Dnevno.hr

Ako vam poslodavac isplati plaću nižu od osnovice, možete ga prijaviti Državnom inspektoratu

Autor: Pitaj pravnicu

Kupujemo kuću i pravnik mi savjetuje da napravim predbilježbu prava vlasništva. Je li to potrebno i što točno to znači?

Predbilježba prava vlasništva za vas kao kupca znači dodatno osiguranje za slučaj višestruke prodaje ili npr. ovrhe nad nekretninom.

Naime, kada nema predbilježbe, postoji razmak od trenutka od kada platite cijenu i ishodite tabularnu ispravu do trenutka kada predate na ZK prijedlog za upis. S obzirom na to da po načelu zemljišnoknjižnog prava prvenstvo ima onaj čiji prijedlog stigne ranije, postoji mogućnost da prije zaprimanja vašeg prijedloga na ZK stigne neki drugi prijedlog. Zbog toga se savjetuje prije isplate izvršiti, temeljem ugovora o kupoprodaji, predbilježbu prava vlasništva, pa nakon predbilježbe izvršiti isplatu. U slučaju da na ZK nakon upisa vaše predbilježbe evidentirate drugu plombu koja bi se odnosila, na primjer, na upis druge osobe, opravdanjem predbilježbe upis protivan vašem bi se brisao, ali tu bih savjetovala  da ugovorom osigurate i svoje pravo na raskid ugovora i povrat eventualno plaćenog (kapare i/li prvog dijela cijene, npr.). Naime, iako bi se upisalo vaše pravo vlasništva opravdanjem predbilježbe, potencijalno se izvrgavate sudjelovanju u parnicama pa treba procijeniti  bi li vam se to isplatilo. U slučaju da kuću kupujete kreditom, provjerite u banci je li predbilježba moguća s obzirom na uvjete za odobravanja kredita banke.

Poslodavac mi je isplatio nižu plaću od ugovorene, kaže da to može jer sam na osnovici, je li to točno?

U slučaju da vam je u ugovoru o radu definirana osnovica pa se na isto ostatak primanja isplaćuje kao bonus, poslodavac vam mora isplatiti prije svega samo tu osnovicu, a za ostatak plaće bi trebalo tužbom ostvarivati svoje novčano potraživanje, prilikom čega treba provjeriti kriterije isplate bonusa (ovisi li njegova isplata samo o odluci poslodavca ili o drugim kriterijima). U slučaju da je nesporno isplaćena plaća niža od osnovice iz ugovora, imate na raspolaganju prijavu Državnom inspektoratu, a s obračunom dugovane, a neisplaćene plaće možete izvršiti ovrhu nad novčanim sredstvima poslodavca.

Može li me poslodavac premjestiti na drugo radno mjesto? Godinama radim na jednom radnom mjestu i sada me želi premjestiti na drugo, pa čak i u drugi dio grada, moželi to?

Ugovor o radu, kao što sama riječ kaže, predstavlja ugovor, dakle suglasnu volju obiju strana. U slučaju da je u vašem ugovoru o radu definirano točno određeno radno mjesto, kao i mjesto rada, ono se bez vaše suglasnosti ne može mijenjati. Pazite na činjenicu da pod radnim mjestom iz ugovora poslodavac može dati nalog radniku da obavi poslove vezane za to radno mjesto, ali ne na način da radnik obavlja posao sasvim drugog radnog mjesta, nego s tim povezani posao. U slučaju da poslodavac donese odluku o premještaju ili  kakvu drugu odluku kojom bi vaša prava bila povrijeđena, prije svega proučite postoji li pravilnik o radu i/ili kolektivni ugovor za rješavanje sporova, te poštujte proceduru za sporove predviđenu u njima, kao eventualne preduvjete za pokretanje sudskog postupka.




Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.