Dnevno.hr

I vama su ‘skinuli’ s računa bez upozorenja? Naša stručnjakinja zna što vam je činiti

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih oblasti.

Dragi čitatelji, svoja pitanja šaljite nam na adresu: [email protected]

1. Namjeravam kupiti stan i brine me na što sve treba paziti prilikom kupovine?

Prvenstveno treba provjeriti zemljišnoknjižni izvadak za nekretninu, te provjeriti je li prodavatelj osoba upisana u zemljišne knjige (identificirati uvidom u osobnu iskaznicu/putovnicu), te podudara li se adresa prodavatelja iz osobne iskaznice s adresom u zemljišnim knjigama. Ako se adresa iz ZK razlikuje od adrese prodavatelja u osobnoj iskaznici, potrebno je da prodavatelj ishodi uvjerenje o prebivalištu iz kojeg će biti vidljive obje adrese. U slučaju da prodavatelj nije upisan u ZK, potrebno je provjeriti dokumentaciju na temelju koje izvodi svoje pravo vlasništva (svakako se preporuča angažirati stručnu osobu).

Potrebno je provjeriti posjeduje li nekretnina građevinsku odnosno uporabnu dozvolu. U slučaju da je provedeno etažiranje uporabna postoji, no svakako imate pravo tražiti uvid u građevinsku i uporabnu dozvolu kako biste se uvjerili da je stvarno stanje izgrađeno sukladno ovim dokumentima.

Potrebno je provjeriti je li nekretnina bračna stečevina te u slučaju da jest, treba ishoditi i suglasnost bračnog druga, neovisno o tome je li brak prestao (ako kod razvoda nije vršena podjela bračne stečevine).

Potrebno je provjeriti na ZK izvatku da je isti čist od tereta i zabilježbi, kao i da nije pokrenut nikakav postupak (tzv „plomba“) na ZK izvatku.

U slučaju da na nekretnini postoje upisani tereti, potrebno je provjeriti o čemu se radi. Najčešće je riječ o založnim pravima, a u tom slučaju je od založnog vjerovnika potrebno ishoditi pismo namjere u kojem će biti sadržan iznos ostatka duga, za čije osiguranje je nekretnina opterećena založnim pravom.

U slučaju drugih tereta i prava služnosti, svakako je uputno kod stručne osobe provjeriti njihovo značenje i utjecaj na nekretninu.

Založna prava i tereti u pravilu terete nekretninu i nakon prodaje, što treba imati na umu prilikom kupnje, npr. u slučaju da dužnik ne vrati dug, vjerovnik će pokrenuti ovrhu nad stanom neovisno o prodaji stana Vama.

Kao mjera maksimalnog opreza, prije isplate se može izvršiti predbilježba prava vlasništva, kao i deponiranje tabularne isprave kod bilježnika. Ovaj je način predbilježbe učinkovit u slučaju višestrukih prodaja, ali i upisa tereta i sporova na nekretnini nakon isplate cijene, a prije upisa prava vlasništva u korist kupca dok deponiranje tabularne isprave jamči da nakon isplate nema opasnosti od neizdavanja tabularne isprave iz bilo kojeg razloga.

Nakon isplate svakako treba dobiti potvrdu o isplati cijene i odmah po isplati izvršiti upis prava vlasništva, obzirom da se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige.

Ugovor o kupoprodaji mora sadržavati sve podatke sukladne stanju u zemljišnim knjigama, a mora biti obvezno ovjeren potpis prodavatelja.

2. Sestra i ja smo suvlasnice po pola kuće iza smrti roditelja. Moja sestra koristi kuću i ne želi ju prodati, što mogu učiniti?

Vi i sestra suvlasnici ste kuće naslijeđene iza svojih roditelja. U slučaju da sestra odbija dogovor u vezi korištenja kuće, odnosno dogovor u vezi isplate jedne od Vas i/ili etažiranja kuće imate mogućnost sudskog razvrgnuća.

U slučaju da je nekretninu moguće podijeliti na dva dijela i da je svaki od njih samostalna uporabna cjelina (stan, poslovni prostor i slično) te da veličina svakog od dijela odgovara veličini pojedinog suvlasničkog udjela, može se tražiti sudsko razvrgnuće etažiranjem. U slučaju da isto nije moguće, preostaje civilno razvrgnuće na način da se kuća proda po pravilima ovršnog postupka i novac podijeli sukladno suvlasničkim omjerima, međutim na ovaj način se nekretnina prodaje „ispod cijene“ obzirom na primjenu pravila o prodaji u ovršnom postupku. U slučaju da sestra koristi i Vaš dio kuće, imate pravo od nje tražiti naknadu za korištenje Vašeg dijela u visini tržišne vrijednosti najma.

3. Na izvatku iz banke sam primijetio da mi je s računa „skinut“ određeni novčani iznos, no ne znam zbog čega i nikakvo prethodno upozorenje nisam dobio?

Novčani iznos Vam može biti ustegnut s računa isključivo temeljem ovršne isprave, u pravilu je riječ o pravomoćnom rješenju o ovrsi, pravomoćnoj presudi ili zadužnici/mjenici.

U slučaju da niste redovito primali poštu na adresi s Vaše osobne iskaznice (ili je poštu zaprimio netko drugi i nije Vam istu proslijedio) istekom roka za prigovor odnosno žalbu (ovisno da li je riječ o presudi ili rješenju o ovrsi) presuda odnosno rješenje postaje pravomoćno i ovrhovoditelj ga prosljeđuje u FINU gdje se vrši prijenos sredstava s Vašeg računa na račun ovrhovoditelja.

U slučaju da ne znate temeljem čega Vam je novčani iznos ustegnut s računa, savjetujem u poslovnici FINE zatražiti podatak o temelju za ovu uskratu gdje ćete dobiti podatak temeljem čega je s Vašeg računa ustegnut novčani iznos, ali i podatak jesu li Vaši računi i dalje terećeni (tzv. očevidnik redoslijeda naplate) s podacima ovrhovoditelja, pravnim temeljima za ovrhu te novčanim iznosima. Iz ovog podatka vidjet ćete podatke o postupcima u kojima je donesena presuda/rješenje o ovrsi i možete zatražiti potom na sudu ili kod javnog bilježnika uvid u ove postupke kako bi vidjeli okolnosti koje su dovele do donošenja presude/rješenja o ovrsi i sam postupak. U slučaju naplate temeljem mjenice/zadužnice možete dakako dobiti i njihove kopije.

Ovdje je potrebno napomenuti kako u slučaju određene vrste primanja (najčešće plaća/mirovina) možete otvoriti zaštićeni račun čime ćete zaštiti dio primanja izuzet od ovrhe sukladno Ovršnom zakonu.

Također, u slučaju da smatrate da ovrha nije zakonita, na raspolaganju su Vam pravne radnje radi zaštite Vaših prava, radi čega savjetujem obratiti se stručnoj osobi radi procjene situacije i mogućnosti postupanja u slučaju nezakonite ovrhe.

Ovi su savjeti isključivo informativne prirode. Ne možete ih upotrijebiti kao savjete odvjetnika, te služe isključivo za dobivanje jasnije slike, kao putokaz i poticaj da pronađete rješenje za svoju situaciju. Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, jezgrovitije i jasnije, ali nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost na datum odgovora, a za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Dragi čitatelji, svoja pitanja šaljite nam na adresu: [email protected]

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.