Dnevno.hr

ETAŽIRANJE više ne mora biti noćna mora suvlasnika! Evo kako si možete pomoći

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni sa prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

 

Mi bismo htjeli napraviti etažiranje zgrade koja ima 3 suvlasnika. Međutim, postoji nesuglasje između suvlasnika u nekim dijelovima što je čije. Gdje i kako se mogu riješiti takvi problemi?

Svakako je najbolje pokušati postići sa suvlasnicima dogovor u vezi mirnog rješenja spora. U slučaju da isto nije moguće, potrebno je pokrenuti pred Općinskim sudom po mjestu gdje se nekretnina nalazi postupak razvrgnuća suvlasništva nekretnine etažiranjem. Obzirom da je riječ o zahtjevnom postupku svakako se savjetujem obratiti stručnoj osobi radi sastava odgovarajućeg prijedloga, kao i pregleda stanja dokumentacije te adekvatnog kompletiranja istog prijedloga. Napominjem kako su se drugi suvlasnici ovlašteni protiviti etažiranju te osporavati Vaše vlasništvo nad određenim dijelom nekretnine, mogućnosti provedbe etažiranja i slično, kao i isticati svoje prijedloge za etažiranje kao i dokazne prijedloge kojima dokazuju svoje navode.
Napominjem i kako je svaki suvlasnik ovlašten tražiti i tzv. civilno razvrgnuće, u slučaju da nije moguće razvrgnuće na gore opisani način, u tom slučaju se nekretnina prodaje po pravilima ovršnog postupka, što također treba uzeti u obzir, s obzirom na to da svaki suvlasnik može pokrenuti ovaj postupak.

Kupili smo stan od pravne osobe i sklopili valjani kupoprodajni ugovor koji sadrži uvjetnu tabularnu izjavu. Predali smo zahtjev za uknjižbu te dobili rješenje o predbilježbi s naznakom da prodavatelj mora dostaviti dokaz o primitku cjelokupnog iznosa naznačenog u ugovoru. Radi se o iznosu kojeg je banka isplatila prodavatelju na račun, tako da tu potvrdu o isplati posjedujemo. Pravna osoba je brisana iz sudskog registra, odnosno više ne postoji. Kako da opravdamo predbilježbu odnosno postanemo ZK vlasnici, kako da dokažemo da je iznos isplaćen, hoće li biti dovoljna potvrda banke budući da u tabularnoj u ugovoru piše da se nakon dokaza o isplati  možemo upisati kao ZK vlasnici bez daljnje suglasnosti i privole?

U slučaju da je u ugovoru o kupoprodaji navedeno kako je za upis prava vlasništva potrebno (još) priložiti i dokaz o uplati kupoprodajne cijene, svakako pokušajte predati na zemljišne knjige prijedlog za opravdanje predbilježbe prava vlasništva (ako je predbilježba prava vlasništva upisana) te priložiti original ili ovjereni preslik dokaza o plaćanju (savjetujem priložiti ovjereni preslik ako raspolažete samo jednim izvornikom). Obzirom da mi nije poznat sadržaj ugovora o kupoprodaji, ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će biti udovoljeno Vašem prijedlogu, a u slučaju ako isti bude odbijen, a Vi ne bi raspolagali eventualno drugom potrebnom dokumentacijom kako bi se izvršilo opravdanje predbilježbe prava vlasništva, obratite se nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu radi izdavanja tabularne isprave za upis Vašeg prava vlasništva na predmetnoj nekretnini. U svakom slučaju, ako bi Vaš prijedlog za opravdanje bio odbijen, to znači da postoji eventualni nedostatak dokumentacije temeljem koje se može upisati pravo vlasništva, radi čega savjetujem obratiti se stručnoj osobi radi pregleda stanja dokumentacije.
Živim s obitelji zajedno s majkom u njenom stanu. Jedina sam nasljednica. Zanima me što bi bilo bolje učiniti, da mi mama daruje stan ili da mi automatski pripadne nakon njene smrti? Pitam s obzirom na novčana davanja prilikom ostavinske rasprave.

Za postupak provođenja ostavine plaća se naknada sukladno važećim propisima u RH, a naknada ovisi o vrijednosti ostavine, te istu visinu naknade možete provjeriti kod javnog bilježnika (okvirno).

Prijenos imovine možete učiniti i za mamina života (i) darovanjem, a u tom slučaju plaćate naknadu za ovjeru maminog potpisa (i eventualno ovjerene preslike ako ih želite sačiniti).

Bitno je napomenuti kako ugovorom o darovanju mama prenosi na Vas vlasništvo nekretnine odmah, a oporučno tek po svojoj smrti. U slučaju darovanja, ako Vaša majka i dalje živi u tom stanu, savjetujem napraviti i ugovor o doživotnom uživanju odnosno plodouživanju stana u korist Vaše majke, radi zaštite prava Vaše majke.
Nadalje, u slučaju da se odlučite ipak na stjecanje nasljeđivanjem, usprkos tome što navodite da ste jedini nasljednik, smatram da je uvijek oportuno izraditi oporuku.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.