Dnevno.hr

Ako za vrijeme trajanja epidemije ne radim, a u radnom odnosu sam, imam li pravo dobiti plaću?

Autor: Pitaj pravnicu

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.
Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Imam ovrhu na pljenidbu i procjenu nekretnina. U slučaju smrti mog supruga ili oca zakonski sam nasljednik. Mogu li se odreći na sudu svoga djela ako imam ovrhu?

Sukladno Zakonu o obveznim odnosima, odricanje od nasljedstva smatra se besplatnim raspolaganjem. Navedeno je u kontekstu prava vjerovnika na pobijanje radnji dužnika kojim radnjama je dužnik oštetio vjerovnika. U slučaju da radi odricanja od nasljedstva vjerovnik ne bi mogao naplatiti svoju tražbinu, radnja odricanja od nasljedstva predstavljala bi dakle besplatno raspolaganje, koje bi vjerovnik bio ovlašten pobijati na sudu tužbom usmjerenom na pobijanje odricanja.

Sve ovisi o tome da li će ovrhovoditelj u ovršnom predmetu koji spominjete biti namiren sa svojom tražbinom ili ne, i ako ne-da li će odlučiti pokrenuti tzv. „paulijansku“ tužbu. U slučaju namirenja, nema osnove za pobijanje odricanja od nasljedstva, a u suprotnom može postaviti tužbeni zahtjev uperen na pobijanje odricanja u dijelu potrebnom za namirenje njegove tražbine.

Ako za vrijeme trajanja epidemije ne radim (iz razloga što mi je poslodavac naložio da ne dolazim na posao zasada), a u radnom odnosu sam, imam li pravo dobiti plaću?

U skladu sa člankom 95. stavkom 3. Zakona o radu, radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili zbog drugih okolnosti za koje radnik nije
odgovoran. Dakle, iako niste u mogućnosti raditi, imate pravo na naknadu plaće. Poslodavac ne može jednostranom odlukom staviti izvan snage ugovorne odredbe kojima su regulirana prava i obveze strana (iznimka je npr. situacija ako radnik neopravdano ne dođe na posao i sl.) i plaće bi se mogli odreći jedino Vi kao radnik (npr. podnošenjem zahtjeva za neplaćeni dopust).
Jednako tako, radnik se dužan odazvati pozivu poslodavca da pristupi izvršavanju radnih zadataka, a dužnost je poslodavca osigurati uvjete za rad sukladno preporukama o ponašanju u uvjetima
epidemije.

U zemljišnim knjigama su na česticama upisane dvije osobe, prednici sadašnjih vlasnika, dok se naravi zemlja koristi na način da jedan dio koristi jedna osoba, drugi dio druga osoba, a treći dio koriste ti sadašnji vlasnici zajednički. Jedan suvlasnik ne želi poduzeti nikakve radnje da se riješi zk stanje. Drugi želi riješiti zk stanje, i plaća sve troškove nekretnine, ali ne može nastaviti postupak povodom tužbe za utvrđenje prava vlasništva iz razloga što je još u toku postupak kojim se osporava ugovor kojim je taj drugi suvlasnik stekao pravo vlasništva. Postoji li obveza prvog suvlasnika na sređivanje stanja u zemljišnim knjigama?

Vezano za troškove koje snosi drugi suvlasnik, treba napomenuti kako je isti ovlašten u određenim troškovima tražiti refundaciju uloženih sredstava (ovisno o potrebi i namjeni uloženog) i uz dokaz o uloženim sredstvima, gdje treba voditi računa i o općem zastarnom roku od pet godina. Nadalje, ne postoji zakonom utvrđena obveza pokretanja postupaka kojima bi se izvršila dioba određene nekretnine.

Postoji obveza upisa prava vlasništva u zemljišne knjige u roku od 60 dana od stjecanja uvjeta za upis, pod prijetnjom snošenja peterostruke pristojbe za upis u slučaju prekoračenja tog roka, ali ne postoje propisane druge sankcije. Jedna od najvećih sankcija bi bila moguć gubitak prava vlasništva nad nekretninom, uzimajući u obzir da se pravo vlasništva stječe tek upisom u zemljišne knjige, radi čega je u slučaju da osoba nije upisana kao vlasnik u zk, moguće da isti primjerice izgubi nekretninu u ovrsi pokrenutoj protiv vlasnika upisanog u zemljišne knjige. Već navedeno bi trebalo biti dovoljan motivator upisa u zemljišne knjige. Međutim, kod Vas je ta vjerojatnost (gubitka nekretnine) očito manja obzirom da je riječ o upisu pok. predaka u zk, pa je i vjerojatnost ovrhe protiv istih (ili njihovih nasljednika) manja.

Nadalje, mišljenja sam da ne bi uspjeli u parnici za naknadu štete protiv prvog suvlasnika, obzirom da je svačije pravo u postupku isticati svoje navode, osim ako bi dokazali da je isti davao u postupku lažan iskaz odnosno poduzeo neku protupravnu radnju. U slučaju da ne želite čekati dovršetak postupka za osporavanje prava vlasništva, možete pokušati pokrenuti zk ispravni postupak, a obzirom na prekid postupka za utvrđenje prava vlasništva do kraja postupka u vezi osporavanja stjecanja prava vlasništva, iako i ovdje postoji mogućnost nemogućnosti provođenja ovog postupka i to iz istog razloga. Najbolje bi bilo pokušati dogovoriti stvar mirnim putem.

Pokušajte navesti da u slučaju rješenja spora mirnim putem nećete tražiti refundaciju uloženih sredstava, kao niti npr. troškova sporova koje ste imali, kao niti pokretati neke druge postupke (npr. nadzora legalnosti gradnje) i slično. U bilo kojem pokušaju mirnog rješenja spora, potrebno je primijeniti miran pristup (obzirom na očekivanu prvotnu negativnu reakciju druge strane) i predstaviti drugoj strani želju za mirnim rješenjem spora.

U slučaju da isto ne urodi plodom, savjetujem angažirati stručnu osobu, koja će navesti protivnoj strani sve negativne posljedice daljnjeg spora (vidi naprijed navedeno) kao i pogodnosti rješenja spora mirnim putem. Dakako, postoje i odnosi koji nisu rješivi mirnim putem, u kojem slučaju imate na raspolaganju sve mjere radi zaštite svojeg prava vlasništva, a za što bih Vas ipak uputila stručnoj osobi, prije svega radi ocjene isplativosti postupaka.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.