koji preuzima istu obvezu kao i glavni dužnik. U slučaju da ste platili tuđi dug u svojstvu jamca, protiv glavnog dužnika imate pravo regresa.

U slučaju da je riječ o omašci, dakle da vi niste niti u kakvoj vezi sa stvarnim dužnikom, svakako izvršite prvo uvid u predmet kako bi ustanovili podatke na računima/izvodima iz poslovnih knjiga ovrhovoditelja na temelju koji je doneseno rješenje, i u slučaju da isto doista niti na koji način nije vezano za vas, imate pravo osporavati ovrhu i tražiti povrat novca koji je ovršen od ovrhovoditelja, sve ovisno o okolnostima konkretnog predmeta, sukladno odredbama Ovršnog zakona, za što se svakako preporučam obratiti stručnoj osobi.  U tom slučaju pokušajte prvo zatražiti sastanak kod ovrhovoditelja na koji ponesite svoj osobni dokument, odnosno dokumente iz kojih proizlazi kako vaši podatci ne odgovaraju podatcima ovrhovoditelja o stvarnom dužniku, kako bi dokazali da se dugovanje ne odnosi na vas i pokušajte predmet riješiti mirnim putem (ako je zaista riječ o omašci). I u slučaju omaške, također je vrlo bitno izjaviti prigovor u danom roku, bez obzira na to što se dug ne odnosi na vas, s obzirom na to da je to pravni lijek koji vam je u tom trenutku na raspolaganju.

Parkirao sam na plaćenom parkingu i uplatio parking SMS porukom. Kasnije sam našao obavijest da moram platiti dnevnu kartu od 48 kn jer nisam platio parkiranje. Naknadno sam uočio da sam u SMS poruci pogrešno unio registarski broj vozila. U telefonskom pozivu službi za reklamacije sutradan sam objasnio o čemu se radi i rečeno mi je da je greška očigledna te uvažavaju moju reklamaciju osobito zato jer mi se to dogodilo prvi put. Danas sam poštom ponovno dobio uplatnicu koja referira na gore opisani događaj bez obzira na to što je reklamacija uvažena. Je li opravdano potraživanje na ime dnevne karte, s obzirom na to da sam kartu ipak platio?

Unos pogrešne registarske oznake nažalost ne predstavlja valjano plaćanje, i načelno  ovisi o dobroj volji pružatelja usluge hoće li vam isto priznati. U slučaju da ne izvršite uplatu (a ne uspijete iskomunicirati da Vam priznaju izvršenu uplatu), zaprimit ćete rješenje o ovrsi, međutim onda će trošak biti uvećan za (možebitne) odvjetničke i bilježničke troškove. Imat ćete pravo prigovora u roku 8 dana protiv takvog rješenja, nakon čega će ako izjavite prigovor bilježnik predmet uputiti na sud.

Napominjem kako ste u slučaju gubitka spora dužni snositi parnični trošak druge strane (kao i trošak sudskih pristojbi), radi čega je potrebno ocijeniti mogućnost dobitka i gubitka spora. U slučaju da ne izjavite prigovor, troškovi će se uvećati za možebitan trošak odvjetnika i trošak bilježnika, te (u slučaju da ne platite po rješenju nego ovrhovoditelj preda na provedbu na FINU) trošak provedbe ovrhe na FINI.

Koncem ožujka 2018. kupio sam nekretninu. Među vlasnicima je dogovorena pričuva za održavanje bazena i zajedničkog vrta. Dogovorena pričuva se plaća dva puta godišnje (siječanj i kolovoz). S obzirom na to da nisam imao nikakvih informacija o tome, tako nisam dobio na uvid ugovor o visini dogovorene pričuve, niti sam istoga potpisao. Može li upravitelj tražiti od mene da plaćam dogovorenu pričuvu za prvo polugodište 2018., iako uopće nisam bio tu do kraja ožujka, a ista se, po dogovoru, plaća do sredine ožujka?

Nastavno na obveze snošenja troškova vezanih za stan, za isto načelno odgovara njihov svakodobni vlasnik, i to načelno od trenutka stjecanja prava vlasništva nad stanom. Napominjem kako se ovo na odnosi na možebitne dogovore kupca i prodavatelja u vezi plaćanja troškova, već odnos kupca i trećih osoba. U slučaju da niste bili vlasnik stana u periodu na koji se troškovi odnose, svakako s istim upoznajte predstavnika suvlasnika, a predlažem kontaktirati prodavatelja radi dogovora u vezi plaćanja predmetne stavke.

Moguće je da odgovarate za dio troška, ako se plaćanje odnosi na prvu polovinu godine s obzirom na to da ste ipak postali vlasnik stana u ožujku pa možete postići dogovor u vezi plaćanja razmjernog troška. Vezano za obveze koje proizlaze iz međuvlasničkog ugovora, u postupku kupovine stana dužni ste upoznati se s istim ugovorom i svim obvezama koje terete stan, radi čega propust u upoznavanju s istim ne oslobađa obveze plaćanja troškova od strane kupca stana.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.