Dnevno.hr

Evo kako ćete doći do novca koji ste pozajmili, ali vam nije vraćen…

Autor: Dnevno

Molim da mi odgovorite komu se treba obratiti kako bismo riješili ovaj problem:
Imamo očitovanje DVD-a koje je izašlo na teren te utvrdilo da nemamo vatrogasni
pristup zbog susjedove nepravilno izgrađene kolone.

U skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, inspekcijski nadzor nad provedbom (između ostalog) i mjera od zaštite od požara obavlja inspekcija zaštite od požara Ministarstva unutarnjih poslova. Predlažem da se obratite policijskoj postaji nadležnoj po mjestu u kojem se nalazi nekretnina sa zahtjevom za provedbom nadzora u pogledu ispravnosti vatrogasnoga pristupa, a nadležni inspektor će potom odlučiti i o poduzimanju odgovarajućih radnji.

Imam rješenje kojim se utvrđuje kako je službena osoba počinila težu povredu dužnosti.
Imam li pravo na naknadu štete?

Prije svega, treba utvrditi je li određenim propustom nastala šteta i kolika je ona. Šteta se utvrđuje u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, a u osnovi se odnosi na dokazivanje konkretno nastale štete i njezine visine te, dakako, uzročno-posljedične veze između štetne radnje i štete. Šteta je umanjenje nečije imovine (obična šteta), sprečavanje njezina povećanja (izmakla korist) i povreda prava osobnosti (neimovinska šteta). Nadalje, za postojanje odštetne odgovornosti, uz postojanje štetne radnje ili propusta u poduzimanju dužne radnje, mora postojati i uzročno-posljedična veza između propusta i nastale štete. Savjetujem vam prije svega da pokušate riješiti spor mirnim putem, s napomenom kako treba provjeriti i ima li ista osoba osiguranje od odgovornosti, radi postavljanja eventualnog zahtjeva i prema osiguravajućoj kući, no kako sam navela – činjenicu konkretno eventualno nastale štete, kao i njezine visine te uzročno-posljedične veze štetne radnje i štete, treba dokazati u skladu s gore
navedenim.

Posudio sam novac prijatelju, ali imam samo ugovor o zajmu. Upućen sam sada na sudu
ishoditi tužbom presudu na temelju koje bih mogao ovršiti svoj dug. Postoji li neki brži
način da ostvarim svoja prava?

U slučaju da svoje potraživanje niste osigurali založnim pravom ili npr. da vam dužnik nije izdao zadužnicu kao ovršnu ispravu, dakle u slučaju da ne posjedujete ovršnu ispravu, tek je trebate ishoditi u parničnom postupku (presudu) i na temelju iste ćete biti u mogućnosti pokrenuti ovršni postupak.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.