Dnevno.hr

BAKA I DJED NISU OSTAVILI OPORUKU? Ovako ćete imetak prebaciti na sebe!

Autor: dnevno.hr

Svakog petka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati putem e-maila [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga petka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno na način da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu email adresu, smatra se da ste suglasni sa prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašem mailu u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Nakon smrti bake doznali smo da postoji zemljište koje je upisano na djeda koji je umro prije bake, a koje bi sada željeli prebaciti na sebe. Baka i djed nisu ostavili nikakvu oporuku? Kako da prebacimo zemljište na nas obzirom na to da bismo isto u budućnosti prodavali?

U slučaju da nije vođena ostavina iza djeda i bake potrebno je provesti ostavinu i u njoj prijaviti (i) postojanje predmetnog zemljišta kao ostavinsku masu. U slučaju da je provođena ostavina, treba provesti naknadno pronađenu imovinu, a ta imovina se dijeli po istom ključu kao što je bila raspoređena imovina u prethodno donesenom rješenju o nasljeđivanju, s tim da se odricanja od imovine, ustupi i slično ne odnose na naknadno pronađenu imovinu, zbog čega se u postupku naknadno pronađene imovine pozivaju opet svi nasljednici na nasljedstvo kako su utvrđeni u prvotnom rješenju o nasljeđivanju. U slučaju da djed i baka nisu ostavili oporuke, njihovi nasljednici će biti zakonski nasljednici, po rodoslovlju koje će se utvrditi po Vašem obiteljskom stablu i nasljednim redovima.

Vlasnik sam trgovačkog društva koje je isporučilo robu drugom društvu, ali roba nije plaćena iako je isporučena. Kako najbrže mogu naplatiti svoj račun?

Nastavno na Vaš upit, trebate predati prijedlog za ovrhu javnom bilježniku te priložiti račun ili izvod iz poslovnih knjiga iz kojeg je vidljivo predmetno dugovanje. Bilježnik će izdati rješenje o ovrsi te ga uputiti ovršeniku, a ovršenik ima 8 dana rok za prigovor na isto rješenje. U slučaju prigovora bilježnik će uputiti predmet na sud gdje će se potom voditi parnica radi isplate i u kojoj trebate predložiti sve dokazne prijedloge kojima raspolažete prilikom čega pazite na rok do kojeg se dokazni prijedlozi kao i svi drugi navodi mogu iznijeti (ovisno o vrijednosti potraživanja). Sud potom donosi presudu u kojoj odlučuje hoće li će Vaš zahtjev za isplatom uvažiti ili ne.

Napominjem da je u slučaju izdavanja ovršne isprave, u pravilu zadužnice, moguća izravna naplata (ovrha) nad imovinom dužnika, zbog čega se kod isporuke robe, osobito veće vrijednosti, savjetuje osiguranje izdavanjem zadužnice od strane dužnika.

U sudskom sam postupku protiv tvrtke koja mi duguje novac, no međutim, doznao sam na posljednjem ročištu da je tuženik otišao  u stečaj. Kako i kome sada trebam prijaviti svoju tražbinu?

Svoju tražbinu prijavite što prije stečajnom upravitelju u stečajnom postupku protiv dužnika, odnosno prema podatcima i na način naveden u oglasu kojim se pozivaju stečajni vjerovnici da prijave svoje tražbine u određenom roku. Priložite dakako dokumentaciju na temelju koje polažete pravo na određenu tražbinu i obavijestite stečajnog upravitelja i o parnici u tijeku. Svakako kontaktirajte stečajnog upravitelja kako bi provjerili stanje predmeta i prijave. Nadalje, na internetskim stranicama su dostupni i podaci o tijeku stečajnog postupka, (primjerice  oglas o pozivanju vjerovnika da prijave tražbine, dokumenti koji su priloženi u postupku, rješenja suda, podaci o drugim vjerovnicima, imovini dužnika i slično), a isti su dostupni na stranicama Ministarstva pravosuđa, e-oglasna ploča (pretraga stečajnih objava). Također, podatke možete dobiti i na nadležnom Trgovačkom sudu, prilikom čega svakako pazite na rokove za prijavu tražbine.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.